Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Σύρος / Αγωγή 1 εκατ. ευρώ από τα ναυπηγεία κατά των πολιτών που ζητούν έρευνα για την μόλυνση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύρος / Αγωγή 1 εκατ. ευρώ από τα ναυπηγεία κατά των πολιτών που ζητούν έρευνα για την μόλυνση

ΣΥΡΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΕΩΡΙΟ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/syrostoday.gr/Δέσποινα Συλιβάνη

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου στην σχετική του ανάρτηση, πέρυσι στις 21 Δεκεμβρίου απέστειλε αίτημα στον υπ. Περιβάλλοντος (τότε τον Κωστή Χατζηδάκη) για την ρύπανση του λιμανιού της Ερμούπολης με βαρέα μέταλλα και την στασιμότητα της υπόθεσης για πάνω από ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει αναφορές και είχαν κατατεθεί επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜΕΡΑ25.

Η εταιρεία ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ όπως προσθέτουν «απάντησε» με εξώδικο στις 14 Ιανουαρίου με το οποίο ζητούσε «ανάκληση περιεχομένου» της επιστολής που πλέον είχε πρωτοκολληθεί στο υπουργείο και ταυτόχρονα δήλωνε ότι θα ζητούσε την «παραδειγματική τιμωρία» των πολιτών που συναπαρτίζουν το Παρατηρητήριο!

Ακολούθησε στις 24 Φεβρουαρίου αγωγή των ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ONEX NEORION SHIPYARDS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν 1 εκατ. ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, από την... δημοσιοποίηση του αιτήματος του Παρατηρητηρίου προς τον Κ. Χατζηδάκη. Αυτό δηλαδή που έκαναν και 27 βουλευτές με τις πρωτοβουλίες τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Είναι απορίας άξιο γιατί οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές αλλά στρέφονται μόνο εναντίων των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου», τονίζει το Παρατηρητήριο, όταν μάλιστα την αναγκαιότητά της έχουν δεχθεί τόσο ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όσο και οι ίδιοι οι υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια όπως επίσης δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα και αιτήματα μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι είναι υποχρέωμένο πλέον να καλέσει στο δικαστήριο τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τους βουλευτές και τον αρμόδιο υπουργό, «ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ποιος και αν δυσφημείται».

«Αυτός που δυσφημείται στο νησί της Σύρου αυτή την στιγμή, είναι οι ίδιες οι αρχές του τόπου και η Δημοκρατία. Η συνέχεια των απειλών τύπου ΣΚΑΣΤΕ στις οποίες ο κ. Δήμαρχος όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που ήταν παρόντες όταν εκστομίστηκε και κανείς δεν αντέδρασε τότε που έπρεπε, είναι η αγωγή κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Αγωγή η οποία ουσιαστικά στρέφεται κατά των 284 πολιτών, μελών του ΠΠΠΣ, που αγωνιούν και παραμένουν ενεργοί ακόμα και εν μέσω lockdown για την υπόθεση που έχει βαλτώσει  εξαιτίας της ουσιαστικής αδράνειας των αρμόδιων φορέων. Η δράση των φορέων αυτών εξαντλείται στις αναφορές τους ότι το δείγμα της Aegean Rebreath δεν είναι αρκετό για να βγουν συμπεράσματα και πιθανόν να μην τηρήθηκαν οι προδιαγραφές δειγματοληψίας, χωρίς όμως έως σήμερα να έχουν εξετάσει ούτε ένα επιπλέον δείγμα», τονίζεται στο σχετικό κείμενο.

Το Παρατηρητήριο καλεί «όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και τον κάθε πολίτη αυτού του νησιού να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας που έχει φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων για τη διερεύνηση από ενδεδειγμένο επιστημονικό φορέα ενδεχόμενης τοξικής ρύπανσης στον λιμένα του νησιού, προκειμένου  να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απορρύπανση, εφόσον αποδειχθεί, αλλά κυρίως για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υφίστανται σήμερα ενεργές πηγές ρύπανσης που απειλούν τη δημόσια υγεία. Είναι λυπηρό που η αγωνία μας και η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων ποινικοποιείται. Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων του νησιού είναι όμως αδιαπραγμάτευτες αξίες και θα αγωνιστούμε για να τις προασπίσουμε ακόμη κι αν οι θεσμικά υπεύθυνοι το ξεχνούν. Θα είμαστε εδώ για να τους το θυμίζουμε», καταλήγει το σχετικό κείμενο.

https://www.facebook.com/eqosgr/posts/243984457317397

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL