"Συνταγή Βγενόπουλου", έτσι ώστε να μην εκδοθεί στην Κύπρο, ακολουθεί ο ο διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών Ελλάκτωρ και Ηλέκτωρ Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος εμφανίστηκε αυτοβούλως χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, μετά την έκδοση σε βάρος του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις κυπριακές αρχές για την υπόθεση του "αμαρτωλού" ΧΥΤΑ Πάφου.
Συνοδευόμενος από τους τρεις δικηγόρους του (σ.σ.: Μιχάλη Δημητρακόπουλο, Ηλία Αναγνωστόπουλο και Πολυχρόνη Τσιρίδη) ο Λ. Μπόμπολας, που κατηγορείται για συνωμοσία και διάπραξη κακουργημάτων, χρηματισμό δημοσίου λειτουργού και αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος, εμφανίστηκε αρχικά στην ΓΑΔΑ για την τυπική διαδικασία (φωτογραφίες, αποτυπώματα) και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών για την εκτέλεση του εντάλματος. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μέχρι να συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, εντός 60 ημερών το αργότερο, που θα αποφασίσει αν τελικά θα εκδοθεί στην Κύπρο ή όχι.
Οι δικηγόροι του πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ότι τα κυπριακά δικαστήρια έχουν αναρμοδιότητα ως προς τα αδικήματα που του αποδίδονται, καθώς αυτά έχουν τελεστεί στην Ελλάδα.
Παρόμοια τακτική, έτσι ώστε να αποφύγει τις ανακρίσεις στην Κύπρο, είχε ακολουθήσει και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, τον οποίο επίσης υπερασπίζεται ο Μ. Δημητρακόπουλος. Και αυτός είχε εμφανιστεί στις ελληνικές αρχές και είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να μην ανακριθεί στην Κύπρο. Στόχος του Λ. Μπόμπολα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να έρθει σε συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές ώστε να εμφανιστεί ότι καταθέτει στην Κύπρο ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος, ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης, "ουδεμία συναλλαγή γίνεται με τον ύποπτο".
Σημειώνεται ότι εκτός από τον Λ. Μπόμπολα συνελήφθη και ο συνεργάτης του Θεοφάνης Λώλος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λ. Μπόμπολας, ως επικεφαλής των εταιρειών Ελλάκτωρ και Ηλέκτωρ αντιμετωπίζει κατηγορίες για τις "χρυσές" μίζες που δίνονταν για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου για την εναπόθεση των σκουπιδιών. Η υπόθεση σχετίζεται με καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες γύρω από τον ΧΥΤΑ Πάφου είχε στηθεί ολόκληρο κύκλωμα που υπερχρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Η κυπριακή Δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της μαρτυρία σύμφωνα με την οποία οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ τον τόνο των σκουπιδιών που προορίζονταν για τον ΧΥΤΑ, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ ανά τόνο.
Επιπλέον ο πρώην δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, που ήδη βρίσκεται στη φυλακή για άλλη υπόθεση, είχε προχωρήσει σε ανάθεση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ στην εταιρεία του Μπόμπολα έναντι 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το έργο δεν ξεπερνούσε σε αξία τα 600.000 ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ Αθανάσιος Κατρής, ο οποίος μάλιστα συνελήφη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης και υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρείας. Σύμφωνα δε με τη μαρτυρία του Αθ. Κατρή στην Αστυνομία της Κύπρου, δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση να δοθεί μίζα χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του Λ. Μπόμπολα...