ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ
Με φυλλάδια, φωτογραφίες αλλά και δυνατότητα περιήγησης στους χώρους φιλοξενίας ξεκίνησε χθες η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να πειστούν να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα.
Συγκεκριμένα, στους πρόσφυγες, που ξεπέρασαν χθες τις 5.700, επιδεικνύονται φωτογραφίες από τον χώρους φιλοξενίας στην Κυλλήνη και τον Ελαιώνα. Μάλιστα, όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν για να διαπιστώσουν οι ίδιοι την κατάσταση στον Ελαιώνα. Αυτό γίνεται καθώς η πλειοψηφία όσων είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους επέστρεψαν σύντομα πίσω στο λιμάνι αφού αντίκρισαν ανέτοιμες υποδομές. Με τη βοήθεια διερμηνέων, υπουργείο Ναυτιλίας και υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τα δεδομένα με το κλείσιμο των συνόρων, εξηγώντας τους γιατί πρέπει να μετακινηθούν σε καταλληλότερες δομές αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.
Αυτές οι παρεμβάσεις αποφασίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας. Εκτίμηση των αρμόδιων φορέων είναι πως εάν καταφέρουν να πείσουν έναν αριθμό ανθρώπων να μετακινηθούν, σύντομα θα πειστούν περισσότεροι.
Οι πρώτοι αναμένεται να μεταφερθούν σε Κυλλήνη και Ελαιώνα, ενώ τις ερχόμενες μέρες πρόκειται να δημιουργηθεί και νέος χώρος στον Σκαραμαγκά, χωρητικότητας άνω των 1.500 ατόμων.
Χαμηλές παραμένουν οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά. Εντάσεις στα hotspots
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο hotspot της Χίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Ιρακινού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι.
Η είδηση για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία έχει δημιουργήσει τεταμένο κλίμα στα hotspots, ιδιαιτέρως στους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται και πολλές φορές έρχονται σε αντιπαραθέσεις ανάμεσά τους, που συχνά οδηγούν σε συμπλοκές. Συχνές είναι οι διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του συσσιτίου, με ομάδες προσφύγων και μεταναστών να επιχειρούν να "μπλοκάρουν" τη διανομή ζητώντας να μην επιστραφούν στην Τουρκία.
Την κατάσταση επιβαρύνει και η "υπερφόρτωση" των hotspots, ιδιαίτερα αυτού της Χίου, αφού εκεί κρατούνται 1.149 άνθρωποι, τη στιγμή που η χωρητικότητα είναι για 1.100 άτομα.
Εκτός από τη Χίο, μετά την 20ή Μαρτίου υπό περιορισμό βρίσκονται: στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο 2.260 άτομα, στη Σάμο 218 άτομα.
Μεταφορά μεταναστών με χειροπέδες στο νοσοκομείο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Τη μεταφορά στο νοσοκομείο δύο μεταναστών ή προσφύγων "με αστυνομική συνοδεία και δεμένων με χειροπέδες" καταγγέλλει η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σε ερώτηση εργαζόμενων του νοσοκομείου προς τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν η απάντηση ήταν 'είναι δεμένοι επειδή είναι κρατούμενοι'".
"Μας είναι αδιανόητο ότι πρέπει και τώρα, σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής όσον αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών, εμείς εδώ στη Λέσβο, για ακόμα μια φορά, να είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τις ίδιες μάχες που δίναμε και στο παρελθόν και αναρωτιόμαστε με ποιανού εντολή μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία και σιδηροδέσμιοι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο νοσοκομείο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.