Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C27.6°C
1 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C27.7°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C22.5°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 53%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Δύσκολη η εξίσωση για τις διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Δύσκολη η εξίσωση για τις διαπραγματεύσεις

ΠΟΥΤΙΝ ΤΡΑΜΠ
ANATOLY MALTSEV/EPA

Η έναρξη διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο παζλ όπως διαφάνηκε μετά τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες Δευτέρα (19/5) Πούτιν και Τραμπ.

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία «εξαιρετική», η στάση του Κρεμλίνου, όμως, που αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με την Ουκρανία, παρά τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και Ευρωπαίους συμμάχους, καταδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μακρύ δρόμο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι μετά τη δίωρη συνομιλία της Δευτέρας, ο Πούτιν χαρακτήρισε την επικοινωνία «πολύ ουσιαστική και ειλικρινή» και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου ενόψει μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, την οποία η Ουκρανία είχε ήδη αποδεχθεί – και την οποία η Ουάσιγκτον είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο της επικοινωνίας. Ο Πούτιν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας στον πόλεμο παραμένουν αμετάβλητοι.

Αντιθέτως, ο Τραμπ παρουσίασε μια πολύ πιο θετική εικόνα, δηλώνοντας στην πλατφόρμα του Truth Social ότι οι συνομιλίες πήγαν «πολύ καλά».

«Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά… Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, πιο σημαντικά, για ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ του πολέμου», έγραψε, προτείνοντας το Βατικανό ως τόπο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η δήλωση του Τραμπ μετά τη συνομιλία με τον Πούτιν άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις καθώς ανέφερε ότι οι όροι για μια συμφωνία μπορούν να καθοριστούν μόνο από τα «εμπόλεμα μέρη», παρά τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε μία ημέρα.

Αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν «υπέροχο» να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Βατικανό, αλλά και πάλι άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθούν από τη διαδικασία, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος: «Απλώς θα αποσυρθώ».

Πέρα από την κατά καιρούς αισιόδοξη ρητορική του Τραμπ, δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική πρόοδος. Παρά το ότι προηγουμένως ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και υποστήριζε το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τερματισμό των εχθροπραξιών, τώρα φαίνεται να μειώνει την πίεση προς τη Μόσχα καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στις προηγούμενες απειλές του για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο Πούτιν απορρίπτει σθεναρά τις προτάσεις για παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα έδιναν στην Ουκρανία χρόνο να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στο πεδίο της μάχης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Guardian, οι ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την «αποναζιστικοποίηση» και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, τη μείωση των ενόπλων δυνάμεών της, την απαγόρευση αποδοχής δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και την επιβολή εκτεταμένων περιορισμών στην κυριαρχία της.

Σε δήλωσή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για πλήρη κατάπαυση του πυρός και άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά δήλωσε: «Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις δολοφονίες, πρέπει να υπάρξουν ισχυρότερες κυρώσεις. Η πίεση στη Ρωσία θα την ωθήσει προς την πραγματική ειρήνη».

Και πρόσθεσε ότι «αν ο Πούτιν προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία συνεχίζει να παρατείνει τον πόλεμο και αξίζει την αντίδραση της Ευρώπης, της Αμερικής και του κόσμου – περιλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε και μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε μέρα».

Ο Ζελένσκι απέρριψε επίσης τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αποσύρει τα ουκρανικά στρατεύματα από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αλλά δεν ελέγχει πλήρως. «Κανείς δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά μας από τα εδάφη μας», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να μη «απομακρυνθούν από τις συνομιλίες και την επιδίωξη της ειρήνης».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL