Live τώρα    
Ουάσιγκτον: "Ναι μεν, αλλά" για την Παλμύρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουάσιγκτον: "Ναι μεν, αλλά" για την Παλμύρα

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τελικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ την εκδίωξη των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός με ρωσική αεροπορική υποστήριξη. Για το θέμα δέχθηκε βροχή ερωτήσεων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. "Για να απαντήσω εν συντομία, ναι, θεωρούμε ότι είναι καλό το ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ελέγχει πλέον την Παλμύρα" είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνει κάποια κρίση για την επίπτωση που θα έχει η ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, ενώ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε κάθε ενδεχόμενο να συνεχιστεί η τυραννία του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αντίθετα η Μόσχα θεωρεί την ανακατάληψη της Παλμύρας ως μια πραγματική ευκαιρία για να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Ρωσική μονάδα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων θα αναλάβει την εξουδετέρωση ναρκών και βομβών που είχαν τοποθετηθεί σε αρχαιότητες αλλά δεν εξερράγησαν, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων αναγκών και αποκατάστασης της UNESCO, Τζοβάνι Μποκάρντι, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός σκοπεύει να καλέσει ειδικούς από όλο τον κόσμο για την αποκατάσταση της αρχαίας πόλης.

Από την πλευρά του το συριακό επιτελείο ανέφερε πως η πόλη θα γίνει η βάση για επιχειρήσεις προς τα ανατολικά και βόρεια ενάντια σε προπύργια του ΙΚ στη Ράκα και στην Ντέιρ Αλ Ζορ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη μάχη της Παλμύρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 τζιχαντιστές και 200 στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0