Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Αντιπολεμική συναυλία στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Αντιπολεμική συναυλία στη Θεσσαλονίκη

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εξήντα πέντε καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα θα παρελάσουν την Κυριακή 8 Μαΐου από την εξέδρα που θα στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους για τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους πολλά γνωστά ονόματα, όπως και συγκροτήματα που εκπροσωπούν τις νέες τάσεις της μουσικής και αναμένεται να απογειώσουν το νεανικό κοινό.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αντιπολεμική συναυλία ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου Κώστας Γκούμας και ο αντιπρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Σφίγγος, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν είναι ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Καλδάρας, ο Γιώργος Καζαντζής, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Ανδρέας Καρακόττας, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Ηλίας Ζάικος, οι μουσικές μπάντες "Magic de spell", "Υπόγεια Ρεύματα", "De Facto", "Cosa Mostra" και δεκάδες άλλοι/ες.

Δρώμενα από το πρωί

Η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία τυπικά θα σηκώσει αυλαία στις 5 το απόγευμα, ωστόσο οι πρόβες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα θα ξεκινήσουν από το πρωί, ενώ οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να δώσει μαζικό «παρών» προκειμένου η Θεσσαλονίκη να στείλει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μιλώντας γι' αυτή την πρωτοβουλία τόνισε ότι έχει ένα ιστορικό σημείο αναφοράς, που είναι αντίστοιχη μεγάλη συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί το 1999 και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σερβίας.

Απρίλιος 1999. Κατάμεστη η πλατεία Αριστοτέλους σε μια άλλη συναυλία ειρήνης, όταν το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σερβίας

Δύσκολο το εγχείρημα

Ο Ζερβουδάκης χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της συναυλίας ως ένα «όχι εύκολο εγχείρημα», αλλά, όπως είπε, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε κοινή πολιτική ατζέντα με αντιπολεμικά μηνύματα, μεταξύ άλλων καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καταδίκης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από πού προέρχονται, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Σημείωσε, επίσης, ότι κάποιοι καλλιτέχνες που ήθελαν να συμμετέχουν κι εκείνοι/ες στη συναυλία δυστυχώς δεν υπήρξε η δυνατότητα να λάβουν μέρος, ενώ άφησε αιχμές για κάποιους άλλους που δεν είχαν τη βούληση να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το 65% των συμμετεχόντων θα είναι συγκροτήματα από νέες τάσεις και μουσικές και είναι αυτά που κορυφώσουν και θα κλείσουν τη συναυλία, δίνοντας και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα.

Πρωτοβουλία με διεθνή χαρακτήρα

«Στόχος είναι η συναυλία να μετατραπεί σε ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο και να γίνει η αφορμή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα» τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Γκούμας. Στη συναυλία θα προβληθούν και αντιπολεμικά μηνύματα από ξένους καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να λάβει και διεθνή χαρακτήρα η όλη πρωτοβουλία, ενώ οι διοργανωτές ζητούν από τον κόσμο να γεμίσει την πλατεία Αριστοτέλους από την αρχή, προκειμένου να στηρίξει τους πρώτους μουσικούς που θα βγουν στη σκηνή και να υπάρχει παλμός και ζωντάνια.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σφίγγος αναφέρθηκε στα όσα αντιμετώπισαν οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την απροθυμία της Πολιτείας να τους στηρίξει. Επισήμανε ότι το σύστημα Εργάνη δεν άνοιξε ποτέ για τους μουσικούς και, αντ’ αυτού, στήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ένα μητρώο καλλιτεχνών. Κατά το ίδιο, ο κλάδος τους έχει αποζημιωθεί μερικώς, ενώ πολλοί/ες αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις «με διάφορα τερτίπια». Κατήγγειλε, τέλος, ότι τα σωματεία των μουσικών δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαβούλευση για τα εργασιακά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL