Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
2 °C
0.1°C4.5°C
2 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
2 °C
0.7°C3.5°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.2°C7.9°C
2 BF 30%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.9°C7.8°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
4 °C
3.5°C3.9°C
2 BF 30%
Μετρό Θεσσαλονίκης / Οι εμπειρογνώμονες των 316 πολιτών σήμερα στο σκάμμα της Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετρό Θεσσαλονίκης / Οι εμπειρογνώμονες των 316 πολιτών σήμερα στο σκάμμα της Βενιζέλου

ΑΡΧΑΙΑ

Η Δικαιοσύνη δεν έκανε ούτε χθες το χατίρι στην Αττικό Μετρό να μπλοκάρει τη διαδικασία της «συντηρητικής αποδείξεως», την οποία εξάλλου είχε διατάξει λίγες μέρες νωρίτερα δικαστήριο Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του αγώνα της διάσωσης της βυζαντινής Μέσης Οδού, θα βρεθούν στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης για να φωτογραφίσουν και κινηματογραφήσουν τον χώρο.

Η μη έκδοση αποφάσεων για δύο αιτήσεις που κατέθεσε η εταιρεία και εξετάστηκαν χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο και στόχευαν στο να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη δείχνει ότι αυτές παραπέμπονται μάλλον στις ελληνικές καλένδες... Εξάλλου το ίδιο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή είχε απορρίψει και την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η Αττικό Μετρό για να εμποδίσει τη διενέργεια της συντηρητικής αποδείξεως, δηλαδή ζητούσε να μην επιτραπεί η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η κινηματογράφηση του αρχαιολογικού χώρου από την πλευρά των 316 πολιτών.

Έτσι, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, σήμερα θα βρεθούν στον «χώρο του εγκλήματος», δηλαδή στο σκάμμα, ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Αριστοτέλης Μέντζος και η αρχιτέκτων μηχανικός Ευαγγελία Καμπούρη για να αποτυπώσουν με φωτογραφίες και βίντεο όλο το χώρο και τις εργασίες που έγιναν μέχρι σήμερα για τον τεμαχισμό ενός μοναδικού βυζαντινού αστικού τοπίου και την απόσπασή του από τον χώρο όπου αποκαλύφθηκε.

Συνεχίζουμε...

«Συνεχίζουμε δυναμικά... Θα δούμε επιτέλους με τα μάτια μας και θα αποτυπώσουμε με δικά μας μηχανικά μέσα τι ακριβώς γίνεται στο σκάμμα (ή τόπο του εγκλήματος). Και το δικαστήριο θα μπορεί να κρίνει την αγωγή μας με βάση όχι μόνο τα αποδεικτικά μέσα των εναγομένων» σχολίασε ο δικηγόρος των 316 Απόστολος Σοφιαλίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εκπνέει το χρονικό περιθώριο που έδωσε το δικαστήριο για τη διενέργεια της «συντηρητικής απόδειξης», διαδικασία μέσα από την οποία θα εκτιμηθεί αν οι εργασίες απόσπασης του μνημείου και ο νέος σχεδιασμός για το σταθμό επιτρέπουν την επαναφορά σε ποσοστό 92% της βυζαντινής Μέσης Οδού, όπως επιβάλλει η σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 4.3.2020.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι κατά το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, τα οποία όχι μόνο δεν διαψεύσθηκαν από το Μαξίμου και την Αττικό Μετρό, αλλά, αντιθέτως, ενισχύθηκαν και από σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανάβει το «πράσινο φως» για αγωγές σε βάρος των 316 με το πρόσχημα ότι το έργο τού μετρό καθυστερεί εξαιτίας των προσφυγών τους στη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, αντί να απολογηθεί για τις παχυλές αποζημιώσεις στην εργολάβο εταιρεία εξαιτίας της συνολικής καθυστέρησης του έργου, μετά την αλλαγή του σχεδιασμού για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων, επέμεινε και πάλι στο ψέμα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε το έργο ολοκληρωμένο στο 40% και το έφτασε στο 80%.

Ο ΣΕΑ τιμάει πρόσωπα που δίνουν τον καλό αγώνα

Τέλος, σήμερα το απόγευμα, η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ειδική εκδήλωση θα τιμήσει στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη όλους τους πολίτες που πάλεψαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να παλεύουν για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 μ.μ. στο εντευκτήριο (Cafe thea/tro) του Βασιλικού Θεάτρου, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα σε δεύτερο χρόνο για να τιμηθούν οι επιστήμονες και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως οι: Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Βλάσης Κουμούσης, Μαρία Παναγιωτίδη - Κεσίσογλου και Σοφία Κολοπίση - Βέρτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL