Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
32.8°C38.2°C
3 BF 24%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.7°C33.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C34.3°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C32.7°C
1 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
35 °C
34.9°C35.5°C
4 BF 24%
Αρχαιότητες Βενιζέλου / Γκεμπελική γαλάζια προπαγάνδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιότητες Βενιζέλου / Γκεμπελική γαλάζια προπαγάνδα

ΑΡΧΑΙΑ

«Η λύση Βέττα (σ.σ.: η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων) είναι εφικτή, κατά τη γνώμη σας;» ρώτησε τον Δημήτρη Κορρέ η δημοσιογράφος της ομάδας “VICE” του ΑΝΤ1 Ελίζα Μπενβενίτσε, μία ημέρα πριν η υπόθεση των αρχαιοτήτων συζητηθεί στο ΣτΕ. «Βέβαια είναι εφικτή. Είναι μια πολύ καλή λύση. Απλώς είναι πάρα πολύ χρονοβόρος και πιο ακριβή» ήταν η ειλικρινής απάντηση του αρχιτέκτονα που ανέλαβε τον τεμαχισμό και το ξερίζωμα της βυζαντινής Μέσης Οδού.

Την απάντηση αυτή την αφιερώνουμε στον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος, ως γ.γ. του υπουργείου Υποδομών στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκτροχίασε το έργο του μετρό και τασσόταν αρχικώς υπέρ της μόνιμης απόσπασης και μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, θέτοντας το δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και το κίνημα που αναπτύχθηκε για τη διάσωσή τους με το σύνθημα «Και αρχαία και μετρό», δέχτηκε, έστω και απρόθυμα, ως λύση την απόσπαση και την επανατοποθέτηση τους, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων.

Να θυμίσουμε ότι ο Στρ. Σιμόπουλος, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα (σ.σ.: την ίδια εποχή είχε τοποθετηθεί στη διοίκηση της Αττικό Μετρό), έπαιξαν τον ρόλο του «λαγού», ζητώντας την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων πριν ο πρωθυπουργός την υιοθετήσει τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όταν ο υπουργός στηρίζει τους εργολάβους...

Η απόφαση αυτή του Κ. Μητσοτάκη ήταν πολιτική και ρεβανσιστική. Δεν βασίστηκε σε μελέτες και επιστημονικά δεδομένα και, εκ του αποτελέσματος, σήμανε νέο εκτροχιασμό σε χρονοδιαγράμματα αλλά και σε κόστη. Αλλά αυτό σίγουρα δεν απασχολεί τους κυβερνητικούς, διότι για το ξεχείλωμα των χρονοδιαγραμμάτων θα ρίξουν το φταίξιμο σε όσου/σες προσέφυγαν στο ΣτΕ, ενώ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αντί να ριχτούν στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου για να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους, θα κατευθυνθούν στις τσέπες των εργολάβων ως αποζημιώσεις για τις νέες μεγάλες καθυστερήσεις του έργου. Αλλά, κατά τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, οι εργολάβοι δικαιούνται αποζημίωσης όταν «σταματάει ένα έργο με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου». Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στον σταθμό Βενιζέλου, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης.

Η κοινωνία των πολιτών διαφωνεί

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Μακεδονία, το 64% των ερωτηθέντων θέλει «ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ» τα αρχαία της Βενιζέλου και να εφαρμοστεί η τεχνική λύση που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, ο Κ. Καραμανλής, με πρωτοφανή αλαζονεία, είπε πως κάπου πενήντα νοματαίοι μαζεύτηκαν στις κινητοποιήσεις και αντιπαρέθεσε τη στάση όλων των γαλάζιων στελεχών που έχουν συνταχθεί με την κυβέρνηση σε αυτήν την υπόθεση (δήμαρχο, περιφερειάρχη, νεοδημοκρατικές διοικήσεις Επιμελητηρίων). Κατ' αυτόν, αυτοί είναι η πόλη...

Την πόλη φάνηκε ότι την εκφράζουν οι πολίτες που αντιδρούν, οι επιστήμονες που κάνουν εκκλήσεις στον πρωθυπουργό να μην καταστρέψει την αυθεντικότητα ενός μοναδικού βυζαντινού μνημείου, οι αρχαιολόγοι που αρνούνται να τεμαχίσουν τη Μέση Οδό.

Κόντρα στους καιρούς και με μια απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά είναι «ισοπαλία» και η πρώην πρόεδρός του νεοδιορισθείσα σε υψηλή θέση από την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα μέχρι την ύστατη στιγμή. «Έστω την ύστατη στιγμή, καλώ τον Κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις εκκλήσεις των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως και της κοινωνίας των πολιτών και να σταματήσει το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης του μοναδικού μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης» είναι η έκκληση και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL