Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C20.0°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.7°C20.0°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
9.4°C17.2°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
21.0°C21.0°C
3 BF 32%
Μπράβο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπράβο!

Μπράβο! Έτσι, νέτα σκέτα. Αυτή είναι η Αριστερά του καιρού της. Η συναρπαστική Αριστερά που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με έμπνευση, αγάπη, τεκμηρίωση, μόχθο συμπερασμάτων και παροχή προθετικών εγγυήσεων. Ναι. Αυτή είναι η Αριστερά που ανταποκρίνεται στις θεμελιώδεις ανάγκες της κοινωνίας. Ναι. Αυτή η Αριστερά μπορεί με παρρησία να δηλώσει τον εαυτό της στα γεγονότα και να πείσει.

Μιλών φυσικάν για την Αριστερά έτσι όπως αναφάνηκε, την περασμένη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αυτό το ανατριχιαστικό νομοσχέδιο καταστροφής. Συγχαρητήρια σε όσους την εμπνεύστηκαν και τη διοργάνωσαν και συγχαρητήρια σε όσους πήραν μέρος μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να τους αναφέρουμε κι εδώ, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης, αλλά και για να θυμηθούμε ότι το αληθινό ανθρώπινο δυναμικό της Αριστεράς είναι ανεξάντλητο και μεγαλειώδες. Αρκεί να μην ξεχνάει ότι η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους βρίσκεται στον υπαρκτικό πυρήνα, στον καταγωγικό ιδεότυπο ενός αριστερού κόμματος.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Γιώργος Σωτηρέλης, συνταγματολόγος, καθηγητής ΕΚΠΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, συνταγματολόγος, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Όθων Ηλιόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής στο Harvard, Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Columbia. Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοσμήτορας, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην πρύτανης ΑΠΘ, Ερρίκος Βεντούρας, καθηγητής στο ΠΑΔΑ, Μανώλης Μαργετάκης, αστυνομικός και μέλος Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ, Ευθύμης Λαμπαδάς, μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητήστε αυτή τη συζήτηση στο Διαδίκτυο. Παρακολουθήστε την με προσοχή. Μόνο κέρδος θα έχετε. Αξίζει τον κόπο, έστω και μόνο για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της απεργαζόμενης καταστροφής, αλλά και το ότι πρόκειται για νομοσχέδιο προορισμένο να καταλήξει στα αζήτητα της Ιστορίας, δείχνοντας εσαεί τους επονείδιστους εκείνους που προσπάθησαν με το στανιό και με κλομπ να το επιβάλουν. Να το επιβάλουν μάλιστα με την έπαρση ενός απύθμενου εξουσιαστικού παραλογισμού που προσπαθεί να χωρέσει τον ωκεανό σε ένα ποτήρι του νερού. Γιατί αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει το νομοσχέδιο: να χωρέσει το καθολικό γεγονός της παιδείας, της μάθησης, την απεραντοσύνη της ίδιας της ανθρώπινης κατάστασης τελικά, σε γλίσχρες, φοβικές και κακορίζικες διατάξεις.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση εύκολα καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν γειώνεται. Το νομοσχέδιο θα το πάρει και θα το σηκώσει η ζωή Με τη δυναμική της. Και θα απομείνει το αίσχος σ’ αυτούς που θέλησαν να προσβάλουν τα ιερά και τα όσια ενός λαού: τα παιδιά του και τους δασκάλους του. Άκουγες τους δασκάλους να μιλούν, να αναλύουν, να εξηγούν και όλο λιγόστευε ο απόηχος από τις αισχρότητες Χρυσοχοΐδη μέσα στη Βουλή, που τόλμησε να αποκαλέσει τους πρυτάνεις «εθισμένους στην απειλή κακοποίησης, θεωρώντας το γεγονός αυτό ως αναγκαίο κακό». Που τόλμησε, με όλη τη βαρβαρότητα της βλακείας, να υβρίσει τους δασκάλους, λέγοντας πως «η συνήθειά τους να διευθύνουν ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες - βίαιες μειοψηφίες δεν αποτελεί προσόν. Δυστυχώς, είναι μέρος του προβλήματος». Που τόλμησε να χαρακτηρίσει το αυτοδιοίκητο «τρύπα για το κράτος δικαίου».

Θέλω να πω ότι παρακολουθώντας κανείς τη συζήτηση αντιλαμβάνεται τη χαώδη απόσταση που χωρίζει την έννοια του «κράτους δικαίου» από αυτή την κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεται ότι άνθρωποι ιδεολογικού, πολιτικού και ηθικού ραχιτισμού συνιστούν ακραίο κίνδυνο για την παιδεία και τη δημοκρατία. Και, ναι, αντιλαμβάνεται κανείς την αδήριτη ανάγκη «παλλαϊκής αντίστασης» σ’ αυτό το εμμονικό νομοσχέδιο της ιδεοληπτικής βαναυσότητας.

Εδώ είναι η θέση της Αριστεράς. Με πειθώ, επιμονή, προσήλωση, επιχείρημα, εμπνευσμένη πρόταση. Μπορεί να το κάνει. Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και προπαντός ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αρκεί να το κατανοήσει πρώτα απ’ όλους η ίδια. Ο δρόμος είναι εδώ και περιμένει να τον περπατήσουμε. Όσα εμπόδια κι αν υπάρχουν, είναι ο αληθινός «μεγάλος περίπατος». Και ο πιο ωραίος. Γιατί είναι αληθινός. Και γιατί δεν είναι περίπατος. Εγώ αυτό κατάλαβα από τη συζήτηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL