Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.0°C18.3°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.0°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
7.8°C11.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.9°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
8.0°C8.0°C
0 BF 87%
Σία Αναγνωστοπούλου / Αναγκαίο ένα New Deal στον Πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σία Αναγνωστοπούλου / Αναγκαίο ένα New Deal στον Πολιτισμό

Την ανάγκη για ένα «New Deal» για τον πολιτισμό, ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας, επισήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Λίνα Μενδώνη ότι «σε όλο το διάστημα της πανδημίας αντιδρά με μεγάλη καθυστέρηση και με πάρα πολύ μειωμένα ανακλαστικά» απέναντι στα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση στον χώρο του πολιτισμού. «Βλέπω με μεγάλη θλίψη μέτρα στήριξης που έχουν πάρει άλλες χώρες» σχολίασε η Σ. Αναγνωστοπούλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα και στο βάρος που έδωσαν στη στήριξη των καλλιτεχνών.

Υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο τμήμα των έκτακτων επιχορηγήσεων των 15 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πολιτισμού δεν έχουν φτάσει στους τελικούς αποδέκτες, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό το ύψος του κονδυλίου για την επιδότηση θέσεων, και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί τα μέτρα δεν εξαγγέλθηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση του υγειονομικού πρωτοκόλλου περιορισμού τής πληρότητας στους χώρους πολιτισμού στο 30%.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, οι καλλιτέχνες που έχουν λάβει τα έκτακτα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 40.000, τη στιγμή που στον χώρο του πολιτισμού δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι, αν όχι αρκετά περισσότεροι. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και της έλλειψης πρωτοβουλιών του υπουργείου Πολιτισμού για την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι καλλιτέχνες.

Η Λ. Μενδώνη επιχείρησε και πάλι να μεταφέρει μια «ειδυλλιακή» εικόνα: «Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα και το σαββατοκύριακο γίνονται ένας σωρό πρεμιέρες. Ανοίγουν τα θέατρα, ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο». Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ζοφερή» εικόνα με σκοπό «να αποδείξετε δήθεν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα και να καλύψετε τη δική σας απραξία για μια πενταετία».

Η Λ. Μενδώνη απέδωσε τις καθυστερήσεις στα μέτρα στήριξης στις συνεχείς αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, κατανάλωσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της σε αναφορές στο Μητρώο Καλλιτεχνών και στη δυσκολία συγκρότησής του λόγω της «τεράστιας νομικής πολυμορφίας εργασιακών σχέσεων» στον χώρο του πολιτισμού.

«Η κυρία υπουργός θεωρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία κάτι αντίστοιχο των συνεντεύξεων στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όπου μπορεί να τοποθετείται όπως θέλει, χωρίς καμία πίεση. Για πολλοστή φορά, η κυρία υπουργός δεν απάντησε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που τέθηκαν» σχολίασε η Σ. Αναγνωστοπούλου και επισήμανε ότι η Λ. Μενδώνη δεν απάντησε ούτε για το ύψος του κονδυλίου, ούτε για τις προϋποθέσεις της επιδότησης θέσεων στους χώρους θεάματος και ακροάματος και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τη διανομή του επιδόματος των 534 ευρώ. Επίσης, δεν απάντησε στα ερωτήματα για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε σ’ αυτά για την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων του προγράμματος των 100 εκατ. ευρώ. «Ο χειμώνας που έρχεται σημαίνει βαρυχειμωνιά για τον πολιτισμό» πρόσθεσε δηκτικά η Σ. Αναγνωστοπούλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL