Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.3°C24.0°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.5°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.0°C21.6°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C21.4°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.4°C17.9°C
0 BF 82%
Σκάνδαλο Ασημακοπούλου / Το υπουργείο Εσωτερικών έβαλε τον ελεγχόμενο να ελέγξει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου / Το υπουργείο Εσωτερικών έβαλε τον ελεγχόμενο να ελέγξει

1349161140.jpg

Βασικές αρχές της διαφάνειας και του ελέγχου των υπηρεσιών παραβιάζει το υπουργείο Εσωτερικών στο σκάνδαλο της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου με τα προσωπικά δεδομένα απόδημων Ελλήνων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανέθεσε τον εσωτερικό έλεγχο σε μία υπηρεσία που θα έπρεπε να είναι υπό έλεγχο για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων. Ενδεχομένως, βέβαια, αυτό να υποδηλώνει την πολιτική εμπιστοσύνη Κεραμέως-Λιβάνιου στη συγκεκριμένη υπηρεσία, όμως επί της ουσίας επιβεβαιώνει τους φόβους για συγκάλυψη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, τα προσωπικά δεδομένα έφυγαν από το ΥΠΕΣ τον Μάιο του 2023 και, σύμφωνα με την Α. Μ. Ασημακοπούλου, της δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2024. Σε κάθε περίπτωση, αύριο η κυβέρνηση θα δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, καθώς θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχισσας Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώτας Πούλου, η οποία απευθύνεται στην υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Τι δεν έκανε η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου

Η μεθόδευση ο ελεγχόμενος να γίνει ελεγκτής έγινε μέσω της απόφασης να μην γίνει ΕΔΕ, αλλά εσωτερικός έλεγχος, ο οποίος ανατέθηκε στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπαλληλικός Κώδικας προβλέπει τη διεξαγωγή ΕΔΕ για τη διερεύνηση διοικητικών παραπτωμάτων, όμως το μείζον πρόβλημα είναι αλλού: Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου έπρεπε να ελέγχεται για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκλογέων! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 παρ. 1γ του Νόμου 4795/2021 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου είναι «η διασφάλιση της ορθής, αποτελεσματικής και ασφαλούς διαχείρισης και χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων». Είναι προφανές ότι η Μονάδα απέτυχε στον στόχο της, αλλά η κυβέρνηση αντί να την ελέγξει επειδή από τον Μάιο του 2023 δεν αντιλήφθηκε τη διαρροή, την επιβραβεύει, αναθέτοντάς της τον έλεγχο των άλλων!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου έχει αρμοδιότητες τις οποίες εμφανώς δεν άσκησε και κανονικά θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί δεν έκανε:

* «Προγραμματισμένους και έκτακτους ελέγχους επί του συνόλου των υπηρεσιών του φορέα, των λειτουργιών, των συλλογικών οργάνων αυτού, των διαδικασιών του, των εκτελούμενων έργων, καθώς και των πληροφοριακών του συστημάτων, όπως αυτά εντοπίζονται μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης και ιεράρχησης των κινδύνων που απειλούν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις πιθανότητες εκδήλωσης του κινδύνου και τις ενδεχόμενες συνέπειές του» (άρθρο 10 παρ. 2γ).

* Ελέγχους «στα πληροφοριακά συστήματα ως προς την αποτελεσματικότητά τους για την επίτευξη των στόχων του φορέα» (άρθρο 10, παρ. 2ιβ).

* Γνωστοποίηση «αμελλητί στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον πειθαρχικό Προϊστάμενο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τυχόν ενδείξεων απάτης ή έλλειψης ακεραιότητας ή πειθαρχικής ευθύνης υπαλλήλων» (άρθρο 10, παρ. 2ιε).

Στα παραπάνω που δεν έκανε ή έκανε ανεπιτυχώς η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου μπορεί να προστεθεί και η ετήσια έκθεση του προϊσταμένου ή η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με την εκδοχή της Α. Μ. Ασημακοπούλου, τα προσωπικά δεδομένα τα πήρε τον Ιανουάριο και η Μονάδα θα έπρεπε να είχε ελέγξει αποτελεσματικά αν υπήρχε διαρροή και να είχε κάνει τουλάχιστον συστάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

Υπογραμμίζεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπάρχουν ακόμη άγνωστοι παράγοντες, όπως είναι η παραλαβή από το ΥΠΕΣ του Υποσυστήματος Αιτήσεων Επιστολικής Ψήφου εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας. Το Υποσύστημα είναι από τα προβλεπόμενα παραδοτέα της από 5/2/2024 σύμβασης απευθείας ανάθεσης ανάπτυξης λογισμικού για την επιστολική ψήφο, η οποία φαίνεται ότι παραδόθηκε στις 9/2/2024.

Συγκοινωνούντα δοχεία ΥΠΕΣ και Ν.Δ.

Ολα τα κενά και οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ προκαλούν φόβους για συγκάλυψη. Αυτό το υποδηλώνει, άλλωστε, και η παρέμβαση του Μαξίμου, που (ως Προεδρία της Κυβέρνησης) έσπευσε να κάνει δική του έρευνα, προκαταβάλλοντας τα συμπεράσματα και της Δικαιοσύνης και του εσωτερικού ελέγχου του ΥΠΕΣ. Η Γ. Πούλου κάνει λόγο για βάσιμες υποψίες συγκάλυψης «συγκοινωνούντων δοχείων» και σχέσεων διαπλοκής μεταξύ κυβερνητικών στελεχών του ΥΠΕΣ και μελών του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL