Σφοδρή κριτική άσκησε η πλειονότητα των φορέων κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με εξαίρεση τους εκπροσώπους εργοδοτικών και οικονομικών φορέων, οι υπόλοιποι στηλιτεύσαν την παραβίαση του άρθρου 16, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσό, ο οποίος έκανε λόγο για «νόμο αμφίβολης συνταγματικότητας». Τόνισε δε πως η θέσπιση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα απονεκρώσει από φοιτητές και καθηγητές τα ΑΕΙ της περιφέρειας.
Οι μόνοι φοιτητές που κλήθηκαν, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, επικρίνοντας τον ταξικό του χαρακτήρα. «Με αυτό το ν/σ θα γίνεται γιατρός όποιος έχει να πληρώσει 19.000 ευρώ τον χρόνο. Κάνετε την αδικία νόμο» είπε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αλέξανδρος Θεολόγος, προσθέτοντας πως «φέρατε τα ΜΑΤ στις σχολές, μέχρι και ληστές μας είπατε. Παράνομες κρίνατε τις απεργίες και των μηχανοδηγών και είχαμε τα Τέμπη». «Οι φοιτητές σας προειδοποιούν: έχετε ήδη ηττηθεί, είμαστε απέναντι» κατέληξε.
Ένταση επικράτησε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Κέλλας, προσπάθησε να λογοκρίνει την πρόεδρο της ΟΔΠΤΕ, Νίκη Χρονοπούλου, η οποία ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκαν η ίδια και οι φοιτητές στον κατάλογο των φορέων μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση θεωρούσε πιο σημαντικό να καλέσει τον ΣΕΒ από τους φοιτητές και τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων» είπε η κ. Χρονοπούλου.
Στις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κέλλας απάντησε ειρωνικά: «Έχετε και πολλή βαρύτητα, είναι εξάλλου και μεγάλο το ποσοστό σας». Η αποστροφή του αυτή προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Διονύση Καλαματιανού και της Έλενας Ακρίτα, οι οποίοι τον κάλεσαν να ανακαλέσει, με τον πρόεδρο να επιμένει στα λεγόμενα του.