Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Την απόσυρση του νομοσχέδιου ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Την απόσυρση του νομοσχέδιου ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζήτησε κατά έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε: «Το σχέδιο νόμου που εισάγετε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικό. Αποτελεί μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Η Δημοκρατία μας, το κράτος Δικαίου, στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του.

Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. 

Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. 

Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη Δημοκρατία μας και το κράτος Δικαίου».

Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης ξεκαθάρισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Κέλλας από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει ζητήματα συνταγματικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέμεινε πως το σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πατρίδα μας, την επιστροφή φοιτητών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί την Τρίτη στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» όπου η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων εξετάζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και εισηγητές τους Λευτέρη Κτιστάκη από την πλευρά της ΝΔ και Διονύση Καλαματιανού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την υπερψήφισή του με στόχο να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να νομοθετήσει την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και οι καταλήψεις σε σχολές από τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα πάνε για την όγδοη εβδομάδα τους και όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις συνελεύσεις του τεράστιου αριθμού υπό κατάληψη σχολών (υπολογίζονται σε πάνω από 200).

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων καθώς οδεύουμε προς τις 7 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ψήφισή του την επόμενη ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL