Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.1°C34.0°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.0°C32.9°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
30.0°C33.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
29.0°C29.6°C
2 BF 44%
Αγρότες / Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Όλα τα ονόματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Όλα τα ονόματα

ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΑΚΤΕΡ
(EUROKINISSI)

Εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς οι μάσκες θα πέσουν αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε ένα προς ένα τα αιτήματα αποκαλύπτοντας την πολιτική της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μαξίμου επέλεξε να συναντηθεί με δύο αντιπροσωπείες αγροτών και συγκεκριμένα στις στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη συνάντηση, αυτή με την ΕΘΕΑΣ, προσδιορίστηκε σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διερευνήσει το ενδεχόμενο διχασμού των αντιπροσωπειών όχι τόσο ως προς τα αιτήματα αλλά ως προς την αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων. 

Η ΕΘΕΑΣ, θεωρείται από το Μαξίμου ότι αντικατοπτρίζει τη θεσμική εκπροσώπηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρούν ότι μπορούν να βρουν κοινό τόπο «αδειάζοντας» κατά το δυνατόν το ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργήσει η Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών στα μπλόκα

Στο Μαξίμου θα μεταβούν 15 αγρότες με την αντιπροσωπεία τους να αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς θα βρεθούν οι:Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Τα αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα

Με αιχμή τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία οι αγρότες ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής αιτήματα όπως αυτά αποφασίστηκαν κατά την πανελλαδική σύσκεψη από 55 μπλόκα και 70 αγροτικούς συνεταιρισμούς την Τρίτη (6/2)

-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. 

-Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Το ειδικό κεφάλαιο για τη Θεσσαλία

-Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

-Να αποζημιωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

-Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

-Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

-Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

-Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Η συνάντηση με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ

Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα καταθέσουν αιτήματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα και την αύξηση της πρόσβαση των αγροτών και των συνεταιρισμών στις ΑΠΕ. Ειδικότερα, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. από πλευράς της αναμένεται να καταθέσει στο «τραπέζι», τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας και εξασφάλισης της παραγωγικής δραστηριότητας των αγροτών και των Συνεταιρισμών.

Πιο συγκεκριμένα,  στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής – Αγροτικό πετρέλαιο – Αγροτικό ρεύμα – Αύξηση της πρόσβασης των αγροτών και των Συνεταιρισμών στις ΑΠΕ

-Θεσσαλία

-Βελτίωση της εφαρμογής της ΚΑΠ

-Κόκκινα δάνεια αγροτών και Συνεταιρισμών

-Αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης και Αναμόρφωση του ΕΛΓΑ

-Ισχυροποίηση των Συνεταιρισμών και των Συλλογικών Σχημάτων των αγροτών

-Στήριξη και διευκόλυνση της εξαγωγικής δυνατότητας των αγροτικών προϊόντων

-Αναμόρφωση των επενδυτικών σχεδίων και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-27

-Καλύτερος έλεγχος της αγοράς

-Εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών

-Φυσικοί πόροι – Βοσκότοποι – Νερό (Ύδωρ 2)

-Πολιτική γης – Πολιτική για τους νέους αγρότες

-Συνεργατισμός και Δημόσια Διοίκηση
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL