Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C14.0°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.5°C11.6°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.6°C13.0°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
4 °C
3.9°C7.9°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη για φωτιές / Με σημαντικό περιθώριο λάθους και «χαμηλής ευκρίνειας» οι δορυφορικές εικόνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη για φωτιές / Με σημαντικό περιθώριο λάθους και «χαμηλής ευκρίνειας» οι δορυφορικές εικόνες

Έβρος Φωτιά
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Σε αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς τις τελευταίες μέρες που η χώρα πλήττεται από φωτιές, επιστημονικά ιδρύματα στις εκτιμήσεις τους για τις καταστροφές μιλούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή επισημαίνοντας μάλιστα, ότι η φωτιά στο Έβρο είναι «η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι η κυβέρνηση, που είναι αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις για την αναλγησία της στο θέμα της διαχείρισης των φωτιών στην προσπάθειά της να «κρύψει» τις πολιτικές της ευθύνες επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιστημονικές μελέτες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπεραμυνόμενο τις πρακτικές της κυβέρνησης αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με στην οποία αναφέρει ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ' ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους».

Υποτιμώντας τις μετρήσεις, τα στοιχεία και λήψεις δορυφόρων όπως για παράδειγμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus και του Εθνικού Αστεροσκοπέιου Αθηνων/meteo, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι «η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους».

«Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους» αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ κατά την πάγια πρακτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ως «διεθνές φαινόμενο» την έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο μετρώντας και παραθέτοντας τις καταστροφές από φωτιές σε άλλες χώρες.  

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

«Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ' ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους". Αυτό επισημαίνει το ΥΠΕΝ με ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζει: "Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους".

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, "αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL