Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C21.4°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.1°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C17.7°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.8°C19.1°C
3 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
0 BF 100%
Βαλκανικά παιχνίδια με σπίρτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαλκανικά παιχνίδια με σπίρτα

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς
EPA/MARTIAL TREZZINI

Ορθώς η Ελλάδα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στηλίτευσαν τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας για τη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι δικαστικές Αρχές στους συλληφθέντες Κροάτες ακροδεξιούς χούλιγκαν ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Είναι μεν κατανοητό να δημιουργεί ερωτήματα η δίωξη τόσο μεγάλου αριθμού προσώπων με κατηγορητήριο φασόν, αλλά προβλέπεται από τη νομοθεσία. Άλλωστε, οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας δεν αποσκοπούν τόσο στο να παρέμβουν στα ελληνικά πράγματα, όσο αποτελούν εξαγωγή εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της χώρας αυτής, και συγκεκριμένα μεταξύ Προέδρου και πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος της χώρας φτάνει, λοιπόν, στο σημείο να καβαλήσει το ακροδεξιό χουλιγκάνικο άλογο και να θέσει σε διακινδύνευση τις σχέσεις της Κροατίας με την υπολογίσιμη στο επίπεδο των Βαλκανίων Ελλάδα για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη ανευθυνότητα, ειδικά στην πυριτιδαποθήκη εθνικισμών των Βαλκανίων, πολλώ μάλλον στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι ταυτισμένοι με τους Ουστάσι, το καθεστώς των συνεργατών των Γερμανών στην Κροατία που διέπραξαν θηριωδίες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πρωταγωνιστές και οι ίδιοι στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στον εμφύλιο που ακολούθησε. Αυτό χαϊδεύει ο Πρόεδρος της Κροατίας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που ορθώς εμείς ως Ελλάδα κατακρίνουμε όταν βλέπουμε να μας τα κάνουν άλλοι, όταν τα κάνουμε εμείς, μας φαίνονται απολύτως φυσιολογικά, σε πολλούς δε αυτονόητα. Η Ελλάδα παρενέβη ευθέως στο θέμα του δημάρχου Χειμάρρας, στέλνοντας τους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της πρωτεύουσας Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να διαδηλώσουν επί αλβανικού εδάφους κατά της προφυλάκισης του ελληνικής καταγωγής δημάρχου Χειμάρρας. Γιατί; Για προφανώς εσωτερικούς λόγους που σχετίζονται με την προσέλκυση συντηρητικών ψηφοφόρων ενόψει των δημοτικών εκλογών. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους μειονοτικούς της Β. Ηπείρου είναι λογικό και θεμιτό. Είναι πιθανόν, επίσης, ότι πίσω από τη δίωξη του δημάρχου να υποκρύπτονται άλλες επιδιώξεις του αλβανικού κράτους, δεν θα είναι δα η πρώτη φορά. Άλλο τόσο σίγουρο είναι, όμως, ότι η επίσημη Ελλάδα παρεμβαίνει με τρόπους που η ίδια δεν ανέχεται. Και δεν είναι φρόνιμο να δημιουργεί κακά προηγούμενα. Υπάρχουν ήδη στο παθητικό της χώρας μας οι δολοφόνοι της ΜΑΒΗ, η απόδοση τιμής από τη Βουλή στον Κ. Κατσίφα και τώρα η Χειμάρρα.

Η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα και κυρίως μέλος της Ε.Ε. Η Αλβανία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Συνεπώς, αν η Ελλάδα θέλει να πιέσει την Αλβανία, μπορεί το κάνει διαφορετικά, όχι φορώντας δημοσίως περικεφαλαίες και σιγώντας εκεί που ο λόγος της μετράει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL