Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C20.7°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.4°C
1 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C20.5°C
3 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 82%
70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Με απεργίες μπαίνει ο Ιούνιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Με απεργίες μπαίνει ο Ιούνιος

133464020a.jpeg

Τα πρωτοσέλιδα της εβδομάδας κυριαρχούνται από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα λόγω της ακρίβειας που προκάλεσε η υποτίμηση της δραχμής. Το αυξημένο κόστος παραγωγής επιφέρει κύμα μαζικών απολύσεων σε όλους τους κλάδους. Καθημερινά η ΑΥΓΗ φιλοξενεί ρεπορτάζ για εκατοντάδες νέους ανέργους, αλλά και για αυτοκτονίες ατόμων που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και «δεν μπορούσαν να θρέψουν τα παιδιά τους». Η πείνα παραμένει μείζον ζήτημα στις εργατουπόλεις των Αθηνών και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Κινητοποιήσεις

Πογκρόμ διώξεων

Σκευωρία

Η κυβέρνηση Παπάγου συνεχίζει το πογκρόμ διώξεων εναντίον στελεχών της ΕΔΑ και προοδευτικών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Κερατσινίου και το μισό Δημοτικό Συμβούλιο διώκονται διότι, μεταξύ άλλων, «ζήτησαν την αποτροπή της εκτέλεσης Μπελογιάννη» και «απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα» στο Συνέδριο των Λαών για την Ειρήνη (!).

Οι ακτήμονες της Κωπαΐδας

Ακτήμονες

Τα έργα αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία του 1930. Τη διαχείριση των καλλιεργήσιμων εδαφών ανέλαβε η (βρετανική) εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση των έργων. Η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου έληξε το 1953. Οι «ακτήμονες» της φωτογραφίας ζητούν να μην ανανεωθεί η σύμβαση, αλλά τα 250.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να διανεμηθούν στους αγρότες που τα καλλιεργούν. Πράγματι, αργότερα μέσα στη χρονιά 13.000 αγρότες θα λάβουν -με κλήρωση- από 14 στρέμματα έκαστος.

Ξεκινά το μεγαρόσημο

Ένσημο

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή εγκαινιάζεται η διαδικασία είσπραξης του περίφημου «μεγαρόσημου», του τέλους υπέρ «ανεγέρσεως δικαστικού μεγάρου και φυλακών» στην Αθήνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η (μονόστηλη) είδηση στην ΑΥΓΗ. Θα χρειαστούν 19 ολόκληρα χρόνια για να αξιοποιηθούν οι πόροι στην οικοδόμηση του Θέμιδος Μελάθρου, δηλαδή του Εφετείου Αθηνών. Το κτήριο χτίστηκε στη θέση των Φυλακών «Αβέρωφ».

Κατάκτηση του Έβερεστ

Έβερεστ

Στις 29 Μαΐου επετεύχθη για πρώτη φορά η κατάκτηση της κορυφής Έβερεστ από την αποστολή του Βρετανού Έντμουντ Χίλαρι και του Νεπαλέζου Τένζινγκ Νοργκέι. Η είδηση έφτασε στην Ευρώπη με μερικές μέρες καθυστέρηση και, για κάποιον λόγο, δεν εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική από τη σύνταξη της ΑΥΓΗΣ· όπως βλέπετε, δεν καταλαμβάνει παρά ελάχιστο χώρο στην εφημερίδα.

«Μουσικά ματινέ»

Αγγλική μέρα

Τις ίδιες ημέρες έχουμε τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ - η βασιλεία της κράτησε 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της το 2022. Επ’ αφορμήν του ευχάριστου αυτού γεγονότος, τα «Πρότυπα φροντιστήρια αγγλικής γλώσσης» διοργανώνουν τη λεγόμενη English Day, η οποία περιλαμβάνει έως και «μουσικά ματινέ».

«Το αίσχος των καλλιστείων»

Πλήθος κόσμου

Μπορεί η κατάκτηση του Έβερεστ να μην αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική από την ΑΥΓΗ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα καλλιστεία «απογευματινής εφημερίδος», τα οποία, για ακόμη μια εβδομάδα, καλύπτονται με αναλυτικό ρεπορτάζ και πύρινη αρθρογραφία. Η τελετή σκιάστηκε από επεισόδια. Έγιναν 40 προσαγωγές, ενώ μια υποψήφια παραλίγο να «ξεμαλλιασθή» από το έξαλλο πλήθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL