Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
31.2°C34.8°C
2 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.4°C32.5°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.0°C32.1°C
1 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C31.0°C
3 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.7°C31.9°C
0 BF 29%
Ευάγγελος Αποστολάκης στην «Α» / Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δικαίωμα έκφρασης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευάγγελος Αποστολάκης στην «Α» / Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δικαίωμα έκφρασης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δεν μπορούμε να πληρώνουμε δισεκατομμύρια και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να υποαμείβεται και να τις εγκαταλείπει πρόωρα» τονίζει ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην ΑΥΓΗ. Φορώντας δεκαετίες τη στολή, ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ μιλά για «τις δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις», τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής. Αποκαλύπτει δε ότι η πιο δύσκολη στιγμή του στο Πεντάγωνο ήταν την άνοιξη του 2019.

Έχετε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει κάποιος ο οποίος υπηρετεί στο στράτευμα, αλλά και σε πολιτική θέση στο υπουργείο Άμυνας. Τι είναι αυτό που σήμερα σας κάνει να ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ και να είστε και υποψήφιος βουλευτής του;

Η συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα πλέον είναι μακρά, γόνιμη και ειλικρινής. Όταν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση με έναν πολιτικό ηγέτη, νομίζω ότι καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει και η ευχέρεια να προσφέρω ακόμα περισσότερα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Παράλληλα, είναι τιμή μου που με την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορώ να εκφράσω τις δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, οι οποίες έχουν δικαίωμα έκφρασης στο μεγάλο κόμμα της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να το ακούμε εξίσου με τα υπόλοιπα.

Από όσα έχετε ζήσει στο Πεντάγωνο, ποια θα ξεχωρίζατε ως την πιο κρίσιμη στιγμή; Σήμαινε κάτι για σας;

Νομίζω ότι μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν την άνοιξη του 2019 η Τουρκία έστειλε πολεμικά σκάφη που πλαισίωσαν γεωτρύπανό της στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ. Έτσι επιχείρησε να στρατιωτικοποιήσει μια αυθαίρετη και προκλητική ενέργειά της. Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δράσαμε άμεσα και αποτελεσματικά και αποτρέψαμε με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού όποια ενέργεια έρευνας που θα αμφισβητούσε τα δυνάμει κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν σχεδόν 90.000 άνθρωποι. Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να τους λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο γνώμονα την υποστήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και εστιάζει στα προβλήματά τους. Έχουμε οικονομικό πλάνο γνωρίζοντας πως δεν μπορούμε να δίνουμε δισεκατομμύρια στα εξοπλιστικά και την ίδια ώρα να έχουμε ένα προσωπικό που δεν αμείβεται ικανοποιητικά και εγκαταλείπει τις Ένοπλες Δυνάμεις με παραιτήσεις σε χαμηλούς βαθμούς. Για παράδειγμα, σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επέστρεψε εφάπαξ το 50% των περικοπών που είχε παρακρατήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που νομοθέτησε την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας το 2019. Με την ίδια προσοχή θα κινηθούμε και ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την επομένη των εκλογών.

Στην Τουρκία πάμε μάλλον πάλι με Ερντογάν. Είναι καλύτερα ή χειρότερα για την Ελλάδα; Πολλές φορές μιλάτε για εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Τι εννοείτε;

Για να κρίνεις μια κυβέρνηση, θα πρέπει πρώτα να δεις τον προγραμματικό της λόγο μετά την οριστική εκλογή της. Αυτό ισχύει ακόμα και αν πρόκειται για μια κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής, καθώς έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις μια χώρα με τον ίδιο αρχηγό κράτους να περνά διαφορετικές περιόδους με τους γείτονές της. Αναφορικά με την εθνική στρατηγική, θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για μια σειρά από ζητήματα. Στα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που λέω προσπαθούσε να το πετύχει σε κάθε φάση, είτε επρόκειτο για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είτε για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είτε τις εντάσεις που είχαμε στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα, επί του προκειμένου, η Ελλάδα δεν μπορεί να χαράσσει στρατηγική ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης. Πρέπει να έχει τους δικούς της στόχους και να ξέρει ποια μέσα έχει στη διάθεσή της για να τους πραγματοποιήσει, ανεξαρτήτως των πολιτικών αλλαγών στη γείτονα χώρα.

Μήπως πρέπει να εντάξουμε στην εθνική στρατηγική και την Αλβανία με δεδομένο ότι ο Ράμα έχει σχέσεις με τον Ερντογάν; Όσα έγιναν στη Χειμάρρα δείχνουν ότι υπάρχει ζήτημα, που η έκβαση των δημοτικών εκλογών δεν πρέπει να το βάλει κάτω από το χαλί.

Η εθνική στρατηγική περιλαμβάνει όλους τους γείτονές μας, απλώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Στην περίπτωση της Αλβανίας έχουμε την ελληνική μειονότητα που μας ενδιαφέρει να ζει κάτω από συνθήκες ισονομίας, ελευθερίας και δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση η εθνική στρατηγική δεν πρέπει να σχετίζεται με το ποιος είναι πρωθυπουργός εκεί, αλλά όποιος κι αν είναι να ξέρει με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις. Δηλαδή, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από τις συνθήκες που διαβιεί η ελληνική μειονότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL