Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε κατά της βίας των άκρων σε διεθνή εκδήλωση, στη Βουλή, ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης ψήφισε να μην διωχθεί ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης για τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο! Η στάση του Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά και το ότι δεν μεταμέλησε, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς ανέδειξε τις "υπόγειες διαδρομές" που συνδέουν την κυβέρνηση Σαμαρά με την Ακροδεξιά.
Την ίδια ψήφο με τον γραμματέα της Ν.Δ. έριξαν και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας, αλλά μετά την κατακραυγή μετανοημένοι ισχυρίσθηκαν ότι έκαναν λάθος... Σημειώνεται ότι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ψήφισε παρών, επειδή, όπως είπε, μπήκε τελευταία στιγμή στην αίθουσα και δεν γνώριζε το αντικείμενο των ψηφοφοριών.
Υπογραμμίζεται ότι και η Ν.Δ., που πήρε αποστάσεις από τους βουλευτές της, και το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει "ενοχλημένο" από τον Δ. Κρεμαστινό, δεν θα λάβουν πρόσθετα μέτρα και θα αφήσουν το θέμα να "σβήσει". Συνολικά 205 βουλευτές ψήφισαν την άρση της ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη για την επίθεση στην βουλευτή του ΚΚΕ, μόλις 3 καταψήφισαν και 1 δήλωσε παρών.
"Βάλτε μου μια καλή φωτογραφία!"
Μετά την αναταραχή για το μπάχαλο της Ν.Δ., κύκλοι του κόμματος έλεγαν ότι η θέση του εκφράστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όταν τάχθηκε υπέρ της άρσης ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη. Όμως αυτό δεν πτόησε τον Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε: "Ερμηνεύστε την πράξη μου όπως θέλετε, αρκεί να μου βάλετε μια καλή φωτογραφία"!
Ο γραμματέας της Ν.Δ. δήλωσε ότι "είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, είτε από την Άκρα Αριστερά είτε από την Άκρα Δεξιά. Ήθελα ο κ. Κασιδιάρης να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συγνώμη για την πράξη του. Αν η ψήφος μου παρεξηγήθηκε ως άφεση αμαρτιών, ασφαλώς και δεν είναι έτσι". Ωστόσο δεν εξήγησε την αντίφαση, αφού ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή, γιατί δεν ψήφισε να αρθεί η ασυλία του χρυσαυγίτη.
Ενδεικτικό της συνειδητής επιλογής του Μ. Κεφαλογιάννη είναι το σχόλιό του όταν του είπαν ότι τον "αδειάζει" το κόμμα του: "Δεν ξέρω εάν είμαι έξω από την γραμμή του κόμματος, εγώ σας είπα τη θέση μου. Ο γραμματέας του κόμματος στη Βουλή εκφράζεται ως βουλευτής. Η δήλωση λοιπόν, του βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη, είναι αυτή που σας είπα. Του γραμματέα είναι ό,τι λέει η Επιτροπή Δεοντολογίας, ό,τι λέει η πλειοψηφία. Δεν ψήφισα ενάντια στη γραμμή του κόμματος, θεώρησα ως άνθρωπος και ως πολιτικός σε αυτή την ακραία πράξη να του δώσω μια ευκαιρία να καταλάβει"...
"Όχι" εκ παραδρομής... από τον Γ. Ιωαννίδη
Μετά τις αντιδράσεις ο υφυπουργός Γ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι "εκ παραδρομής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ψήφισα 'όχι', ενώ, έχοντας ιδίαν γνώμη του επεισοδίου, σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω 'ναι'". Επίσης ο βουλευτής Γ. Καράμπελας παραδέχθηκε: "Έκανα λάθος γιατί ήθελα να περάσω άλλα μηνύματα. Καταδικάζω τα φαινόμενα βίας από όπου και αν προέρχονται και το σημερινό συμβάν. Φάουλ κομματικό, που το παίρνω όλο πάνω μου".