Live τώρα    
Αλέξης Τσίπρας / Το σχέδιο «Δήμητρα» αφορά εμμονές του Βαρουφάκη - Δεν υπάρχει θέμα τραπεζών και νομίσματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Το σχέδιο «Δήμητρα» αφορά εμμονές του Βαρουφάκη - Δεν υπάρχει θέμα τραπεζών και νομίσματος

Τσίπρας Δελφοί
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η επενδυτική βαθμίδα ήταν το μόνο που είχε να υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρύθμισε την οικονομία και άφησε «μαξιλαράκι» 37 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019 ο πρωθυπουργός «και το υποσχόταν κάθε 6 μήνες στη διάρκεια της θητείας του» δεν το πραγματοποίησε. «Όσο το είδατε εσείς άλλο τόσο και εμείς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ και κατά 40 δισ. το ιδιωτικό. Παράλληλα, αφήνει το έλλειμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεγαλύτερο κατά 10 φορές.

Έχουμε ολιστικό σχέδιο με αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας επισημάινοντας ότι πλέον «το ζήτημα για τη χώρα δεν είναι αν θα μείνουμε στην Ευρώπη αυτό έχει λήξει. Ζήτημα είναι αν θα γίνουμε Ευρώπη. Μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

«Έχουμε αποδείξει στις ποιο δύσκολες συνθήκες ότι καταφέραμε το ακατόρθωτο, με μια χρηστή διοίκηση στα δημοσία οικονομικά και με αλλαγή του μείγματος κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Γ. Βαρουφάκη σχετικά με το «σχέδιο Δήμητρα» ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά στην πραγματικότητα και «αφορά στις δικές του εμμονές».

«Αυτές δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συζήτησης» υπενθυμίζοντας την αποχώρηση Βαρουφάκη το 2015 και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται από το πουθενά».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι εθνικός στόχος να επουλώσουμε τις πληγές της 8ετίας των μνημονίων που παραμένουν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος σε δέσμη παρεμβάσεων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στήριξη των νέων ζευγαριών και των νέων μητέρων και την ανάγκη να φύγουμε από τη δογματική προσήλωση στην αδιέξοδη μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ.

«Ξέρω ότι η ΝΔ δεν μπορεί να το ξεπεράσει λόγω όσων προέρχονται από την άκρα δεξιά» σημείωσε ο ο Αλ Τσίπρας εξηγώντας ότι το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία μέσα από την ένταξή τους σε αυτή. «Άνθρωποι από την Αλβανία μένουν 30 χρόνια και δεν έχουν υπηκοότητα.Πρέπει να έχουμε σχέδιο ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση όσων εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Κ. Μητσοτάκης λέει για δήθεν κίνδυνο νέων μνημονίων, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι πάει πολύ να κουνούν το δάχτυλο «αυτοί που δεν πέτυχαν ποτέ δημοσιονομικούς στόχους και έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια».

Επανέλαβε ότι όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένες και ότι χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις στην υγεία και σε υποδομές.

Επιπλέον, σχετικά με τα χρήματα για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι για επιδοτήσεις στην ενέργεια έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα, πολύ μικρό ποσοστό από τα οποία θα μπορούσε να δοθεί από το δημόσιο ώστε να ανακτήσει το 51% της ΔΕΗ. Η επανακρτικοποίηση της ΔΕΗ θα λειτουργήσει προστατευτικά για την κοινωνία σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ «θα πάψει να είναι λαγός στην κούρσα της κερδοσκοπίας με τους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για τα 10 δισ απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς κάνοντας λόγο για κάνοντας λόγο για «εικόνα σκανδάλων, διαφθοράς και αδικίας» που βλέπουν οι πολίτες.

Δεν παρέλειψε αναφερθεί στο το Μαξίμου ΑΕ υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Χειμάρας, η κα Νικολάου ο κ. Πάτσης ήταν στο κόμμα της ΝΔ ενώ υπενθύμισε ότι το κυβερνών κόμμα χρωστά 400 εκατ στις τράπεζες. «Αυτή είναι η εικόνα σήμερα».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα της χώρας και το μισό επιχειρηματικό κόσμο, δεν έχει δώσει μια εξήγηση «και ζητάει να ξαναγίνει πρωθυπουργός για να μας παρακολουθεί όλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα αποτελούσε και το ένα ερώτημα που θα έθετε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση που βρισκόταν απέναντι από τον πρωθυπουργό σε ενδεχόμενη τηλεμαχία μεταξύ των δύο.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή debate ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται γιατί φοβάται τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι το 2015 κα ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεμαχία των δύο και ο τελευταίος ανταποκρίθηκε.

«Έχει καταντήσει ανέκδοτο. Εκτός από το debate με όλους του πολιτικούς αρχηγούς πρέπει να βρεθούμε και οι δυο μας για να μάθει ο ελληνικός λαός το πρόγραμμά μας. Θα συζητήσουμε τι θα γίνει με τα μεγάλα θέματα για την Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει το debate γιατί θέλει να κρύψει τις ευθύνες του».

«Όταν πάψουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, ο κόσμος μας θα είναι χειρότερος», τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και σίγουρα μπορούμε να τον κάνουμε πολύ καλύτερο». Ο ίδιος αναφέρθηκε δε και στη φράση του προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ότι είναι «προτιμότερο να σε κυβερνά μια αριστερά που κάνει ότι μπορεί, παρά μια δεξιά που κάνει ότι θέλει».

«Ανήκουμε στην αριστερά που αναλαμβάνει την ευθύνη, για να κάνει όσο μπορεί καλύτερο τον κόσμο, σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε του νέους να ψηφίσουν.

Τέλος όσον αφορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου τόνισε ότι τα κόμματα της αριστεράς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς «η απλή αναλογική έχει και ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 αν υπολείπονται λίγοι βουλευτές (σ.σ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης της αριστεράς) θα πρέπει να πάρουν τη ευθύνη, αν θα "ανοίξουν τον δρόμο στον Μητσοτάκη" να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε αυτά τα 4 χρόνια».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL