Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
71 χρόνια ΑΥΓΗ / Πάντα ίδιος ο λαός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

71 χρόνια ΑΥΓΗ / Πάντα ίδιος ο λαός

25η Μαρτίου 1953: Στο πρωτοσέλιδο του φύλλου που κυκλοφόρησε ανήμερα της εθνικής επετείου, η ΑΥΓΗ συνδέει τους αγώνες του 1821 με τον πόλεμο του 1940, την Εθνική Αντίσταση και τον επίκαιρο, εκείνη την εποχή, αγώνα για «Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία» στην Κύπρο.

«Πάντα ίδιος ο λαός» σημειώνει η εφημερίδα.

Επαναληπτικές εκλογές

Τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα της εβδομάδας 23-29 Μαρτίου 1953 ασχολούνται με τις επαναληπτικές εκλογές σε Ρέθυμνο, Καρδίτσα-Τρίκαλα και Πειραιά. Ειδική έμφαση δίνει η ΑΥΓΗ στην αναμέτρηση του Πειραιά, εκτιμώντας πως ο υποψήφιος της ΕΔΑ θα μπορούσε να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα. Εντέλει, την έδρα κέρδισε ο υποψήφιος του Συναγερμού Κ. Βοβολίνης, συνεκδότης της φιλοβρετανικής αντιστασιακής εφημερίδας Ελληνικό Αίμα και υφυπουργός Προεδρίας επί δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Στην εξορία η ελευθεροτυπία

Οι πολιτικές διώξεις της εποχής συνεχίζονται. Η ΑΥΓΗ δέχεται διπλό χτύπημα από τις μετεμφυλιακές Αρχές. Ο συντάκτης της εφημερίδας Β. Μαργάρας και ο ανταποκριτής της στη Χίο Κ. Κοντόζογλου συλλαμβάνονται και στέλνονται εξορία στον Αϊ-Στράτη. Η αιτιολογία; Όπως αναφέρει το φύλλο εκτοπισμού του Κοντόζογλου, «εξεφώνει πύρινους λόγους και έκανε παρέα με ομοϊδεάτες του». Αυτό ήταν το «έγκλημα».

Χρυσές δουλειές τα νερουλάδικα

Στο Πέραμα των 12.000 κατοίκων το νερό έρχεται με τρία φορτηγά «νερουλάδικα» που παρέχει ιδιώτης. Μολονότι το φορτηγό «περνάει κάθε 4 μέρες και το νερό μέσα στα βαρέλια και τους τενεκέδες σκουληκιάζει κυριολεκτικά», ο εργολάβος έκρινε σκόπιμο να αυξήσει την τιμή του νερού από 2.000 σε 3.000 δραχμές το βαρέλι.

«Βαπτισμένο, αλλ’ αδήλωτο»

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λείπουν ακόμα και στις «εύπορες» περιοχές της Αθήνας. Στην οδό Σπευσίππου, στο Κολωνάκι, εγκαταλείφθηκε βρέφος «βαπτισμένο, αλλ’ αδήλωτο». Η πρακτική της εγκατάλειψης βρεφών, λόγω αδυναμίας των οικογενειών να τα θρέψουν, ήταν αρκετά συνηθισμένη την εποχή εκείνη. Τα βρέφη παραλαμβάνονταν από τα κατά τόπους βρεφοκομεία και αργότερα παραδίδονταν σε ορφανοτροφεία.

Στα αζήτητα ο «Ανώνυμος Πολιτικός Κρατούμενος»

Στον χώρο της Τέχνης, και στην εντυπωσιακά χολερική κριτική της ΑΥΓΗΣ για τον νικητή του διεθνούς διαγωνισμού γλυπτικής με τίτλο «Ανώνυμος Πολιτικός Κρατούμενος». Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναφερόταν στα δεινά που υπέστησαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, συγκέντρωσε περισσότερες από 3.500 συμμετοχές από 57 διαφορετικές χώρες. Το έργο του νικητή Ρεγκ Μπάτλερ επρόκειτο να κατασκευαστεί και να εκτεθεί στο (Δυτικό) Βερολίνο. Όμως συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι φαίνεται πως συμμερίζονταν τα επιχειρήματα της ΑΥΓΗΣ. Το έργο ουδέποτε κατασκευάστηκε ούτε εξετέθη. Ο διαγωνισμός παρέμεινε στη λήθη μέχρι το 2020, όταν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Βερολίνου «ξέθαψε» τις μακέτες και τις παρουσίασε σε ειδική έκθεση.

Απεργίες στη Γαλλία, όπως σήμερα

Στη Γαλλία -όπως και στις μέρες μας- επικρατεί αναβρασμός. Ο λόγος είναι οι μαζικές συλλήψεις συνδικαλιστών, στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και της εφημερίδας L’ Humanite. Ο Ψυχρός Πόλεμος προκαλεί αναταράξεις παντού.

Κύμα αντίστασης στο Απαρτχάιντ

Στη Νότια Αφρική γιγαντώνεται το κύμα αντίστασης στο ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1950, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο σε συνεργασία με οργανώσεις μιγάδων και πολιτών ινδικής καταγωγής αλλά και λευκών που διαφωνούσαν με τις πολιτικές φυλετικών διακρίσεων οργάνωνε μη βίαιες δράσεις, τις οποίες πλαισίωναν δεκάδες χιλιάδες συμμετεχόντων. Το λεγόμενο «Κίνημα ανυπακοής» προχωρούσε σε μαζικές, ειρηνικές ενέργειες εκούσιας παραβίασης των ρατσιστικών νόμων, με στόχο την υπερφόρτωση των φυλακών με χιλιάδες κρατούμενους. Το καθεστώς απαντούσε με ολοένα και αυξανόμενη καταστολή.

Τον Μάρτιο του 1960, περίπου 7.000 άνθρωποι πορεύθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα της Sharpeville ζητώντας να συλληφθούν (!) για παραβίαση του νόμου περί επιτρεπόμενων μετακινήσεων των μαύρων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πραγματικά πυρά δολοφονώντας 69 ανθρώπους (εκ των οποίων 10 παιδιά) και τραυματίζοντας άλλους 180. Η «σφαγή της Sharpeville» υπήρξε σημείο καμπής για το Απαρτχάιντ αλλά και την αντίσταση σ’ αυτό. Το σοκ που προκλήθηκε στη διεθνή κοινή γνώμη και η καταδίκη του ΟΗΕ ήταν τα πρώτα βήματα για τη διεθνή απομόνωση της Νότιας Αφρικής στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ενώ σε ό,τι αφορά τα κινήματα της χώρας, η σφαγή λειτούργησε ως θρυαλλίδα για τη μετακίνηση από τη μη βίαιη αντίσταση της δεκαετίας του 1950 σε λιγότερο παθητικές μορφές αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL