Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Μητσοτάκης - Μηταράκης / Πανηγυρίζουν 3 χρόνια καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης - Μηταράκης / Πανηγυρίζουν 3 χρόνια καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μία εκδήλωση ξεχωριστής πολιτικής ανηθικότητας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο Μέγαρο. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διοργάνωσε πανηγυρική εκδήλωση για τα τρία χρόνια λειτουργίας του, που τιτλοφορεί «3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», παρουσία τόσο του υπουργού Νότη Μηταράκη όσο και του πρωθυπουργού και πολιτικού του προϊστάμενου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κίνηση αυτή δείχνει να είναι καθαρά προεκλογική, καθώς ο κ. Μηταράκης «καίγεται» για την εκλογική του περιφέρεια, στην οποία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη εισέβαλαν τα ΜΑΤ και έγιναν πρωτοφανή επεισόδια με τους κατοίκους. Η εικόνα του έχει υποστεί τόσο μεγάλο πλήγμα, ώστε έφτασε να συμμετέχει ακόμη και σε τηλεοπτικά σίριαλ προσπαθώντας να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το νησί.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, ήταν τα 2,1 δισ. ευρώ για τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Από αυτά, μόνο 535 εκατ. ευρώ αφορούν τα προγράμματα ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης. Η μερίδα του λέοντος αφορά αμυντικές και παρεμφερείς δαπάνες, καθώς τα 1,4 δισ. ευρώ πηγαίνουν στην προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, ενώ ακόμη 57 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος.

Οι κατατρεγμένοι «επιχείρησαν να εισβάλουν»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανήθικη φρασεολογία των προηγούμενων ετών, που αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο τόσο στα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Υποστήριξε ξανά ότι «σύνορα υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου» σε μία πρώτη ομολογία παραβίασης των νόμων, καθώς σκάφη που ζητούν βοήθεια στα διεθνή ύδατα ή εντός ελληνικών χωρικών υδάτων επιβάλλεται να χαίρουν πλήρους βοήθειας. Και λίγο μετά, παραδέχθηκε εμμέσως ότι το Λιμενικό συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το Λιμενικό έσωσε «δεκάδες χιλιάδες». Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναφέρθηκε στους τρέχοντες αριθμούς προσφύγων στις δομές της χώρας, που είναι μόλις 14.000. Η «διαφορά» μεταξύ των δύο μεγεθών δείχνει να είναι και η ομολογία του αριθμού όσων επαναπροωθήθηκαν στις απέναντι ακτές, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Και στα χερσαία σύνορα της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είδε μεν «κατατρεγμένους» που άλλοι χρησιμοποιούν, ωστόσο υποστήριξε ότι ήταν οι «κατατρεγμένοι» που «επιχείρησαν να εισβάλουν» και σε «μεταναστευτικές εισβολές». Για την αντιμετώπιση τους, παράλληλα, παραδέχθηκε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν «άτακτες» δυνάμεις, με τις ευχαριστίες προς τους «ακρίτες».

Η εισβολή Πούτιν εργαλείο διαστρέβλωσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, για την πολιτική ενίσχυση του οποίου έγινε ουσιαστικά η εκδήλωση, ευχαρίστησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του. Μάλιστα, σε μία ακόμη διαστρέβλωση, αναφέρθηκε σε απόφαση Μητσοτάκη να ιδρύσει το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2020, ενώ ο πρωθυπουργός είχε διαλύσει το υπάρχον υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά την εκλογή του λίγους μήνες πριν, προκαλώντας το χάος που ακολούθησε.

Ακόμη πιο στρεβλή ήταν η παρουσίαση μεγεθών που έκαναν τόσο ο κ. Μηταράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης. Συνέκριναν τα μεγέθη του 2015-2019, όταν μαινόταν ο εμφύλιος στην Συρία και τη Λιβύη, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές, με τα μεγέθη του 2022, όταν μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έτσι, εμφανίστηκαν να επαίρονται ότι πέρυσι από την Ελλάδα πέρασε μόνο το 5% των προσφύγων προς την ΕΕ, ενώ το 2015 ήταν το 75%. Την ώρα δηλαδή που από την Ουκρανία έχουν γίνει πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι. Πρακτικά δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «πανηγύρισαν» για την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, που «έκρυψε» τα ελληνικά αίσχη κατά των προσφύγων την τελευταία τετραετία.

Ο κ. Μηταράκης μάλιστα παραδέχθηκε και σε άλλη περίπτωση τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε ευθέως, η Ελλάδα χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή χώρα» για τους πρόσφυγες όχι επειδή είναι, αλλά για να πιέσει διπλωματικά, καθώς είναι υποχρέωση της Τουρκίας να παράσχει προστασία και να αποτρέψει παράνομες ροές προς την ΕΕ...

Έκαναν την Ελλάδα «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ

Προ ημερών η Human Rights Watch στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πλανήτη περιέγραψε την Ελλάδα του Μητσοτάκη με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. Στην εισαγωγή στο κείμενο της οργάνωσης για την Ελλάδα, η Human Rights Watch αναφέρει ότι ενώ η χώρα μας «υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες», την ίδια ώρα «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα άλλων αιτούντων άσυλο και μεταναστών» και οι ελληνικές Αρχές μεταξύ άλλων έκαναν pushbacks εις βάρος προσφύγων που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε κατασταλτικά μέτρα και πρακτικές εις βάρος MKO ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα έχει γίνει το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ όχι μόνο για την ελευθερία του Τύπου αλλά και με την επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνία των πολιτών, με τελευταίο παράδειγμα τη δίκη στη Μυτιλήνη κατά 24 εθελοντών ακτιβιστών, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων,  Ελλήνων και αλλοδαπών με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Δυστυχώς, οι διώξεις 24 εθελοντών μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Παναγιώτης Δήμητρας, μακροχρόνιος συνεργάτης του Γραφείου μου, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η στόχευση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων που συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης είναι τόσο ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε με δηλώσεις της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Ήδη τους προηγούμενους μήνες έχουν αποκαλυφθεί «σημεία και τέρατα» για τις πρακτικές των ελληνικών Αρχών, με απειλές και χειραγώγηση στελεχών της Frontex να μην καταγράφουν όσα βλέπουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ακόμη και εκδίωξη του αεροσκάφους που εντόπιζε πρόσφυγες από την Ελλάδα, όπως περιέγραφε η αυστηρά εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Καταπολέμηση της Απάτης (European Anti-Fraud Office - OLAF).

Την ίδια περίπου περίοδο, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης επαιρόταν ευθέως ότι «όταν μια βάρκα επιχειρεί να μπει στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε., αναχαιτίζεται», παραδεχόμενος τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL