Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Σκάνδαλο Novartis / Κλείνουν τις υποθέσεις Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου μέσω ΑΑΔΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Κλείνουν τις υποθέσεις Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου μέσω ΑΑΔΕ

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Novartis: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω καθόλου αυτήν την υπόθεση από εδώ και στο εξής […] δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα περισσότερο σχόλιο γι’ αυτήν την υπόθεση […] για μένα, η υπόθεση αυτή κλείνει» (Πέμπτη 7 Ιουλίου, ραδιόφωνο ΣΚΑΪ). Ο πρωθυπουργός κήρυξε σιωπητήριο. Και έστειλε προσωπικά το μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης για να προσαρμοστούν. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -συντονισμένος και αυτός- απαντούσε μονολεκτικά στις ερωτήσεις για την αποκάλυψη της σκευωρίας για τη «σκευωρία της Novartis», προκειμένου να μην τροφοδοτήσει το θέμα.

Προφανώς, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι με το σκάνδαλο Novartis πολιτικά την πάτησε. Οι εντυπώσεις άλλαξαν επί το δυσμενέστερο και οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη μάλλον τον βάζουν στο κάδρο ως εμπλεκόμενο. Και γι’ αυτό αποφάσισε να κλείσουν όλοι οι φάκελοι Novartis.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δύο κινήσεις που μυρίζουν μεθοδεύσεις: η μία αφορά τα αδιευκρίνιστα ποσά που αφορούν τον  Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και η δεύτερη την αφαίρεση του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από το έγγραφο του FBI που μετέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Οικονομική Εισαγγελία έθεσε στο αρχείο την εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis όσον αφορά τους δύο πολιτικούς. Ακολούθως ο εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης, που είχε διατάξει την αρχειοθέτηση των φακέλων Αβραμόπουλου - Γεωργιάδη, διαβίβασε με εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστου Μπαρδάκη τους φακέλους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διερευνηθεί εάν αυτά τα «αδιευκρίνιστα» ποσά αποτελούν αντικείμενο φοροδιαφυγής. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τον  Ά. Γεωργιάδη φέρεται πως εντοπίστηκαν αδιευκρίνιστες πιστώσεις (την περίοδο 2013-2018) συνολικού ποσού 150.373 ευρώ, ενώ για τον Δ. Αβραμόπουλο γράφτηκε ότι τα αδιευκρίνιστα ποσά είναι 908.165 ευρώ (για τα έτη 2006-2017).

Δεν θα ερευνηθούν πιθανά κακουργήματα

Ωστόσο, προκαλεί απορία γιατί οι έλεγχοι για τους δύο πολιτικούς δεν εκκίνησαν από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία στηρίζει το έργο της Οικονομικής Εισαγγελίας. Πρόκειται για υπηρεσία που διαθέτει πόρους και εξειδίκευση σε τέτοιου είδους ελέγχους, τους οποίους μάλιστα θα μπορούσε να διενεργήσει υπό την καθοδήγηση των οικονομικών εισαγγελέων. Αντίθετα, η ΑΑΔΕ, στην οποία εστάλησαν οι υποθέσεις, τελεί υπό ιδιότυπο καθεστώς ανεξαρτησίας ως συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή.

Αποστολή της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος είναι αποκλειστικά η διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων απολύτως συναφών οικονομικών εγκλημάτων, που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του αναπληρωτή του ή των εισαγγελικών λειτουργών που τον επικουρούν, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Τούτων δοθέντων, η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα μπορούσε να εξετάσει αν υπάρχει πιθανή ψευδής δήλωση πόθεν έσχες, αλλά και αν υπάρχει ενδεχόμενο για ξέπλυμα χρήματος. Νομικοί που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα υπογραμμίζουν στην ΑΥΓΗ ότι μέσα από υποθέσεις φοροδιαφυγής είθισται να εντοπίζεται ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς η φοροδιαφυγή είναι η βασική αιτία από την οποία «παράγεται» βρόμικο χρήμα. Αυτό, προσθέτουν, σημαίνει ότι θα άνοιγε εκ νέου ο φάκελος για τα ερευνόμενα πρόσωπα (εν προκειμένω τους πολιτικούς), καθώς θα έπρεπε να εξεταστεί πώς προέκυψαν τα χρήματα.

Νομικοί κύκλοι, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, προειδοποιούν ότι «η υποβάθμιση της υπόθεσης σε καθαρά φορολογική ενέχει τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί (έως και να εξαφανιστεί) η βασική κατηγορία για τα πολιτικά πρόσωπα που μέσα από φορολογικό έλεγχο θα δικαιολογήσει τα ποσά των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων. Με τη διαδικασία που επιλέχθηκε», συνεχίζουν, «θα απενεργοποιηθούν φορολογικές και σχετικές με το πόθεν έσχες παραβάσεις, ενώ θα εξουδετερωθεί το βασικό ποινικό αδίκημα για τα πολιτικά πρόσωπα, που είναι το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες». Σημειώνεται ότι η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες, όπως και το ξέπλυμα, αποτελεί αυτοτελώς κακούργημα και ότι το ίδιο ισχύει και για τη φοροδιαφυγή, για ποσά που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Απέρριψαν τις εισηγήσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι εισηγήθηκαν διαφορετικό χειρισμό των υποθέσεων, προτείνοντας στην Οικονομική Εισαγγελία να μην σταλούν στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος αποφάσισε διαφορετικά από τις εισηγήσεις που δέχθηκε, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό του.

Εξαφανίζονται τα πρόστιμα

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κίνδυνος να μην συγκροτηθεί κατηγορητήριο από την ΑΑΔΕ εφόσον βρεθούν υποκείμενοι σε φοροδιαφυγή οι δύο πολιτικοί. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό γίνεται. Αρχικά, επιβάλλεται ένα πρόστιμο το οποίο συρρικνώνεται ή εξαφανίζεται είτε με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ είτε με αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υπάρχει πλέον σωρεία αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών όπου αναγνωρίζεται ότι ο προσφεύγων «διέθετε φορολογηθέντα κεφάλαια εκτός τραπεζικού συστήματος, τα οποία μπορούσαν να καλύψουν τις καταβολές με μετρητά που είχε κάνει», δηλαδή ότι είχε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο στρώμα, στο χρηματοκιβώτιο, κάτω από τον καναπέ ή ξεχασμένα κάπου αλλού!

Ούτε ΕΔΕ για τη μετάφραση που έσβησε το όνομα του Λοβέρδου

Εντυπωσιακή είναι η αδράνεια του υπουργείου Εξωτερικών για τη μετάφραση του εγγράφου του FBI. Παρά το ότι το έγγραφο υπήρχε στις δικογραφίες, η ανακρίτρια ζήτησε να μεταφραστεί εκ νέου και αίφνης εξαφανίστηκε από τη μετάφραση η αναφορά που ενέπλεκε τον Ανδρέα Λοβέρδο! Η ευθύνη για τη μετάφραση που εστάλη ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών και τη Μεταφραστική Υπηρεσία του.

Ωστόσο, παρά το ότι όλα αυτά μυρίζουν μεθόδευση και απόπειρα συγκάλυψης, το υπουργείο Εξωτερικών δεν ψάχνει την υπόθεση! Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει δώσει καν εντολή για να διεξαχθεί ούτε μία ΕΔΕ. Αντίθετα, φαίνεται ότι στη Β. Σοφίας έχουν αποφασίσει να κλείσουν τον φάκελο FBI-Λοβέρδος χωρίς καν να τον ανοίξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL