Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.2°C22.9°C
0 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.6°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C21.6°C
3 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.8°C
0 BF 100%
Εξεταστική για «Λίστα Πέτσα» / Πολιτική νομιμοποίηση μιας έκνομης διαδικασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική για «Λίστα Πέτσα» / Πολιτική νομιμοποίηση μιας έκνομης διαδικασίας

Μόνο η Ν.Δ. διαπίστωσε νομιμότητα στη λίστα Πέτσα και στις δημοσκοπήσεις κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Το πόρισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και εφόσον συγκεντρωθούν υπογραφές, θα συζητηθεί και στην Ολομέλεια.  Όλα όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τον εξωραϊσμό που έκανε η Ν.Δ. «Μηδέν κριτήρια, μηδέν κανόνες, μηδέν διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι «κατασπαταλήθηκαν χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες σαν να ήταν χρήματα που ανήκουν προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη ή στους υπουργούς του».

Έκνομη διαδικασία

«Επρόκειτο για μια έκνομη στο σύνολό της διαδικασία» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα παρασύστημα εγκατεστημένο ουσιαστικά μέσα στην Προεδρία της Κυβέρνησης και όχι μόνο στο προσωπικό γραφείο του Στ. Πέτσα, που διεκπεραίωσε κατά τρόπο όχι απλώς ανορθόδοξο, αλλά εντελώς αμαρτωλό τη διαδικασία υιοθέτησης των ΜΜΕ που τελικά πήραν μέρος στην καμπάνια». Ο Γ. Ραγκούσης υπενθύμισε τους μάρτυρες που επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξαν κριτήρια (από την ΕΙΕΑ, την ΕΣΗΕΑ, την εταιρεία Initiative) και είπε χαρακτηριστικά: «Έγινε το έλα να δεις. Υπήρχαν επιτροπές που λειτουργούσαν κάθε Σάββατο και στις οποίες μπορούσε να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε που άκουγε από μόνος του ότι η κυβέρνηση μοιράζει λεφτά».

Ακόμη, ο Γ. Ραγκούσης υπενθύμισε πως αποδείχθηκε ότι «αυτός που αποφάσισε τη συγκρότηση της λίστας Πέτσα ήταν η κυβέρνηση, η Προεδρία της Κυβέρνησης. Δεν ήταν η εταιρεία.  Ήταν η αναθέτουσα αρχή».

Για τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πως αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση της έδωσε απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκεκριμένα ο Κ. Πιερρακάκης, είχε κάνει όλη τη διαδικασία και τη φόρτωσε στον ΕΔΥΤΕ, για να προχωρήσει στη συνέχεια ο ΕΔΥΤΕ στην απευθείας ανάθεση προς τη Reposition», που έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με την Opinion Poll. Ο Γ. Ραγκούσης επέκρινε τη μη κλήση μαρτύρων τους οποίους είχε ζητήσει η αντιπολίτευση. «Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση ενός θέματος με τον αποκλεισμό του συνόλου των κρίσιμων μαρτύρων που η αντιπολίτευση ζήτησε να προσέλθουν να καταθέσουν προφανώς με εντολή της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη προσωπικά, δεν έχουμε καμία αμφιβολία». «Είναι η απόλυτη απόδειξη της ενοχικότητας» τόνισε, κάνοντας λόγο για «αμαρτωλή λίστα Πέτσα».

Ν.Δ.: Δεν υπάρχουν ευθύνες

Παρά ταύτα, η εισηγήτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα επέμεινε ότι «απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων» και ότι «κατέπεσε παταγωδώς» η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να υφάνει σκάνδαλα, να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους του και να καταστήσει την κυβέρνηση υπόλογη χειραγώγησης των ΜΜΕ και να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο». Η Κ. Παπακώστα-Παλιούρα ισχυρίστηκε ότι «η εταιρεία Reposition Strategy δεν είναι θυγατρική της εταιρείας Opinion Poll, συνεπώς δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων στα έργα που αναλαμβάνουν, ξεχνώντας ότι έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη.

Αντιπολίτευση: Η Ν.Δ. απέκρυψε μάρτυρες και έγγραφα

Την απουσία υπουργών, μαρτύρων και απαραίτητων εγγράφων στηλίτευσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά η μη κλήση του Στέλιου Πέτσα από την Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα αποτέλεσε casus belli για όλους.  Όμως η Ν.Δ. επέμεινε ότι στόχος της αντιπολίτευσης ήταν «η δημιουργία μιας πολιτικής δίκης» και δεν κάλεσε κανέναν μάρτυρα εκτός της δικής της λίστας.  Έτσι, όλα τα κόμματα καταψήφισαν το πόρισμα της Ν.Δ., ενώ ακόμα και ο Κωσταντίνος Μπογδάνος περιορίστηκε στο «παρών»…

Για τον αποκλεισμό των πολιτικά υπευθύνων από την Εξεταστική και τη στέρηση της πρόσβασης «σε ζωτικής σημασίας αποδεικτικό υλικό, όπως η αλληλογραφία μεταξύ της αναθέτουσα αρχής και της αναδόχου εταιρείας» κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη στοιχείων «καθιστά αδύνατη τη διαμόρφωση βέβαιης κρίσης ως προς το πώς τελικά καταρτίστηκε ο οριστικός κατάλογος των ΜΜΕ τα οποία και εισέπραξαν τα ποσά της διαφημιστικής δαπάνης». «Υπάρχει αβεβαιότητα και σύγχυση για το τι έγινε» είπε.

Ηταν «απαράδεκτη και πρωτοφανής σε έναν βαθμό η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποκλείσει από τους προς εξέταση μάρτυρες τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες» υπογράμμισε η εισηγητής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, τονίζοντας ότι η λίστα Πέτσα «δεν διαμορφώθηκε με κριτήρια αντικειμενικότητας και διαφάνειας».«Να ’χαμε να λέγαμε, να ’χαμε να πούμε. Χάσαμε τον χρόνο μας τόσους μήνες εδώ μέσα, ώρες ολόκληρες» σχολίασε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση. «Το κεντρικό πολιτικό πρόσωπο για το οποίο δημιουργήθηκε όλος αυτός ο θόρυβος, ο Στ. Πέτσας, δεν κλήθηκε. Τι να συζητάμε τώρα; Δηλαδή όταν μιλάμε για τη λίστα Πέτσα και ο Πέτσας δεν είναι εδώ, να το κλείσουμε, να πάμε να κάνουμε καμιά δουλειά. Τι να κάνουμε; Χάσιμο χρόνου» πρόσθεσε, ζητώντας «η υπόθεση να αχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL