Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
2 °C
-0.5°C2.9°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
-2 °C
-4.0°C0.7°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
-2.0°C3.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
0.8°C4.2°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
-3 °C
-3.1°C-0.5°C
3 BF 59%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με το βλέμμα στο παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με το βλέμμα στο παρελθόν

ΤΣΙΑΡΑΣ
Ο Τσιάρας παραδέχτηκε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα κινούνται αντίθετα προς τις
ευρωπαϊκές τάσεις της αντεγκληματικής πολιτικής

Τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ν.Δ. στον Ποινικό Κώδικα με μόνο κίνητρο τους πρόσκαιρους μικροκομματικούς και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την έναρξη της συζήτησης ακόμη μίας αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις ποινές, με το μυαλό της στην ατζέντα «νόμος και τάξη», αλλά χωρίς ουσιαστική διάθεση συνολικής ενασχόλησης με το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ιδεολογική άποψη» στις παρεμβάσεις που γίνονται στον Ποινικό Κώδικα, καθώς και ότι οι παρεμβάσεις αυτές κινούνται αντίθετα προς τις ευρωπαϊκές τάσεις για απομειώσεις ποινών.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο «ουσιαστικά βλέπει στο παρελθόν και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εγκληματικότητας», παρατηρώντας ότι «η αντεγκληματική πολιτική είναι μια συνολική πολιτική, στο τέλος της οποίας υπάρχει η επιμέτρηση της ποινής και η έκτιση της ποινής». Σημείωσε επίσης ότι δεν γίνεται η Βουλή να νομοθετεί με βάση τη συγκυρία, ούτε να καλλιεργείται στην κοινωνία η πεποίθηση ότι «όλα είναι ζητήματα αυστηρότητας και επιβολής ποινών».

Να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα

Ο Θ. Ξανθόπουλος απαίτησε τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο οποίο βασίστηκαν οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, πόρισμα που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει στη Βουλή.

Σε σχέση με τις συνεχείς αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί Ν.Δ., ο Θ. Ξανθόπουλος σχολίασε δηκτικά ότι «αυτός δεν είναι κώδικας, είναι περιοδική έκδοση» και αντέτεινε τη διαδικασία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας το αποτέλεσμα της δουλειάς δέκα ετών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που στελεχώθηκαν από νομικές και κοινωνικές προσωπικότητες της χώρας.

Λάππας: Αυστηροποίηση και σε πλημμελήματα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. προχωρά στην τέταρτη ουσιαστική παρέμβαση στον Ποινικό Κώδικα σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια, επικρίνοντας τη «γενική, ισοπεδωτική, καθολικού χαρακτήρα αυστηροποίηση ακόμα και σε πλημμελήματα».

Ο Σπ. Λάππας μίλησε για «ποινικό λαϊκισμό», που «καταρτίζει ποινικές διατάξεις με βάση την επικαιρότητα και τα πρωτοσέλιδα», και τόνισε τις διαφωνίες των νομικών ενώσεων με το νομοσχέδιο καθώς αποδυναμώνεται η χρηματική ποινή και συρρικνώνεται ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας και εκτίμησε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφόρηση των φυλακών και η εισαγωγή των ιδιωτικών φυλακών ως «λύση».

Αγαθοπούλου: Ξεχωριστό αδίκημα οι γυναικοκτονίες

Το ζήτημα των γυναικοκτονιών έθεσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν εκτενώς και οι εισηγήτριες του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Η Ε. Αγαθοπούλου επισήμανε ότι πλήθος νομικών ενώσεων και υψηλόβαθμων δικαστικών ζητούν πια να καθιερωθεί ως ξεχωριστό αδίκημα η γυναικοκτονία και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να πάρει «κάποιες πολιτικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό».

Ο Κ. Τσιάρας απάντησε αμυντικά, εξαγγέλλοντας μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία.

Ιδεολογικό κίνητρο παραδέχτηκε ο Τσιάρας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε το ιδεολογικό κίνητρο πίσω από τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, αλλά κι ότι η κατεύθυνση των παρεμβάσεων είναι αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές τάσεις για την αντεγκληματική πολιτική. «Έπρεπε κανείς να ισορροπήσει μεταξύ μιας επιστημονικής άποψης, τάσης που υπάρχει στα περισσότερα ευρωπαϊκά δικαιικά συστήματα που μιλούν για απομειώσεις ποινών και ταχεία επανένταξη, αλλά και, από την άλλη πλευρά, μιας άποψης που μιλάει για το περί κοινού δικαίου αίσθημα και για την ασφάλεια των πολιτών» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Τσιάρας απέδωσε, ως συνήθως, τις συνεχείς αλλαγές του Ποινικού Κώδικα στον... ΣΥΡΙΖΑ και την υποτιθέμενη εσπευσμένη ψήφισή του πριν από τις εκλογές του 2019. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη διάταξη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν έχει στόχο τους δημοσιογράφους, αλλά φαινόμενα παραπληροφόρησης, όπως συνέβη με την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL