Στη «σέντρα» έβγαλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον μετά τις αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο.
Η Ίλβα Γιόχανσον «κάρφωσε» τον Νότη Μηταράκη για άρνηση συνεργασίας για κοινή έρευνα και πρακτικές αντίθετες με τις αρχές της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία επίτροπος είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος για άλλη μία φορά εμφανίστηκε αμετανόητος, προκαλώντας έτσι την οργή της Κομισιόν.
Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, η Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε πως σε συζήτησή της με τον Νότη Μηταράκη έκανε σαφές πως δεν θα δεχτεί να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνα για το ζήτημα, αποδοκιμάζοντας την χώρα μας σε αντίθεση με την Κροατία.
Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα για τις επαναπροωθήσεις, η Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε ότι «υπήρξαν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις», αναφερόμενη πρώτα στη θετική στάση της Κροατίας:
«Πρέπει να πω ότι η κροατική κυβέρνηση παίρνει αυτό το ζήτημα πολύ στα σοβαρά. θα αρχίσουν αμέσως έρευνες, ο υπουργός ήταν σοκαρισμένος, και νομίζω ότι κάνουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται: να καταστήσουν σαφές ότι η προστασία των συνόρων πρέπει πάντα να είναι ευθυγραμμισμένη με το νόμο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα ξεκινήσουν έρευνα και θα χρησιμοποιήσουν τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας που έχουμε διαμορφώσει μαζί με την Κροατία. Οπότε αυτή είναι, νομίζω, η σωστή ανταπόκριση στο ζήτημα».
Αμέσως μετά, όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο του left.gr, η Ίλβα Γιόχανσον ξεκίνησε τις ευθείες βολές κατά Μηταράκη και ελληνικής κυβέρνησης:
«Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική», είπε με σαφή υπαινιγμό και πρόσθεσε: «Έκανα σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι' αυτό το θέμα. Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί, και όλα τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να δρουν ευθυγραμμισμένα με αυτές τις απαιτήσεις, και αν αυτό δεν γίνει, θα βλάψει τη φήμη όλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Οπότε η Ελλάδα δεν θα προχωρά πια σε pushbacks...», ήταν η δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου, με την Ίλβα Γιόχανσον να απαντά: «Φυσικά, περιμένω η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις μας αξίες. Αυτά τα δημοσιεύματα απαιτείται να ερευνηθούν, τώρα, και νομίζω η Κροατία πήρε την απόλυτα σωστή απόφαση, το πήρε στα σοβαρά, θα κάνει την έρευνα, να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Και περιμένω και η Ελλάδα να πράξει το ίδιο», κατέληξε η Ευρωπαία επίτροπος.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση υπογράφει για μια απάνθρωπη Ευρώπη
«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης μας γυρίζει χρόνια πίσω. Μας γυρίζει σε πολύ μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ντροπιάζει την χώρα.
«Τα pushbacks είναι παραβίαση της νομικής υποχρέωσης διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, είναι παραβίαση της υποχρέωσης της χώρας να εξετάσει το αίτημα για άσυλο των ανθρώπων που βρίσκονται στην επικράτεια της» σημείωσε επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η Ελλάδα και 11 χώρες της ΕΕ προωθούν τη νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων
Κείμενο με το οποίο η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία και τη Λιθουανία ζητούν να τους επιτρέπεται να προβαίνουν ακόμα και σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα, οι ίδιες χώρες, με το εν λόγω κείμενο βαφτίζουν «ευρωπαϊκή λύση» την σκληρή πολιτική αποτροπής με pushbacks, φυλακές και τείχη, που επιτρέπει ντροπιαστικά φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο.
Όπως σημειώνει το politico, οι 12 χώρες ζητούν «διασφαλίσεις στο δίκαιο της ΕΕ που να επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ενεργούν γρήγορα και αναλογικά προς την απειλή, για την υπεράσπιση της εθνικής τους ασφάλειας και της ασφάλειας ολόκληρης της ΕΕ», και υπογραμμίζουν ότι «στην πράξη η επιτήρηση των συνόρων δεν εμποδίζει τα άτομα να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα και επομένως θα ήταν χρήσιμο να συμπληρωθεί με περαιτέρω προληπτικά μέτρα». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το αίτημα προς την ΕΕ περιλαμβάνει και κατασκευή τείχους με χρήματα της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή και στην ατζέντα υπάρχει το θέμα της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το ζήτημα κράτησης των μεταναστών που φτάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα.
«Οι πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του κ. Σχοινά, για το πώς φτάσαμε το 2021 να θεωρείται κανονικότητα η απειλή της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και η ξενοφοβική αντίληψη της Ουγγαρίας για τη διαφορετικότητα, αλλά και η σταθερή εργαλειοποίηση του ζητήματος από πλευράς της Τουρκίας, δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τη στάση της κυβέρνησης», τονίζουν με κοινή δήλωση ο τομεάρχης Μεταναστευτική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «οι καταγγελίες για προφορικές εντολές για επαναπροωθήσεις, τις οποίες η αρμόδια επίτροπος κα Γιόχανσον χαρακτήρισε ενορχηστρωμένες πράξεις βίας, πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και να απαντηθούν. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να δείξει ότι παραμένει ένα κράτος δικαίου και όχι κράτος βίας. Αν δεν το κάνει, προσβάλει έναν λαό που στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης έδινε από το υστέρημα του για να στηρίξει ανθρώπους που διέφευγαν από τον πόλεμο στη Συρία και άλλες εστίες συγκρούσεων, αλλά και τις γυναίκες και τους άντρες του λιμενικού που έσωσαν μισό εκατομμύριο ψυχές στα νερά του Αιγαίου, όπως φυσικά προσβάλει και την μνήμη του ηρωικού Κυριάκου Παπαδόπουλου».
Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζουν ότι «θα βρεθούμε απέναντι στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, του Βίσεγκραντ και της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει η χώρα μας ο εκτελεστής των πιο απάνθρωπων πολιτικών απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους, στο όνομα μιας, δήθεν, ασφάλειας και ενός, ψευδεπίγραφου, ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα».
Αναλυτικά η δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου:
Διαβάζω ένα κείμενο που συνυπέγραψε μαζί με τις χώρες του Βίζενγκαρντ ο Νότης Μηταράκης και μετά παρακολουθώ τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ylva Johansson.
Το κείμενο, που ξεκινάει ζητώντας να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να «μας επιτραπεί να «αντιμετωπίσουμε επαρκώς προσπάθειες εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς», κάνει ακριβώς αυτό.
Εργαλειοποιεί για πολιτικούς ακροδεξιούς σκοπούς πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας να επιτραπεί η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το κείμενο μεταξύ άλλων ζητάει να μπουν τείχη σε όλη την Ευρώπη, και την νομιμοποίηση των pushback. Και αυτό λίγες μέρες μετά την ακόμα μια αποκάλυψη για την ελληνικη και την κροατική κυβέρνηση, αυτή τη φορά δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών που φέρνουν στο φως εικόνες από πρακτικές εκτός διεθνούς (αλλά και εσωτερικού) δικαίου και μιλάνε για ένα σκιώδη στρατό με μάσκες που χτυπούνε πρόσφυγες και τους ρίχνουν την θάλασσα.
Το πιο τρομακτικό βέβαια είναι ότι σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Ylva Johansson είπε ότι ενώ «η Κροατική κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα και σκοπεύει να το διερευνήσει αμέσως» καθώς και ότι «ο υπουργός σοκαρίστηκε», «Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική»
Δηλαδή τι είπε ο κ. Μηταράκης;
Μάλιστα, χρειάστηκε να επισημανθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει έρευνα για το ζήτημα και ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τις αξίες μας, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» και ότι αν όλα τα κράτη δεν δράσουν σύμφωνα με αυτό, αυτό είναι κακό για την φήμη ολόκληρης της Ευρώπης.
Μίλησε ακόμη για «ενορχηστρωμένη βία» και αυτή είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι ευθύνες της Ευρώπης για το προσφυγικό είναι παραπάνω από προφανείς. Πραγματικά αγνοούσε αυτά τα γεγονότα μέχρι την δημοσιογραφική αποκάλυψη; Η Frontex που κάποιους μήνες πριν είπε ότι «Δεν τεκμηριώνονται οι κατηγορίες για τα pushbacks» μετά από «εσωτερική ερευνά» είναι άμοιρη ευθυνών; Όμως σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο και να αναλάβει την πιο βρόμικη δουλεία. Παραδέχτηκε ανοιχτά ότι παρανομεί.
Τα pushbacks είναι παραβίαση της νομικής υποχρέωσης διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, είναι παραβίαση της υποχρέωσης της χώρας να εξετάσει το αίτημα για άσυλο των ανθρώπων που βρίσκονται στην επικράτεια της.
Είναι παραβίαση διεθνών συνθηκών που κρίθηκαν αναγκαίες μετά από την θηριωδία του Β Παγκοσμίου Πολέμου και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να παραβιάζονται.
Είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως λέγονται ανθρώπινα γιατί είναι για όλους και όλες. Αν τα στερήσεις από έναν άνθρωπο σημαίνει ότι δεν τα αναγνωρίζεις ως τέτοια.
Η στάση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης μας γυρίζει χρόνια πίσω. Μας γυρίζει σε πολύ μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για την ανθρωπιστική κρίση στις χώρες προελεύσεις ούτε για τις ευθύνες των ευρωπαίων που πίστευαν ότι η σωστή αντιμετώπιση ήταν ο βομβαρδισμός αμάχων και η στήριξη φονταμενταλιστών. Υπογράφει κείμενα που δεν λένε τίποτα για το πως πρέπει η Ευρώπη συνολικά να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και το πως κάθε χώρα πρέπει να συμμετέχει αναλογικά.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια απάνθρωπη πολιτική βίας. Και ως τέτοια ντροπιάζει την χώρα.