Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Προσφυγικό Επαναπροωθήσεις / Μασκοφόροι των ειδικών δυνάμεων παραδίδουν ανθρώπους στη θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό Επαναπροωθήσεις / Μασκοφόροι των ειδικών δυνάμεων παραδίδουν ανθρώπους στη θάλασσα

spiegel screenshot
screenshot spiegel.de

Με εκτενέστατο αποκλειστικό ρεπορτάζ του, προϊόν οκτάμηνου ρεπορτάζ στην Ελλάδα αλλά και την Κροατία, που περιέλαβε από μεταμφιέσεις και συνεντεύξεις με ανθρώπους των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας μέχρι χρήση drone και δορυφόρων, το Spiegel «καρφώνει» την Ελλάδα για την απάνθρωπη και εκτός Διεθνούς Δικαίου αντιμετώπιση προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα και την ΕΕ αναζητώντας άσυλο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και η ελληνόφωνη έκδοση της DW.

Όπως αναφέρει, «το SPIEGEL πραγματοποίησε έρευνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα και την Κροατία, για περισσότερο από οκτώ μήνες μαζί με τα ευρωπαϊκά συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης Lighthouse Reports, SRF Rundschau, ARD Studio Vienna, την εκπομπή του ARD «Monitor», Liberation, Novosti, RTL Κροατίας και Pointer. Οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν μεταμφιέστηκαν σε ψαράδες, κατηύθυναν drones πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές και αξιολόγησαν δορυφορικές εικόνες και εκατοντάδες άλλα βίντεο που διοχετεύθηκαν σε αυτούς. Μίλησαν με δεκάδες πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας και ακολούθησαν τα ψηφιακά ίχνη των ανδρών που ποζάρουν με τις μάσκες και τα ρόπαλά τους στο Instagram και το Facebook. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ένα σύστημα. Ειδικές μονάδες από την Κροατία και την Ελλάδα, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν δράση εναντίον χούλιγκαν και εμπόρων ναρκωτικών, κυνηγούν αιτούντες άσυλο από την ΕΕ. Λειτουργούν κυρίως κρυφά και πληρώνονται από τους πολίτες της Ευρώπης».

Μάλιστα, παραθέτει και την μαρτυρία ανθρώπου που όπως αναφέρει το Spiegel ήταν μέχρι πρότινος στέλεχος της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε υψηλό πόστο. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «οι παράνομες επαναπροωθήσεις ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις στο Αιγαίο. Η τουρκική ακτοφυλακή αναχαίτιζε τα περισσότερα σκάφη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την Τουρκία. Αλλά από τον Μάρτιο του 2020 οι Τούρκοι μετά βίας σταματούν τους πρόσφυγες. Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ο Αλεξίου, έχει σκληρύνει τη στάση της. Έκτοτε, μεταξύ άλλων, ειδικές μονάδες είναι επιφορτισμένες να παραδίδουν στη θάλασσα με τη βοήθεια σωστικών λέμβων όσους αναζητούν προστασία. Μπορεί αναμφίβολα να εντοπίσει κανείς τις ειδικές δυνάμεις στα βίντεο που παρουσιάζει το Spiegel».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στα όσα έζησαν ο Τζούνιορ Άμπα και η σύζυγός του, αμφότεροι προερχόμενοι από το Κονγκό. «Στην αρχή, λέει ο Άμπα, κρύφτηκαν στους λόφους από την αστυνομία. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους έπιασαν γρήγορα και τους πήγαν πίσω στη θάλασσα, μαζί με άλλους 26 αιτούντες άσυλο. Στη λαστιχένια βάρκα χωρίς μηχανή φοβήθηκε για τη ζωή του. Οι άντρες δεν τους είχαν δώσει ούτε σωσίβια. Λίγες ώρες αργότερα Τούρκοι συνοριοφύλακες διέσωσαν τους αιτούντες άσυλο».

Νίκος Φίλης: Φρικιαστικές αποκαλύψεις για εγκλήματα στο Αιγαίο

«Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών* για τις εγκληματικές ενέργειες στο Αιγαίο μασκοφόρων ανδρών που ανήκουν στα επίλεκτα σώματα του ελληνικού Λιμενικού, σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων που δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη» αναφέρει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νίκος Φίλης.

Όπως σημειώνει, «στο Αιγαίο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα ανθρωπιστικό αίσχος και καταπατάται το εσωτερικό και το Διεθνές Δίκαιο. Απαιτείται, επιτέλους, ενδελεχής και αξιόπιστη έρευνα για τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς η Ευρωπαία Επίτροπος, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και πληθώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Περιστατικά στα οποία κι εγώ έχω αναφερθεί συχνά στη Βουλή.

Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος ζητά εξηγήσεις:

• Θα διατάξει η κυβέρνηση έρευνα για τις νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις;

• Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα από το Λιμενικό;

• Ποιος είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας αυτού του αίσχους; Ποιοι τον διοικούν; Από πού εκπορεύονται οι εντολές για αυτές τις δράσεις;

• Πώς έχουν «εξαφανιστεί» μόνο το τελευταίο διάστημα 77 άνθρωποι που περισυνελέγησαν σε Χίο, Αντικύθηρα, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους;

• Είναι σε γνώση του πρωθυπουργού οι παράνομες αυτές ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;

• Ως πότε ο κ. Μητσοτάκης θα κρύβεται; Ως πότε οι υπουργοί του θα εξευτελίζονται σε όλα τα διεθνή φόρα εμφανίζοντας το άσπρο μαύρο;

Και εντέλει,

• Αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν οι καταγγελίες ευσταθούν;

Όσο η κυβέρνηση τηρεί αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση, καλώ την  αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον να κάνει πράξη την προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση  για έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα σημείωνε για την Ελλάδα σε επιστολή της προς έξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 8 Ιουλίου: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στη σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης [...] Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL