Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από Κομισιόν

ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για ενεργοποίηση μέτρων επί παραβάσει προκάλεσε η δημοσίευση της έρευνας δέκα ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών με τίτλο «Ο σκιώδης στρατός που διώχνει πρόσφυγες από την Ε.Ε. Μυστηριώδεις άντρες με μάσκες χτυπούν πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης ή τους ρίχνουν στη θάλασσα.  Έρευνες που διήρκεσαν μήνες αποκαλύπτουν ποιος κρύβεται πίσω από τις κρυφές επιχειρήσεις».

Πρόκειται για πολύμηνη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., στην Ελλάδα και την Κροατία.

«Οι έρευνες αποκαλύπτουν ένα σύστημα. Ειδικές μονάδες από την Κροατία και την Ελλάδα, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν δράση εναντίον χούλιγκανς και εμπόρων ναρκωτικών, κυνηγούν αιτούντες άσυλο από την Ε.Ε. Λειτουργούν κυρίως κρυφά και πληρώνονται από τους πολίτες της Ευρώπης» σημειώνει το δημοσίευμα και αποκαλύπτει μεταξύ άλλων μαρτυρία  Έλληνα πρώην αξιωματούχου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι στις παράνομες επαναπροωθήσεις εμπλέκεται το ελληνικό Λιμενικό.

Χθες η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης  Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για επανεγκατάσταση προσφύγων από το Αφγανιστάν, “ακόμα πιο ανήσυχη μετά τα δημοσιεύματα” τονίζοντας ότι “πρέπει να διερευνηθούν”.

Ταυτόχρονα διαμήνυσε στον υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, ενόψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, την ανάγκη να συνεργαστούν στο θέμα του “ανεξάρτητου μηχανισμού εποπτείας”. “Είναι ακόμα πολύ σημαντικό για μας” είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ δύο εβδομάδων ο Ν. Μηταράκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είχε αρνηθεί ότι θα συγκροτηθεί ένας τέτοιος οργανισμός λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση της χώρας μας, γεγονός που είχε προκαλέσει τη δυσφορία της Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές.

Πέραν της Ευρωπαίας επιτρόπου, αναφερόμενος στην αποκαλυπτική έρευνα για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και την Κροατία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης  Άνταλμπερ Γιανς είπε ότι «η Κομισιόν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέτρα επί παραβάσει, εάν και εφόσον είναι απαραίτητο, σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις”.

Η δε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ επεσήμανε πως “έχουμε πει ξεκάθαρα ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Εναπόκειται στις εθνικές αρχές να ερευνήσουν τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί για επαναπροωθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανεξάρτητη παρακολούθηση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει στα σύνορα, κάτι που προτείνει η Επιτροπή στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση”.

Μετά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις ο Ν. Μηταράκης αναγκάστηκε σε απάντηση, μάλλον επιθετική. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε. και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους” δήλωσε, προσθέτοντας όμως ότι:

“Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση του 2016, την οποία η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL