Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C16.1°C
1 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.6°C12.2°C
1 BF 95%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
7.2°C14.0°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C18.3°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
9 °C
9.0°C9.4°C
0 BF 100%
Πολιτικοί φράχτες για ταξικά σύνορα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικοί φράχτες για ταξικά σύνορα...

Συνταξιούχοι

ΚΑΘΩΣ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεδιπλώνει την πολιτική της, αποκαλύπτονται μεγαλοπρεπώς οι προθέσεις της. Οι εγχώριες οικονομικές ελίτ που τη στήριξαν και την επέβαλαν στην εξουσία έχουν βασικό στόχο για τα συμφέροντά τους να κλειδώσουν και να ασφαλίσουν τις ταξικές διαφορές.

ΔΕΝ θα υπάρχουν πλέον ίσες ευκαιρίες για όλους. Η δημόσια Παιδεία θα παράγει υπάκουο εργατικό δυναμικό για τους άρχοντες. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα τους προστατεύουν από κάθε λογής διαμαρτυρόμενους, ακόμα και από ανήλικους μαθητές, αν δεν κάθονται φρόνιμα.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θα είναι δική τους. Δικές τους θα είναι και οι τράπεζες, που θα τους χρηματοδοτούν προνομιακά εις βάρος της πλειονότητας των καταθετών τους. Τεράστια περιουσιακά στοιχεία θα αλλάξουν χέρια. Αποκαλυπτικό των προθέσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που κατατέθηκε καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν.

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο ευάλωτος πολίτης, το ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να το νοικιάσει (!) καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια (!) θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσει το σπίτι του θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να «κοκκινίσει» το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ απορίες για το πού πάει το πράγμα;  Έχετε απορίες για τη συμπεριφορά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, που με το έτσι θέλω χάρισε τεράστια ποσά δανείων σε οικογένειες μεγαλοεφοπλιστών; Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Documento”, η οικογένεια Λεντούδη έλαβε δάνειο 130 εκατ. και της χάρισαν 118,9! Η οικογένεια Μαδιά έλαβε δάνειο 72 εκατ. και τις χάρισαν 61,5! Η οικογένεια Τσάκου έλαβε δάνειο 200 εκατ. και τις χάρισαν 165! Και η οικογένεια Λαιμού έλαβε δάνειο 42 και τις χάρισαν 34,8!

ΕΧΕΙ όμως και καλύτερο:  Όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο έξι επιχειρήσεις έλαβαν το 50% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Πρόκειται για τα ΕΛ.ΠΕ. (Λάτσης), Μotor Oil (Βαρδινογιάννης) ΤΙΤΑΝ (Κανελλόπουλοι - Παπαλεξόπουλοι) Μυτιληναίος, Lamda Olympia Village (Λάτσης) και ΟΠΑΠ.

ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ για ένα τραπεζικό σύστημα που χρεοκόπησε με ευθύνη των παλαιών μεγαλομετόχων και σώθηκε από τους  Έλληνες φορολογούμενους. Μιλάμε για τις νέες διοικήσεις που κάνουν παιχνίδι με τη σημερινή πολιτική εξουσία υπηρετώντας τα σχέδια της!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ πλέον κινούνται στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των ταξικών συνόρων. Το ασφαλιστικό σύστημα, για παράδειγμα, πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γίνεται κεφαλαιοποιητικό.  Όσοι έχουν χρήματα θα εξασφαλίζουν σύνταξη.  Όσοι δεν έχουν να μάθουν να ζουν με συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα Υγείας θα περιορίζεται διαρκώς. Ο μέσος όρος ζωής των εχόντων θα μεγαλώνει και των η προνομιούχων θα μικραίνει. Είναι τόσο δογματικοί και κοντόφθαλμοι ώστε δεν υπολογίζουν τίποτα. Παρακολουθούν ήδη την πατρίδα τους να γερνάει και να μικραίνει διαρκώς σε πληθυσμό και δεν ανησυχούν καθόλου. Τίποτα δεν τους λέει η προβολή εκτίμησης ότι το 2035 η Τουρκία θα έχει 100 εκατομμύρια πληθυσμό και η Ελλάδα κάτω από δέκα!

ΕΙΝΑΙ όμως δυνατόν να επιβιώσει μια οικονομία όπως η ελληνική με τέτοιες κοινωνικές μεταβολές, όταν σήμερα το ΑΕΠ της χώρας μας διαμορφώνεται κατά 65% από την καταναλωτική δαπάνη; Δηλαδή στο ΑΕΠ (187 δισ. ευρώ) του 2019 στην Ελλάδα τα 120 δισ. ευρώ προέρχονται από την καταναλωτική δαπάνη. Από αυτά, τα 70 δισ. ευρώ προέρχονται από την κατανάλωση των εργαζομένων και τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ προέρχονται από την καταναλωτική δαπάνη των συνταξιούχων.

ΟΤΑΝ μάλιστα οι ελίτ δεν επενδύουν εδώ και αποθησαυρίζουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, ποιος θα στηρίξει την ελληνική οικονομία; Η καταναλωτική δαπάνη του 5% των προνομιούχων; Εξάλλου ο κ. Λάτσης τα γαλλικά κρασιά του τα απολαμβάνει στην Ελβετία όπου κατοικεί μονίμως.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ εξελίσσονται εν μέσω μιας πανδημίας την οποία κανείς ακόμα δεν κατάφερε να υποτάξει και κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτό θα συμβεί και τι θα ακολουθήσει. Και ο Κυριάκος με τους χορηγούς του συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

καιρός αθήνα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς / Διαδικτυακή συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και την έρευνα της Prorata

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρία Prorata, με θέμα Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα....

SOCIAL