Live τώρα    
Δημόσια Διοίκηση με αξιοκρατία και διαφάνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσια Διοίκηση με αξιοκρατία και διαφάνεια

Του Σταύρου Κοντονή*

Η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων απέναντι στον δημόσιο τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους επιβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο την κοινωνική αναλγησία των κομμάτων που συγκυβερνούν. Σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της τρόικας, η κρίση λειτούργησε ως ευκαιρία για νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα, ιδίως από το 2010, όταν επιχειρήθηκε συστηματικά η πλήρης επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Αφού πρώτα οι κυβερνήσεις κατασυκοφάντησαν συστηματικά, με τη βοήθεια φιλικών προς αυτές ΜΜΕ, τον ρόλο, την αποτελεσματικότητα, ακόμα και την ίδια τη χρησιμότητα του δημόσιου τομέα και το ανθρώπινο δυναμικό δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους του, και επιχείρησαν με κάθε τρόπο να επιβάλουν στην κοινωνία συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, ότι τάχα «αιτία της σημερινής κρίσης υπήρξε ο υπερτροφικός και πελατειακός δημόσιος τομέας», την ίδια στιγμή, «που ο ιδιωτικός τομέας δούλευε ιδανικά», κ.λπ., προχώρησαν σε οριζόντιες απολύσεις, οδήγησαν πολλούς δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και εφεδρεία αναιτιολόγητα.

Με αυτά τα προτάγματα έκλεισαν οργανισμοί εν μια νυκτί, με σημαντικότερη αυτή της ΕΡΤ, η οποία προκάλεσε τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης πολιτικής ήταν να αποσαθρωθεί ο δημόσιος τομέας, οι υπηρεσίες του να υποβαθμιστούν και οι κοινωνικές ανάγκες να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε στο ελάχιστο, και ειδικά στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Η επιλογή, όμως, αυτή είχε ακόμα μια γενικότερου -χαρακτήρα δυσάρεστη για την πλειονότητα της κοινωνίας- συνέπεια: την πλήρη απαξίωση του δημόσιου τομέα στα μάτια των πολιτών. Η επιλογή αυτή της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπήρξε τυχαία, στόχευε στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και τη μεταφορά λειτουργιών του κράτους και του Δημοσίου μαζί με τους πόρους που τη συνοδεύουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Η αντίληψη της Αριστεράς βρίσκεται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Η Αριστερά και η κυβέρνησή της αντιπαραθέτουν όχι το μεγάλο κράτος, αλλά το αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή κράτος. Το λιγότερο γραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη.

Εμείς στηρίζουμε και θα διαμορφώσουμε ένα αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, με σκοπό την ορθολογική οργάνωση όλων των φορέων του Δημοσίου. Προϋπόθεση αυτής είναι η επαναξιολόγηση του ρόλου και της λειτουργίας κάθε υπηρεσίας και ο ακριβής καθορισμός του έργου που καλείται να υλοποιήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μοντέλο διοίκησης με αναβαθμισμένες δομές, πόρους και με διευρυμένο κοινωνικό ρόλο, ώστε να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Η δημιουργία όμως ενός τέτοιου μακρόπνοου σχεδίου χρειάζεται να έχει την αμέριστη βοήθεια και στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και την πλήρη αξιοποίησή του.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η εξασφάλιση σταθερών μόνιμων θέσεων εργασίας, ισχυροποίηση λειτουργικά του ΑΣΕΠ, κατάλληλες και επαρκώς στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, μισθολόγιο, αντικειμενικό σύστημα κρίσεων, θωρακισμένο από παρεμβάσεις για την ανάληψη θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο και θεσμοθέτηση ενός πειθαρχικού πλαισίου απλού, δημοκρατικού, με αναλογικότητα ποινών.

* Ο Σταύρος Κοντονής είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου και μέλος της Κ.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0