ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Αποστάσεις έσπευσε να πάρει χθες ο Ευ. Βενιζέλος από την ακραία κινδυνολογική τακτική που υιοθέτησαν Μαξίμου και Αντ. Σαμαράς προκειμένου να επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και να πολώσουν το κλίμα στον δρόμο προς την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες κινδύνου για την ελληνική οικονομία.
Χωρίς να κατονομάζει, ο Ευ. Βενιζέλος, αφού καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ τις "αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις" που προκαλεί η "πολιτική αβεβαιότητα", εμφανίστηκε να προειδοποιεί "εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης" τον Αντ. Σαμαρά να μην συνεχίσει στην ίδια τακτική για να μην θέσει σε κίνδυνο τα "επιτεύγματα της χώρας" καθ' οδόν προς την προεδρική εκλογή.
Επιβεβαίωσε έτσι ο Ευ. Βενιζέλος ότι ενόψει των επικείμενων πρόωρων εκλογών προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον κυβερνητικό του εταίρο, να αντικρούσει το υπό διαμόρφωση κλίμα οξύτατης πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, που θα κοστίσει ακριβά στο εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, και με το βλέμμα επίσης στην "επόμενη μέρα" να φιλοτεχνήσει ένα περισσότερο "προοδευτικό" προφίλ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε τις προειδοποιητικές βολές από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, φροντίζοντας ενδεχομένως να βρίσκεται σε εναρμόνιση με την προσεκτική στάση που κρατά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (στην πολιτική οικογένεια της οποίας ανήκει το κόμμα του) ως προς τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Πιο συγκεκριμένα, αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χτες ότι "προφανώς, η πολιτική αβεβαιότητα, η αβεβαιότητα σε σχέση με τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας προκαλεί αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις". Εν συνεχεία, με αποδέκτη πλέον τον πρωθυπουργό, έστειλε το μήνυμα ότι "όμως, εμείς έχουμε φτύσει αίμα πέντε χρόνια για να κρατηθεί η χώρα όρθια", ότι "πρέπει να διαφυλάξουμε" "τα επιτεύγματα της χώρας".
Για να "προειδοποιήσει": "Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές".
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Καρύδης, έπαιρνε διακριτές αποστάσεις από την επίμαχη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα δηλώνοντας (Mega) ότι "είπε με λάθος τρόπο, σε λάθος χώρο, ορισμένες αλήθειες" και ότι "θα μπορούσε να δώσει κάποια στοιχεία για το τι συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο".
Αντικρουόμενοι σχεδιασμοί;
Σε αυτό το πλαίσιο τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη αφήνουν με τις δηλώσεις του να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού, προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας ενόψει της τρίτης τελικής ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ο Ευ. Βενιζέλος να δείξει με μεγαλύτερη σαφήνεια προς αυτή την κατεύθυνση στη σημερινή ομιλία του στη Κ.Ο. του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Π. Ρήγας έχει τοποθετηθεί πολύ θετικά για την πρόταση να καθοριστεί ημερομηνία εκλογών ώστε να υπάρξει συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόταση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και αντικατάσταση του πρωθυπουργού ή όχι. Αλλά και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επανέφερε χθες αυτή την πρόταση (του) δηλώνοντας ότι "είναι ώρα να ψηφίσουμε Πρόεδρο και να ορίσουμε μια ημερομηνία εκλογών που θα είναι πιο μπροστά από τη συνταγματική ημερομηνία των τεσσάρων χρόνων".