Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πλειστηριασμοί / «Ξανακοκκινίζει» το 65% των ρυθμισμένων από τράπεζες στεγαστικών δανείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλειστηριασμοί / «Ξανακοκκινίζει» το 65% των ρυθμισμένων από τράπεζες στεγαστικών δανείων

1329899210.jpg

Ξανακοκκινίζει» το 65% των ρυθμισμένων από τράπεζες στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Το redefault rate είναι ο δείκτης που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αποτυπώσουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση των στεγαστικών δανείων, των οποίων οι δανειολήπτες ζήτησαν και έλαβαν ρύθμιση ύψους δόσεων, επιτοκίου, χρόνου αποπληρωμής κ.λπ. Πρόκειται, δηλαδή, για δείκτη «επαναχρεοκοπίας».

Και έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τράπεζες κράτησαν μικρό ποσοστό από τα ύψους 45 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στα χαρτοφυλάκιά τους μέχρι και το 2019-2020, οπότε και ξεκίνησε η μαζική μεταβίβαση πακέτων δανείων προς τα funds, κατά κανόνα των στεγαστικών δανείων που είχαν τις πλέον αξιόπιστες εξασφαλίσεις. Δεδομένου ότι οι τράπεζες κράτησαν πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού δανείων (κάτω από το 10%, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές στους ισολογισμούς τους αλλά και σύμφωνα με όσα οι εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρουν), είναι προφανές ότι αν το 65% των ρυθμισμένων «καλών» δανείων επανέρχεται σε κατάσταση redefault, δηλαδή επαναχρεοκοπίας, τότε το ποσοστό της επαναχρεοκοπίας των δανείων που διαχειρίζονται funds, servicers, δικηγορικά γραφεία κ.λπ. είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μετά τον Άρειο Πάγο

Υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων στο νομικό μέτωπο, το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της κατάστασης γίνεται ακόμη πιο έντονο. Αν συνυπολογιστεί (όπως αναφέρουμε σε παρακείμενο άρθρο μας) ότι έχει καταπέσει λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης το 50% και πλέον των ρυθμίσεων στο ΚΕΑΟ που αφορούν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άνω του 20% των ρυθμίσεων των 100, 120 και 72 δόσεων στην εφορία, και ότι επίσης η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ρυθμίσεων χάθηκε το 2022, τότε η κατάσταση γίνεται πιο δραματική. Κόκκινα δάνεια, οφειλές στην εφορία και στο ΚΕΑΟ είναι στην πραγματικότητα συγκοινωνούντα δοχεία. Συνήθως όποιος έχει χρέη στην τράπεζα έχει και στην εφορία και στα ταμεία. Και αυτή η τριπλέτα υποχρεώσεων αφορά τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και επιστήμονες, και τμήμα των αγροτών, καθώς -κατά κανόνα- οι μισθωτοί δεν έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ταμεία μια και αυτές εξυπηρετούνται από τον εργοδότη τους.

Τράπεζες, servicers και ΑΑΔΕ

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, το Δημόσιο, στην πράξη, έχει πλεονεκτήματα έναντι των τραπεζών και των servicers στη διεκδίκηση του υστερήματος (και όχι του πλεονάσματος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων) των πάσης φύσεως οφειλετών. Η ΑΑΔΕ «κυνηγάει» αυτή τη στιγμή 4 εκατ. Έλληνες για μη καταβαλλόμενα χρέη προς την εφορία, ενώ για περισσότερους από 2,5 εκατ. οφειλέτες έχει ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Και μάλιστα χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται προς αυτήν, καθώς για τον πολύ κόσμο η εφορία «κυνηγάει φοροφυγάδες», κάτι κοινωνικά αποδεκτό. Μόνο που μόλις 8.500 άτομα χρωστούν το 80% των 115 δισ. που οφείλονται στις εφορίες. Τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ περίπου οφείλουν το 20% του χρέους. Αντιθέτως, τράπεζες και διαχειριστές δανείων συγκεντρώνουν τα «κοινωνικά πυρά» (δικαίως για τους περισσότερους…), όταν την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ ξεκίνησε από αρχές Ιανουαρίου αλλεπάλληλους πλειστηριασμούς ακινήτων. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων για τα εκατομμύρια οφειλέτες που πένονται στο εκτυλισσόμενο δράμα της υπερχρέωσης, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Όλοι το σπίτι τους επιδιώκουν να τους πάρουν.

Η μη ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος (που είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο λόγω της εμπλοκής των κόκκινων δανείων και του Δημοσίου και των εγγυήσεων ύψους 18,7 δισ. που έχει δώσει για το Σχέδιο Ηρακλής) αποτελεί οικονομική και κοινωνική βόμβα, που πλέον δεν είναι και τόσο βραδυφλεγής…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL