Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ακρίβεια - Δραματικές μαρτυρίες / Κλείνουν δεκάδες οικογενειακές επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια - Δραματικές μαρτυρίες / Κλείνουν δεκάδες οικογενειακές επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μεθοδική απουσία στήριξης της μικρής οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Ανάπτυξης, καταστρέφει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας και φέρνει νέα ερήμωση της υπαίθρου, όπως κάνουν σαφές με όσα είπαν στο Open o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Κρήτης Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης περιέγραψε το πώς αδυνατεί να επιζήσει μία μικρή κτηνοτροφική μονάδα στη Νάξο, από αυτές που τροφοδοτούν τα προϊόντα ΠΟΠ του νησιού όπως η γραβιέρα Νάξου. Για 20 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και 30 ακόμη ζώα, η διατροφή τους κοστίζει ημερησίως 260 ευρώ. Σήμερα, το γάλα που βγάζουν οι 20 αγελάδες, είναι «ίσα-ίσα οι ζωοτροφές, άντε να είναι 280 ευρώ, μεροκάματο δεν βγαίνει», όπως τόνισε. Ήδη έχουν κλείσει 11 σταύλοι, 11 κτηνοτροφικές μονάδες και μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν εισπραχθούν οι επιδοτήσεις, τα λουκέτα θα φτάσουν τα 18-20. «Δεν βγαίνει πλέον ο κτηνοτρόφος», οι οικογενειακές επιχειρήσεις, τα ζώα υποσιτίζονται, γι' αυτό τα σφάζουν, όπως περιέγραψε.

«Εδώ στη Νάξο, έχουμε πέσει καθημερινά κατά 8 τόνους στο γάλα, καταλαβαίνετε πόσο ζωϊκό κεφάλαιο έχει φύγει, αγελάδες αλλά και αιγοπρόβατα, είναι πάνω από 40.000-45.000 ... τώρα που θα πάρουν τις επιδοτήσεις και μέχρι το Πάσχα, θα πέσει πολύ». Σημείωσε μάλιστα ότι «θα φύγουν από τον πρωτογενή τομέα και θα ασχοληθούν με τον τουρισμό. Θα ασχοληθούν με τους κήπους των ξενοδοχείων, με τις πισίνες. Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν κάτι άλλο να κάνουν».

Περιγράφοντας με αριθμούς την δραματική αύξηση του κόστους λειτουργίας, ο ίδιος τόνισε ότι οι μονάδες αυτές θα ξανανοίξουν μόνο αν πέσουν τα κόστη:

  • στις ζωοτροφές, όπου το καλαμπόκι που έπαιρνε ο παραγωγός 200-210 ευρώ, σήμερα κοστίζει 443 ευρώ
  • στην ενέργεια, όπου σταύλος που πέρυσι πλήρωνε 400 ευρώ αγροτικό ρεύμα σήμερα πληρώνει 800-900 ευρώ
  • στα καύσιμα, όπου πέρυσι το Νοέμβριο στη Νάξο το πετρέλαιο κίνησης πωλείτο 1,6 ευρώ το λίτρο και τώρα κοστίζει 2,3 ευρώ

Αυτός είναι και ο λόγος που ανατιμώνται και τα τελικά προϊόντα στο ράφι, υπογράμμισε, αναφέροντας ότι για την γραβιέρα Νάξου η ανατίμηση στην τιμή ανά κιλό είναι 2 ευρώ και πλέον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερημώνουν χωριά στην Κρήτη

Δραματική έκκληση να αντιστραφεί η τάση ερήμωσης των χωριών της Κρήτης απηύθυνε ο πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Κρήτης Γρύλλος Παπαδάκης.

Όπως είπε, στην Κρήτη οι ελλείψεις θα είναι πάρα πολύ σοβαρές, όπως δείχνουν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία. Σε 15-20 ημέρες ξεκινά η νέα γαλακτοκομική περίοδος, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος. Ήδη υπάρχει έλλειψη, μπορεί να περάσουμε το 50% στο γάλα. Στο αρνί και το κατσίκι θα είναι χειρότερη. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, έχουν ξεφύγει οι τιμές, στα τριφύλλια, στις ζωοτροφές. Δεν συμφέρει πλέον τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν, να διατηρούν μονάδες που έχουν κληρονομήσει από τους προπάππους του, τους πατεράδες τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εχουμε γίνει βαρετοί στο υπουργείο. Εδώ και τέσσερα χρόνια φωνάζω "προς θεού, θα φτάσουμε στην καταστροφή". Ήδη έχουμε φτάσει στην καταστροφή». Τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε δει ότι οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Δυστυχώς, βλέπουμε αδιαφορία από το υπουργείο, αλλά και τους μεγαλοέμπορους. Δεν έδωσαν σημασία, να σκεφτούν ότι αν στείλουν στα ύψη τις ζωοτροφές, ο κτηνοτρόφος θα διαλύσει. Ας τους μείνουν τώρα, να τις κοιτάζουν αυτοί οι μεγαλοέμποροι, που χορεύουν καθημερινά ανεβασμένοι στις πλάτες του κτηνοτρόφου.

Έχουν κλείσει πολλές και μεγάλες μονάδες σε εμάς στην Κρήτη. Μόνο από την περιοχή την δικιά μου, στον Μυλοπόταμο, έχουν φύγει 15 νέα παιδιά στο εξωτερικό. Είναι ντροπή το 2022 να φεύγουν παιδιά νέα που μπήκαν στον πρωτογενή τομέα και ασχολήθηκαν. Το 2022, οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό. Να αρχίζουν να ερημώνουν χωριά στην Κρήτη, που είναι πρώτη στην γεννητικότητα σε όλη την Ευρώπη.

«Φοβάμαι ότι θα έρθουν "μεταλλαγμένες" τροφές και στην Ελλάδα», που μέχρι τώρα παράγει πλούτο, λάδι, γάλα, φρούτα, κρέατα, οτιδήποτε, όπως προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL