Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Λογαριασμοί ρεύματος / Επικοινωνιακό τρικ η μη εφαρμογή ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Επικοινωνιακό τρικ η μη εφαρμογή ρήτρας αναπροσαρμογής

Πυλώνες ρεύματος
(INTIME NEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Tην προσωρινή μη εφαρμογή της διακριτής επισήμανσης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, που βεβαίως δεν ισοδυναμεί με κατάργηση της σύνδεσης του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς με την λιανική, επιστρατεύει η κυβέρνηση στοχεύοντας στο...θυμικό των καταναλωτών.

Κατά τη συνήθη πρακτική κατατέθηκε νύχτα (πριν λίγες ώρες) τροπολογία που προβλέπει τη μη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής που συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, από 1η Αυγούστου 2022 έως 1η Ιουλίου 2022, που μπορεί να πάψει να ισχύει νωρίτερα, ή να παραταθεί, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο νέος μηχανισμός επιστροφής εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας στη χονδρεμπορική που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα.

Στην τροπολογία δεν αναφέρεται πώς ακριβώς θα διαμορφώνεται η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε και πως ακριβώς θα εμφανίζεται στο λογαριασμό η χρέωση αυτή με την έναρξη ισχύος της προσωρινής... οπτικής εξαφάνισης της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Επιπλέον με βάση το πρότυπο που έχει εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τους λογαριασμούς (με προθεσμία για τους προμηθευτές έως 31 Ιουλίου), στα κυμαινόμενα τιμολόγια χρέωσης (στα οποία είχε επιβληθεί και η ρήτρα) θα υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: με όριο διακύμανσης και χωρίς όριο διακύμανσης της τιμής. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση προμήθειας παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές, με ή χωρίς ανώτατο ποσό ή ποσοστό (όριο).

Εξάλλου δεν είναι σαφές αν με την αναστολή της ρήτρας αντίστοιχα αναστέλλονται και οι όποιες εκπτώσεις έκαναν οι προμηθευτές στα τιμολόγια.

Προφανώς η ρύθμιση αποσκοπεί στην ... εξαφάνιση, έστω προσωρινά, της δαιμονοποιημένης ρήτρας, αφού κινήθηκε ανεξέλεγκτα για σχεδόν ένα χρόνο οδηγώντας σε ακραία ακρίβεια και δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, με στόχο την επικοινωνία και την ψυχολογία των καταναλωτών, δεδομένου μάλιστα ότι από τον Μάιο έχουν ξεκινήσει οι προσφυγές κατά της ρήτρας ως παράνομης και καταχρηστικής.

Επιβράδυνση αντιδράσεων;

Παράλληλα στην τροπολογία προβλέπεται ότι κάθε μήνα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους “έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ -2) πριν από το μήνα εφαρμογής (Μ) τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας”. Προφανώς οι προμηθευτές θα αναρτούν τιμές κάθε μήνα, ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή της αγοράς του προηγούμενου διμήνου, για την τιμολόγηση του τρέχοντος μήνα. Θυμίζουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προκύπτει με αναφορά στην χονδρεμπορική τιμή του αμέσως προηγούμενου μήνα. Εάν αυτό στο εξής γίνεται με βάση το προηγούμενο δίμηνο “σπρώχνονται” μπροστά οι όποιες ανατιμήσεις για να ελαφρύνει και το κλίμα...ιδίως προεκλογικά.

Για παράδειγμα οι αναμενόμενες αυξήσεις του καλοκαιριού θα φανούν στους λογαριασμούς με καθυστέρηση κάποιων μηνών, οπότε μπορεί, αντίστοιχα, να υπάρχει και η όποια χρονοκαθυστέρηση στις αντιδράσεις των καταναλωτών.

Τέλος στην τροπολογία επιτρέπεται και η χωρίς περιορισμούς ή ποινές (ρήτρα αποχώρησης) κινητικότητα των καταναλωτών, δηλαδή οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, εφόσον δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ, ενώ η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας δυνάμει της εκάστοτε ανακοίνωσης νέας χρέωσης, θα γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν θα συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή, λόγω πρόωρης αποχώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL