Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αυξήσεις / Η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις / Η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα

Άνθρωπος με καρότσι έξω από σούπερ μάρκετ
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Τα τρόφιμα σέρνουν (μαζί με τα καύσιμα) τον χορό των ανατιμήσεων. Με το ελαιόλαδο, δηλαδή ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, αλλά και διάφορα άλλα βρώσιμα έλαια, όπως επίσης και τα λαχανικά και το αρνίσιο κρέας να καταγράφουν τον μήνα που μας πέρασε διψήφια ποσοστά αύξησης. Ταυτόχρονα τα είδη διατροφής αποσπούν το 35,9% του εισοδήματος το οποίο δαπανούν σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα φτωχά νοικοκυριά της χώρας μας.

Έτσι, όταν την ίδια ώρα η απαραίτητη τον χειμώνα που έρχεται θέρμανση γίνεται «είδος πολυτελείας» μετά τις ανατιμήσεις των καυσίμων, με ενδεικτική την τριψήφιου ποσοστού αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, είναι πασιφανές ότι το κύμα ακρίβειας που εμφανίστηκε το καλοκαίρι θα υποβαθμίσει απότομα και επώδυνα το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνώντων περί παροδικού φαινομένου δεν πείθουν τους εντός των τειχών της αγοράς.  Όπως εξηγούν παράγοντές της, οι πρόσφατες απότομες αυξήσεις των τιμών τόσο των πρώτων υλών όσο και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ναι μεν έχουν ήδη επιφέρει σημαντικές ανατιμήσεις σε αρκετά τρόφιμα, πλην όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από τις περισσότερες βιομηχανίες οι αυξήσεις στην κατανάλωση.

Οι τελευταίες αναμένεται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα να συνεχιστούν έως το τέλος του χρόνου, αλλά και στην αρχή του 2022.  Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές από το οικονομικό επιτελείο, αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. Τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν για ηλεκτρισμό και θέρμανση καλύπτουν μόνο κατά το ήμισυ της επιβάρυνσης μόνο από το ρεύμα, καθώς αυτή υπολογίζεται σε 1 δισ. έως τον Μάρτιο.

Και βεβαίως επ’ ουδενί μπορούν να καλύψουν την τεράστια απώλεια εισοδήματος των πολιτών λόγω του κύματος ακρίβειας και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, όπως είναι λόγου χάριν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού για να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι μόλις προχθές είδαν το φως της δημοσιότητας τα νεότερα στοιχεία τη Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με αυτά κατεγράφη νέα έκρηξη τιμών μέσα στον Σεπτέμβριο, κυρίως στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Και τριψήφιες αυξήσεις

Αυτήν τη φορά μάλιστα οι ανατιμήσεις δεν έφθασαν απλώς διψήφια ποσοστά, όπως συνέβη τον Αύγουστο, αλλά παρατηρήθηκαν αυξήσεις που να ξεπερνούν ακόμη και το 100%, όπως συνέβη εν προκειμένω με την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία υπερδιπλασιάστηκε μέσα έναν χρόνο, καθώς μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2020 και του φετινού Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 108%.

Το εν λόγω άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο της αύξησης των επιδομάτων θέρμανσης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Είναι για παράδειγμα τριπλάσια της αύξησης του επιδόματος που ανακοινώθηκε για νοικοκυριά χωρίς τέκνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση ελληνική οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα έως 68% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Σημειωτέον ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως η ενεργειακή κρίση αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη, εκτίμησε ωστόσο ότι είναι προσωρινή.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν μια γενικότερη έκρηξη τιμών τον Σεπτέμβριο, η οποία είναι περισσότερο αισθητή σε αγαθά όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα. Ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα οι ανατιμήσεις κατά 108% στο φυσικό αέριο, κατά 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 18,4% στο ελαιόλαδο, κατά 21,1% στα λαχανικά και κατά 17,5% σε αρνί και κατσίκι.

Αποτέλεσμα των ανατιμήσεων ήταν ο τιμάριθμος να διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο στο 2,2% έναντι αρνητικού προσήμου (-2%) που είχε καταγράψει στη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2020 με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο του 2021, ο τιμάριθμος παρουσίασε στη χώρα μας αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που εκτόξευσαν τον τιμάριθμο

Η ετήσια άνοδος του τιμάριθμου κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο προήλθε από τις ανατιμήσεις σε αρκετές ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

* 3,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας.

* 4,7% στην ομάδα Στέγαση λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

* 0,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και Υπηρεσίες λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.

* 0,1% στην ομάδα Υγεία λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

* 7,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

* 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

* 0,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια.

Προϊόντα που ακρίβυναν περισσότερο

Σε επιμέρους αγαθά και υπηρεσίες ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών κατά 20,9%, σε καύσιμα και λιπαντικά (+18,1%), σε αρνί και κατσίκι (+17,5%), σε ελαιόλαδο (+18,4%) σε άλλα βρώσιμα έλαια (+14,0). Οι ανατιμήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο τις υψηλότερες αυξήσεις από τα τρόφιμα - ποτά εμφάνιζαν σε ετήσια βάση τα νωπά λαχανικά (+21,5%), τα βρώσιμα έλαια (17,6%) εκτός του ελαιόλαδου (το οποίο είχε σημειώσει αύξηση 7,1%), το αρνί και το κατσίκι (+12,2%), τα νωπά ψάρια (8%) και τα πουλερικά (4,5%).

Παράλληλα σημαντική ήταν η αύξηση, σε διψήφια ποσοστά, και για το φρέσκο ψωμί, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον κόσμο στους φούρνους, καθώς από 0,80 ευρώ το κιλό έφτασε να πουλιέται μεταξύ 1,20 - 1,30 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL