Στην προσωρινή μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ αποδίδει ο επικεφαλής του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ) Σ. Ρομπόλης την αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2018.
Όπως προκύπτει, τα έσοδα του ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο παρουσίασαν εισπραξιμότητα στο 69,29%, αλλά τον επόμενο μήνα υποχώρησαν στο 60,1%, παρά το γεγονός ότι για το 80% των ασφαλισμένων-ελευθέρων επαγγελματιών αναλογούν χαμηλότερα ασφάλιστρα φέτος (ΕΦΚΑ) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.ά.)
"Αποτέλεσμα της παραπάνω προβληματικής πορείας των εσόδων ήταν η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους θεσμούς την αύξηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών από το 2018 και στο εξής κι αυτό καθώς με το πακέτο μέτρων που εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή στα μέσα Μαΐου προβλέπεται υπολογισμός εισφορών και επί των... ασφαλιστικών εισφορών (μεικτά) του προηγούμενου έτους".
Ο ΟΚΕΔ θεωρεί ότι «η βάση επιβολής των ασφαλίστρων είναι αυξημένη κατά 26,95% (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες) έως και 37,95% (επιστήμονες κ.λπ.) εν σχέσει με τα εισοδήματα του 2017 (συμπεριλαμβάνονται οι καταβληθείσες εισφορές). Δηλαδή, το εισόδημα προσαυξάνεται πλασματικά κατά το ποσοστό των εισφορών που πληρώθηκαν το προηγούμενο έτος». Η έκπτωση του 15% επί του εισοδήματος θα έχει ισχύ μόλις ένα έτος, ενώ, όπως εκτιμά ο ΟΚΕΔ, «δεν πληρώνονται τα ασφάλιστρα λόγω υποαπασχόλησης, κρίσης και απουσίας προοπτικής για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και η Πολιτεία, αντί άλλης απάντησης (λύσης), αυξάνει τα (μη ανταποδοτικά) ασφάλιστρα. Τιμωρώντας τους ασφαλισμένους και οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία το ασφαλιστικό σύστημα".