Live τώρα    
Προτεραιότητα για είσπραξη οφειλών σε έχοντες και κακοπληρωτές / ΔΕΗ: "Μυθεύματα" τα περί εκαντοντάδων χιλιάδων αποκοπών, ανέρχονται σε 17.254
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτεραιότητα για είσπραξη οφειλών σε έχοντες και κακοπληρωτές / ΔΕΗ: "Μυθεύματα" τα περί εκαντοντάδων χιλιάδων αποκοπών, ανέρχονται σε 17.254

Την αποφασιστικότητά της να κλείσει όσο το δυνατόν την "τρύπα" των περίπου 2,2 δισ. από ανεξόφλητους λογαριασμούς, με προτεραιότητα την είσπραξη από "έχοντες και κατέχοντες" και συστηματικούς κακοπληρωτές, διατηρώντας και εντείνοντας την κοινωνική πολιτική υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών και των ευάλωτων καταναλωτών, επαναλαμβάνει η ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα επιδιώξει περαιτέρω μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί εν γένει, αλλά της "επιθετικότερης" πρακτικής που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα για το "μάζεμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επισημαίνει ότι μια οικονομικά εύρωστη ΔΕΗ θα μπορέσει να εφαρμόσει ακόμα πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική συμβάλλοντας στην υπέρβαση της κρίσης αλλά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταρχάς ξεκαθαρίζει ότι τα περί εκατοντάδων χιλιάδων αποκοπών λόγω χρέους αποτελούν "μυθεύματα" που εκπορεύονται από διάφορες πλευρές με στόχο κάθε άλλο παρά την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από την ημέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 17.254 διακοπές ηλεκτροδότησης, όταν το 2012 έγιναν 315.000, 290.000 το 2013 και 222.000 διακοπές το 2014.

Παράλληλα, σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιλέγεται σήμερα η "εύκολη λύση" των αποκοπών σε φτωχά νοικοκυριά αλλά δίνεται αυστηρή προτεραιότητα για αποκοπές σε πελάτες που κατά τεκμήριο έχουν οικονομική ευχέρεια, που αποτελεί άλλωστε και την κατηγορία καταναλωτών που χρωστά τα περισσότερα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από το σύνολο των 2,1 εκατ. οφειλετών, οι 200.000 οφείλουν το 45% του συνολικού χρέους προς τη ΔΕΗ. Επιπλέον, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τους προηγούμενους μήνες με αποφασιστικότητα ασχολήθηκε και συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ασχολείται κατά κύριο λόγο με μεγαλοοφειλέτες: ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις, πολυτελείς κατοικίες κ.τ.λ.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνει ότι πριν προσφύγει σε αποκοπή λόγω χρέους έχει προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επίτευξης διακανονισμού με τους οφειλέτες της.

Ευάλωτοι καταναλωτές-διακανονισμοί

Πολιτική της επιχείρησης, κατά τη ΔΕΗ, αποτελεί η μη αποκοπή σε άτομα που είναι ενταγμένα στο μητρώο ευάλωτων πελατών, σε όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και σε περιοχές που έχουν πληγεί και τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, "πολιτική που συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος για την επιχείρηση".

Υπενθυμίζει δε ότι από τον Ιούνιο ισχύει πρόγραμμα διακανονισμών που προβλέπει εξόφληση σε έως και 36 δόσεις, προκαταβολή ίση με το 10% της οφειλής, ενώ κάθε δόση μπορεί να φτάσει κατ' ελάχιστο στο 30% του τρέχοντος λογαριασμού.

Εφόσον γίνει διακανονισμός, ο ΔΕΔΔΗΕ φροντίζει και αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση αυθημερόν. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες εξαιτίας λάθους ή αστοχίας του συστήματος υπάρξει καθυστέρηση γίνεται άμεσα αποκατάσταση.

Σημειώνει παράλληλα ότι οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά (παρεμβάσεις στους μετρητές, ρευματοκλοπή κ.τ.λ.) δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ζητώντας τη συνδρομή και της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας για την εξάλειψη σχετικών φαινομένων. Στις περιπτώσεις αυτές η προκαταβολή κατά τον διακανονισμό ανέρχεται σε 30% και σε 50% (ρευματοκλοπή).

Τιμολόγια

Τέλος, διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε δημοσίευμα περί αύξησης των τιμολογίων της, υπενθυμίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο αποφάσισε μειώσεις σε πολλές κατηγορίες πελατών, που θα κοστίσουν 80 εκατ. ετησίως. Παράλληλα, τονίζει ότι σε συνάρτηση με την οικονομική της ανάκαμψη θα επιδιώξει την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού.

Αναφέρεται στο κοινωνικό τιμολόγιο που αφορά 600.000 πελάτες της αλλά και στο πρόγραμμα επιβράβευσης συνεπών πελατών που θα κοστίσει 30 εκατ., σημειώνοντας ότι αν οι εισπράξεις οφειλών ήταν μεγαλύτερες, θα ήταν πολύ πιο γενναιόδωρο.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0