ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Νέο Μνημόνιο με ασφυκτική εποπτεία και σκληρά μέτρα ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο, την ώρα μάλιστα που δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για ένα "κούρεμα" του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους. Όπως προέκυψε από το Eurogroup της Πέμπτης, η ελληνική πλευρά δέχεται μπει σε καθεστώς ενός νέου προγράμματος, το οποίο αναμένεται να φέρει τριγμούς στην κυβέρνηση, αφού θα περιλαμβάνει νέα μέτρα για την ελληνική κοινωνία.
Την επιλογή του "υπάρχοντος εργαλείου του ESM" που ονομάζεται ECCL (Enhanced Conditionality Credit Line - Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένης Αιρεσιμότητας) προκρίνει το Eurogroup για την εποχή μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ζητούνται υπογραφές!
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -τα οποία βρίσκονται υπό τη μορφή ομολόγων στον EFSF, θα επιστραφούν στον EFSF- και ως ανταμοιβή, η Ελλάδα θα λάβει μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) από τον ESM, ο οποίος είναι ο διάδοχος μηχανισμός του EFSF.
Όμως η Αθήνα για να λάβει την ECCL θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of understanding), το οποίο θα επισύρει σειρά μέτρων, αλλά και θα επιτρέψει να συνεχιστεί η αυστηρότατη εποπτεία από την τρόικα.
Η εν λόγω "γραμμή" απαιτεί εκ των προτέρων ένα Μνημόνιο (MoU) «που θα καταγράφει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν την προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή» και υποχρεωτική λήψη μέτρων που θα συμφωνηθούν, ακόμη και αν δεν εκταμιευθεί ούτε ευρώ.
Τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου σαν... άλλοτε
Αξίζει να σημειωθεί πως η ECCL, από τη στιγμή της σύναψης, προβλέπει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου, συνδρομή του ΔΝΤ, ειδικό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» με μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση, ασκήσεις προσομοίωσης για τις τράπεζες, «ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης», «τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος υπό επιτήρηση» από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, με πιθανή τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για «την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν».
Αναφέρεται στο καταστατικό ότι η αποστολή «θα γνωστοποιεί, κάθε τρίμηνο, τα πορίσματά της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM, για να «αξιολογεί ιδίως αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα πολιτικής». Τώρα, σε περίπτωση που το κράτος αποκλίνει, τότε η γραμμή «κλείνει» και μετά δίδεται στο κράτος η επιλογή να ζητήσει τακτική στήριξη «με ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει για αυτό»!
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω κινήσεις γίνονται χωρίς καν να συζητείται ως αντάλλαγμα το κούρεμα του χρέους, καθώς τις προηγούμενες μέρες αξιωματούχος της Κομισιόν διέρρεε πως κάτι τέτοιο ίσως να μην είναι απαραίτητο.