Θεαματικό "άδειασμα" της κυβέρνησης στο θέμα της αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθε χθες από το ίδιο το ΔΝΤ και τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις, ο οποίος, αφού υπενθύμισε ότι "το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016", πρόσθεσε ότι «η πρόωρη λήξη του δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στις συναντήσεις που θα αρχίσουν στο τέλος του μήνα» και ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Λίγο νωρίτερα, το απαξιωμένο ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο γνώριζε νεά πτώση (κατά 1,63%), αλλά επιπλέον "έχασε" και το "ανάχωμα" των 1.100 μονάδων, κλείνοντας στις 1.087,98 μονάδες. Παρά την είδηση για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών που -έστω και προεξοφληθείς από πολλούς- υπό φυσιολογικές συνθήκες θα προξενούσε "χαμόγελα" μεταξύ των επενδυτών, η δυσπιστία για το κατά πόσον η υπάρχουσα νοικονομική κατάσταση επιτρέπει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για δανεισμό, με έξοδο του ΔΝΤ, επέδρασε αρνητικά.
Όπως είπε χθες στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ταμείου, κατάρτιση προϋπολογισμού του 2015 και «κόκκινα» δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης της τρόικας που αρχίζει 30 Σεπτεμβρίου με επικεφαλής του ΔΝΤ τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, καθώς στα θέματα αυτά έχει ήδη γίνει σημαντική τεχνική προετοιμασία.
Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις είπε ότι η προσοχή του ΔΝΤ είναι εστιασμένη στην έκτη αξιολόγηση και ενδεχόμενη πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα απασχολήσει την επικείμενη αξιολόγηση.
Επιβεβαίωσε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου (10-12 Οκτωβρίου) και πρόσθεσε πως θα ξαναέρθει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση «αργότερα μέσα στο φθινόπωρο».
Κληθείς να διευκρινίσει εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεχθεί επιστολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα των απειλών που ανέφερε στους Financial Times, ο Τζ. Ράις επιβεβαίωσε πως έχει λάβει τη σχετική επιστολή και διευκρίνισε εκ νέου πως η Κρ. Λαγκάρντ δέχθηκε τις απειλές μέσω social media πριν κάποια χρόνια και εκείνη την εποχή αύξησε τα μέτρα ασφαλείας της.