Την πρώτη δόση συγχωνεύσεων σχολείων από τις 1.676 που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Εκατοντάδες σχολεία (από νηπιαγωγεία μέχρι και λύκεια) θα υποστούν το δόγμα του σοκ, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει τα τραύματα από το κύμα συγχωνεύσεων που αποφάσισε και εκτέλεσε η Αν. Διαμαντοπούλου, βάζοντας λουκέτο ή συγχωνεύοντας περίπου 2.000 σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο αφανισμός εκατοντάδων σχολικών μονάδων που διέρρευσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» θα «πλασαριστεί» τις επόμενες ημέρες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως ο νέος σχολικός χάρτης. Σύμφωνα με τον χάρτη αυτόν, μπαίνει λουκέτο σε 30 νηπιαγωγεία, 15 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ. Την ίδια ώρα συγχωνεύονται 74 νηπιαγωγεία, 128 δημοτικά, 16 γυμνάσια και λύκεια και 12 ΕΠΑΛ. Από το νέο κύμα συγχωνεύσεων πλήττονται κυρίως οι γειτονιές της Αττικής, ενώ εξαφανίζονται από τον χάρτη τα ΕΠΑΛ Λακωνίας, Ρόδου, Κύθνου και Ζευγολατιού Κορινθίας, καθώς και το εσπερινό γυμνάσιο της Σπάρτης. Από τις συγχωνεύσεις δημιουργούνται μεγάλες σχολικές μονάδες, μέχρι και 20θέσια σχολεία, όπου θα συνωστίζονται εκατοντάδες μαθητές, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες, ενώ θα χαθούν πολλές θέσεις εκπαιδευτικών. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες σε οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών μόνο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις συγχωνεύσεις είναι τουλάχιστον 125.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο νέος σχολικός χάρτης προβλέπει και κάποιες ιδρύσεις σχολείων (11 νηπιαγωγεία, 6 δημοτικά, 1 γυμνάσιο, 2 γενικά λύκεια, 14 ΕΠΑΛ και έξι λυκειακές τάξεις σε γυμνάσια).
ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική
Στο νέο κύμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων αντέδρασε άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια βαθιά αντιπαιδαγωγική πρωτοβουλία, ένα ακόμη χτύπημα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και στα βαριά πληττόμενα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν για την εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών τους. Η ΕΚΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τον υπουργό Παιδείας να σταματήσει αυτή την καταστροφική πολιτική, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς είναι τεράστιες.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με τις συγχωνεύσεις προστίθενται και άλλα πολυπληθή σχολεία στα ήδη υπάρχοντα. Σε τέτοια σχολεία, οι έρευνες δείχνουν διεθνώς ότι ενισχύονται, εκτός των αρνητικών συναισθημάτων, τα περιστατικά μαθητικής παραβατικότητας και βίας. Η πολιτική των συνενώσεων δημιουργεί την υποχρέωση στα παιδιά να μετακινούνται καθημερινά σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τα προβλήματα αυξάνονται στην περίπτωση παιδιών με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες. Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε προγραμματισμός συγχωνεύσεων ή καταργήσεων σχολείων επιβάλλεται σήμερα να αποτραπεί. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων σημαίνουν καταργήσεις μόνιμων θέσεων εργασίας, με συνέπεια τον ακόμη πιο ασφυκτικό συνωστισμό και των αδιόριστων εκπαιδευτικών σε αδιέξοδες και ανέλπιδες λίστες αναμονής.
Δυστυχώς, αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα κενά και τα πλεονάσματα υπολογίζονται από το Υπουργείο με την ψυχρή λογιστική της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των ωρών διδασκαλίας των αντίστοιχων μαθημάτων διά του συνολικού αριθμού ωρών υποχρεωτικού ωραρίου των «οργανικά ανηκόντων εκπαιδευτικών» σε κάθε περιοχή μετάθεσης. Με αυτόν τον τρόπο δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των σχολείων και των ομάδων σχολείων σε κάθε περιοχή (μικρά νησιά, απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ.) και η πάγια πρακτική της συμπλήρωσης ωραρίου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για πολλές ειδικότητες.
Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Με τη σιωπή του ο Γ. Καμίνης υποτάχθηκε στη βαρβαρότητα
Ολοκληρώνεται η καταστροφή με την κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Σακελλαρίδη, καθώς απ' αυτή τη δόση συγχωνεύσεων πλήττονται στην Αθήνα 32 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε πολυπληθείς γειτονιές. Όπως επισημαίνει ο Γ. Σακελλαρίδης, οι νέες συγχωνεύσεις, με την επικείμενη εφαρμογή της «τιμωρητικής» αξιολόγησης, θα οδηγήσουν σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών, θα δημιουργήσουν σχολεία - μεγαθήρια, με αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο των σπουδών. Με την πολιτική αυτή θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικογένεια και θα ολοκληρώσουν την καταστροφή, με την κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς.
Η δημοτική αρχή Καμίνη, τονίζει ο Γ. Σακελλαρίδης, φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν αντιστάθηκε στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας και, ενώ γνώριζε για τα σχέδια των συγχωνεύσεων, δεν έπραξε τίποτα για να τα αποτρέψει. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Καμίνης δηλώνει με την απουσία του και τη σιωπή του την υποταγή του στη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών που πλήττουν τις λαϊκές οικογένειες.
Η Ανοιχτή Πόλη στέκεται απέναντι στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας και δηλώνει ότι θα σταθεί αλληλέγγυα με το εκπαιδευτικό, μαθητικό και γονεϊκό κίνημα, που αντιπαλεύει την πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας.
Γ. ΓΑΒΡΙΛΗΣ:
Η Περιφέρεια πρέπει να αντιδράσει
Μεγάλο είναι το χτύπημα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου υποβαθμίζονται 6 δημοτικά σχολεία, συγχωνεύονται 10 δημοτικά και τρία σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι καθημερινά αποκαλύπτονται τα σχέδια της κυβέρνησης για τη συνέχιση της διάλυσης της Παιδείας και γενικότερα του κράτους πρόνοιας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τόνισε, θα πρέπει επιτέλους να κάνει αισθητή την παρουσία της προκειμένου να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των πολιτών. Οι εκλογές της 18ηςΜαΐου μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να αλλάξει πορεία και από την θέση του θεατή που κρατάει σήμερα να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.