Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.2°C27.9°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.3°C26.6°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.0°C27.6°C
4 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.5°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.7°C
3 BF 65%
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών / 8 στους 10 φοιτητές τάσσονται κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών / 8 στους 10 φοιτητές τάσσονται κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κτίριο διοίκησης ΕΜΠ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Kατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου καθώς σε σχετική ψηφοφορία το 76,7% δηλώνει ενάντια στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος φοιτητών ΗΜΜΥ «τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αντανακλούν τις βαθιές ανησυχίες των φοιτητών για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε διάφορους τομείς της ακαδημαϊκής και -όχι μόνο- ζωής».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «κατέστη σαφές ότι η πρόταση της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με αίσθημα αντίθεσης και ανησυχίας, για τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία συνολικά» και επισημαίνουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων ως βασικού πυλώνα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Παράλληλα οι φοιτητές της σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ τονίζουν ότι, το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προκαλεί ανησυχία τόσο για τη συνταγματικότητά του όσο και για τις επιπτώσεις στην αξιοκρατία του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Η αποφυγή αναθεώρησης του συντάγματος και η βιασύνη στη διαδικασία εισήγησης του νομοσχεδίου έρχεται να ενισχύσει τις ήδη εκφρασμένες ενστάσεις» υπογραμμίζουν οι φοιτητές ενώ όσον αφορά στην αξιοκρατία, σημειώνουν ότι «καίριο πρόβλημα δημιουργεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να εισαχθούν φοιτητές σε σχολές, όπως η Ιατρική με βαθμό Πανελληνίων κάτω του 10, εντείνει τις ενστάσεις της φοιτητικής κοινότητας αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης και συνεπώς την αξιοπιστία των πτυχίων που θα εκδίδονται».

Επιπρόσθετα οι ίδιοι φοιτητές σημειώνουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μεγάλα αστικά κέντρα ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ενισχύοντας ένα νέο κύμα αστικοποίησης και επιβαρύνοντας τις υποδομές των αστικών κέντρων.

«Η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού στα περιφερειακά πανεπιστήμια θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις (π.χ. τοπικές επιχειρήσεις, ενοικίαση ακινήτων)» προειδοποιούν προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη μείωση του ενδιαφέροντος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα οδηγήσει και σε μείωση του προσωπικού, σε σταδιακή παρακμή και τελικά στο κλείσιμο τμημάτων, το οποίο με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων στη δωρεάν εκπαίδευση.

«Αυτές οι κοινωνικές και οικονομικές ζημίες που θα προκληθούν δεν έχουν συζητηθεί καθόλου σε σύγκριση με τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη των “εισαγόμενων” φοιτητών» επισημαίνουν οι φοιτητές και τονίζουν ότι «δεδομένης της μείωσης της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, τα τελευταία χρόνια, δημιουργείται ανησυχία για την εκ νέου αναδιανομή των ήδη περιορισμένων πόρων και την επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουν. Υπάρχει ορατός κίνδυνος η ανταγωνιστικότητα των δημοσίων ΑΕΙ στον τομέα της έρευνας να μειωθεί, γεγονός που επιδεινώνεται και από το βέβαιο διαμοιρασμό των ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, τα οποία αποτελούν κύριο έσοδο για το ερευνητικό προσωπικό».

«Μπορεί οι φοιτητές να μην συμφωνούν μεταξύ τους για τις μορφές και τους τρόπους εναντίωσης στο νομοσχέδιο και έκφρασης των επιχειρημάτων τους, αλλά σε εκείνο που έχει σημασία συμφωνούν μαζικά. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει» τονίζουν οι ίδιοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL