Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.7°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.5°C22.8°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
4 BF 23%
Πάπιγκο / Νέες αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάπιγκο / Νέες αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη περιοχή

Η ανομία στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, νότια του Μεγάλου Πάπιγκου, εκτός των οικιστικών ορίων του και εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης (Πυρήνας - Τμήμα Βίκου) του Εθνικού Πάρκου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται από το πλήθος των αρμοδίων εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια αλλά γιγαντώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παράνομη ανέγερση δυο ευμεγέθων κατοικιών προστίθενται και άλλες παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες με κτίσματα κυρίως ως προσθήκες σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. 

Οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις στις 9 Φεβρουαρίου κατέθεσαν, στο σύνολο των αρμοδίων, πλήρη αναφορά συνοδεία φωτογραφιών και τεκμηρίων που πιστοποιούν, και νέες οικοδομικές εργασίες εν εξελίξει, περιγράφοντας «την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια περιοχή που έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες οργανώσεις, «αφενός η παράνομη οικοδομική δραστηριότητα της ανέγερσης μεγάλου συγκροτήματος ιδιωτικών κατοικιών, με μια σειρά από συνοδές, επίσης μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες, συνεχίζεται, αφετέρου δε αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται και νέα μη επιτρεπόμενη οικοδομική δραστηριότητα με την κατασκευή κτιρίου από τσιμεντόλιθους, δίπλα σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Κατασκευή ασύμβατη και με το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου, από μορφολογική και αισθητική άποψη».

Επιπλέον, υπενθυμίζουν για πολλοστή φορά ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 23069 «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής των ορεινών όγκων της Β. Πίνδου ως Εθνικό Πάρκο, καθορισμός ζωνών προστασίας και καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης» (ΦΕΚ 639/τ. Δ/14-6-05), στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης, όπως η περιοχή αυτή της Ζώνης Ια του Πάρκου, επιτρέπονται μόνο πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η ημερήσια επίσκεψη αποκλειστικά πεζή και έπειτα από άδεια, ή οι χρήσεις της γεωργίας και δενδροκαλλιέργειας με βιολογικές μεθόδους σε υφιστάμενες μονάδες ή η εκτατικής μορφής κτηνοτροφία σε καθεστώς διαχείρισης. Απαγορεύονται ρητά η δόμηση, οι διανοίξεις ή διαπλατύνσεις δρόμων, οι διελεύσεις οχημάτων εκτός του πλαισίου διαχείρισης, οι καταστροφές των φυτοφρακτών και οι εκχερσώσεις, αποκλειομένης κάθε άλλης δραστηριότητας που αντιστρατεύεται τους σκοπούς της προστασίας της φύσης.

Ακόμη, οι 8 οργανώσεις, αναφερόμενες, στο πολλαπλό προστατευτικό καθεστώς της περιοχής, σημειώνουν ότι οι «επίσημες κηρύξεις και αναγνωρίσεις, όπως ο Εθνικός Δρυμός, το Εθνικό Πάρκο, το Γεωπάρκο UNESCO, ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, η συμπερίληψη σε δύο περιοχές Natura και η πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οφείλουν να συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα προστασίας και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής».

Τέλος οι οργανώσεις, καλούν εκ νέου το σύνολο των αρμοδίων και κυρίως την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη για την άμεση επιβολή της προστατευτικής νομοθεσίας και την υποδειγματική αποκατάσταση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Οι 8 οργανώσεις που συνυπογράφουν τη διαμαρτυρία:

  • ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
  • Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  • Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
  • ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
  • Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)
  • Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «ΡΟΗ»
  • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL