Εξαιρετικά δυσμενής για την απόλυτα προστατευόμενη περιοχή του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, είναι η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής των οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση δύο βιλών.
Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Επιτροπή Αναστολών συνεκλήθη και απέρριψε την αίτηση αναστολής. Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου «με προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου του Α΄ Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεστάλη από 14ης Ιουλίου η εκτέλεση των οικοδομικών αδειών των οικοδομών που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου».
Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσμενής καθώς όπως επισημαίνει στην ανάρτησή της η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, «Από εχθές, λοιπόν, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες μπορεί να ολοκληρωθούν ΠΡΙΝ από την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έκδοσης αδειών, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, μετά τέσσερις αναβολές που ζήτησαν οι αντίδικοι».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι αντιδράσεις απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του με πολλαπλά καθεστώτα προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής».
Μνημείο αυθαιρεσίας
Το θέμα της οικοδόμησης μέσα στον πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, έχει αναδείξει η «ΑΥΓΗ» με πλείστα δημοσιεύματα επισημαίνοντας την ακραία αυθαιρεσία και παρανομία.
Συγκεκριμένα, οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονταν απρόσκοπτα με τις αρμόδιες αρχές να κωφεύουν παρά τις καταγγελίες εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων από τις αρχές του 2022. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ:
-Με πρόσχημα τους δασικούς χάρτες επιχειρήθηκε η διεύρυνση των ορίων του οικισμού και επιχειρήθηκε η διαδικασία διόρθωσης ορίων οικισμών με Υπουργική Απόφαση, αντίθετα με τη νομοθεσία και νομολογία της χώρας που απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος
-Οι άδειες εκδόθηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που επιβάλλει σε περιπτώσεις προστατευόμενων Τόπων Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους να γνωμοδοτεί πρώτα το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, πράγμα που έγινε εκ των υστέρων για εργασίες που είχαν ήδη εκτελεστεί!
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένα περιοχή προστατεύεται πολλαπλώς και συγκεκριμένα ως Παραδοσιακός Οικισμός, Πυρήνας Εθνικού Πάρκου, Γεωπάρκο UNESCO, Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, ενώ είναι υποψήφια για να ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Αναλυτικά η ανάρτηση της ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Νέες, δυσάρεστες εξελίξεις στην υπόθεση του Πάπιγκου
Πριν λίγες ημέρες είχαμε ανακοινώσει ότι με προσωρινή διαταγή της κας Προέδρου του Α΄ Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεστάλη από 14ης Ιουλίου η εκτέλεση των οικοδομικών αδειών των οικοδομών που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Μάθαμε χθες ότι συνεκλήθη η Επιτροπή Αναστολών. Σε αυτή συμμετείχαν η πρόεδρος και ο εισηγητής της υπόθεσης (οι οποίοι είχαν δώσει την προσωρινή διαταγή λίγες μέρες νωρίτερα) και ένας ακόμη σύμβουλος. Η επιτροπή αναστολών ΑΠΕΡΡΙΨΕ την αίτηση αναστολής μας!
Από εχθές, λοιπόν, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες μπορεί να ολοκληρωθούν ΠΡΙΝ από την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έκδοσης αδειών, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, μετά τέσσερις αναβολές που ζήτησαν οι αντίδικοι.
Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ οι αντιδράσεις απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του με πολλαπλά καθεστώτα προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται μέσω της πλατφόρμας AVAAZ.
Πρόκειται για έναν αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων , που αφορά ευρύτερα την προστασία και διαφύλαξη των τελευταίων θυλάκων φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Ελλάδας, παγκοσμίου ενδιαφέροντος (αφού αναμένεται η ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO) ώστε να παραδοθούν αλώβητοι στις επόμενες γενιές.