Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C18.2°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.3°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 47%
Μεγάλο Πάπιγκο / Πολυμέτωπος αγώνας για την υπεράσπιση της νομιμότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλο Πάπιγκο / Πολυμέτωπος αγώνας για την υπεράσπιση της νομιμότητας

133998610a.png

Με καταγγελίες στις τοπικές Αρχές για τη νομιμότητα χρήσης των δρόμων πρόσβασης προς το εργοτάξιο όπου γίνεται η παράνομη ανέγερση δύο διώροφων ευμεγεθών κατοικιών, που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του πυρήνα Βίκου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (απαγορεύεται η δόμηση), συνεχίζεται ο πολύμορφος αγώνας των κατοίκων. Εν τω μεταξύ, μετά από πολλές αναβολές εκδικάστηκε τελικά την περασμένη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση - Καλλιστώ, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και του Συλλόγου Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων - Ροή, η οποία κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2022, κατά της έκδοσης των δύο οικοδομικών αδειών των αδελφών Λαιμού. Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, οι τρεις οργανώσεις σε χθεσινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Πολιτιστικού Τοπίου προσθέτει έναν ακόμα σοβαρό λόγο για την προστασία της πολύτιμης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μας στο Πάπιγκο. Προστασία για την οποία νιώθουμε την υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια!». Επιπρόσθετα, υπενθυμίζουν ότι η διαδικτυακή εκστρατεία για την προστασία του Πάπιγκου και του Βίκου είναι ακόμα ενεργή και καλούν τους πολίτες να συνυπογράψουν στην πλατφόρμα secure avaaz.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας υποστηρίζουν και άλλες έξι οργανώσεις και φορείς: ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, MedINA - Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.

Παρανομίες

Εξάλλου, ως προς το νόμιμο της χρήσης της οδού πρόσβασης, που βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου, με κίνηση μηχανημάτων δομικών έργων και βαρέων μηχανημάτων προς το εργοτάξιο, μετά από καταγγελία κατοίκων τον Αύγουστο η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής απάντησε πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι εκτός των ορίων του οικισμού και σε συγκεκριμένο τμήμα του «διαπιστώθηκαν χαλικόστρωση και διαπλάτυνση της οδού, καθώς και τοποθέτηση περίφραξης στη νότια πλευρά του δρόμου». Προηγήθηκε αυτοψία από κοινού με υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ζαγορίου.

Για το παραπάνω κομμάτι, αλλά και κάθε δρόμο εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης, Ζώνες Ι, επιτρέπεται η χρήση τους μόνο για λόγους προστασίας, αποφαίνεται ξεκάθαρα ο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως προβλέπει άλλωστε η Κοινή Υπουργική απόφαση 23069/2005 (ΦΕΚ 639Δ΄/1406-2005) «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής των ορεινών όγκων της Β. Πίνδου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός Ζωνών Προστασίας και καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης». Και επεξηγεί ότι κατά το άρθρο 3 επιτρέπεται η συντήρηση υφιστάμενων οδών με αποκλειστικό στόχο τη διαχείριση της περιοχής, ενώ απαγορεύονται κάθε διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενων οδών και κάθε νέα διάνοιξη. Επίσης, επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων στις υφιστάμενες οδούς μόνο για εργασίες διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL