Επειτα από τρεις αναβολές, εκδικάζεται στο ΣτΕ την ερχόμενη Τετάρτη η αίτηση ακύρωσης κατά δύο οικοδομικών αδειών για κατοικίες που κατασκευάζονται παρανόμως εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού Πάπιγκο και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου-Τμήμα Βίκος, αυστηρά προστατευόμενης περιοχής. Η προσφυγή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Καλλιστώ», Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και «Ροής» που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022 ήταν να εκδικαστεί τον Νοέμβριο 2022, πήρε όμως διαδοχικές αναβολές. Η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής στο ΣτΕ ώστε να σταματήσουν οι εργασίες έως τη συζήτηση της προσφυγής απορρίφθηκε, βάσει της αρχικά προβλεπόμενης εκδίκασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους!
Οπως καταγγέλλουν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, οι οικοδομικές δραστηριότητες συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις καταγγελίες από τις αρχές του 2022, στις οποίες κώφευαν οι αρμόδιες Αρχές, με μοναδική εξαίρεση τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (πρώην φορέα) του ΟΦΥΠΕΚΑ. Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή τους ανακοίνωση περιγράφουν την εικόνα της ανομίας, αφού με πρόσχημα τους δασικούς χάρτες επιχειρήθηκε η διεύρυνση των ορίων του οικισμού, υπενθυμίζοντας και την τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο μαμούθ του ΥΠΕΝ -η οποία τελικά μετά από γενική κατακραυγή αποσύρθηκε-, επιχειρήθηκε η διαδικασία διόρθωσης ορίων οικισμών με Υπουργική Απόφαση, αντίθετα με τη νομοθεσία και νομολογία της χώρας που απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Επιπλέον, οι άδειες εκδόθηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που επιβάλλει σε περιπτώσεις προστατευόμενων Τόπων Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους να γνωμοδοτεί πρώτα το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, πράγμα που έγινε εκ των υστέρων για εργασίες που είχαν ήδη εκτελεστεί!
Η Υπηρεσία Δόμησης και ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχουν απαντήσει ποτέ σε τεκμηριωμένο έγγραφο που αποδεικνύει την εσφαλμένη τοποθέτηση της ΥΔΟΜ ως προς τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας, τοποθέτηση που χρησιμοποιήθηκε και από το ΥΠΕΝ ως απάντηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Οι ελπίδες μας για άμεση διακοπή των οικοδομικών δραστηριοτήτων και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς συγκεντρώνονται πλέον στην απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πολλαπλά καθεστώτα προστασίας της περιοχής: Παραδοσιακός Οικισμός, Πυρήνας Εθνικού Πάρκου, Γεωπάρκο UNESCO, Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO» καταλήγουν.
Ενημερώνουν δε ότι η διαδικτυακή εκστρατεία για την προστασία του Πάπιγκου και του Βίκου είναι ακόμα ενεργή, καλώντας τους πολίτες να υπογράψουν στην πλατφόρμα avaaz. Έως τώρα έχουν υπογράψει άνω από 4.000 πολίτες. Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις είναι: ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, «Καλλιστώ»-Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, «Ροή»-Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, MedINA-Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.