Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.2°C29.1°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.5°C26.6°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
25.0°C30.4°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C24.9°C
1 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.5°C23.5°C
2 BF 60%
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος / «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» - Συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος / «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» - Συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και όλη τη χώρα

Μαθήτριες σε πορεία
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Ολοκληρώθηκε η πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση 15 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, την οποία πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές το πρωί της Τετάρτης.

Λίγο μετά τις 12:30 μαθητές και φοιτητές που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια κατέβηκαν στο δρόμο και ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

AVGI.GR

Στη συνέχεια και αφού η πορεία έφτασε στη Βουλή, κατευθύνθηκε μέχρι τα Προπύλαια και προσπάθησε να φτάσει στο σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Η αστυνομία δημιούργησε φραγμό στην οδό Μπενάκη και δεν επέτρεψε στην πορεία να συνεχίσει. Τελικά η πορεία κατευθύνθηκε στην Ομόνοια όπου ο κόσμος διασκορπίστηκε.

Σημειώνεται ότι τα ΜΑΤ βρίσκονταν κολλητά με το κύριο σώμα της πορείας καθ’όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

AVGI.GR

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα στις 18:00 υπάρχει νέο κάλεσμα για συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από συλλογικότητες, σωματεία και φορείς.

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για όλη τη μαθητική κοινότητα. Η δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου το 2008 δεν ήταν απλά μια δολοφονία. Το 2008 σε συνθήκες σφοδρές για τον λαό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τονίζει στην κάμερα του avgi.gr και στον Κώστα Παπαντωνίου ο μαθητής της β’ Λυκείου, Θοδωρής.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «αποδείχθηκε ότι το κράτος όχι μόνο φτωχοποιεί τον λαό» αλλά φτάνει στο σημείο και να τον δολοφονήσει.«Δολοφονεί μαθητές. Είμαστε εδώ, πάρα πολλοί μαθητές για να πούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Να σταματήσει η καταστολή και η αστυνομία να πυροβολεί μαθητές στον δρόμο».

Μνημείο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο
(AVGI.GR)

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη. Ο Φοιτητικός Σύλλογος φιλοσοφικής χθες πήρε απόφαση ενιαία αγωνιστική για να βρισκόμαστε στον δρόμο απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι υπερασπιζόμαστε και ενισχύουμε τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Φ.Σ. της Φιλοσοφικής σχολής και συντονιστής του Δικτύου, Φοίβος Ζαντές.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «θα είμαστε στον δρόμο και θα συνεχίσουμε αγωνιστικά. Στηρίζουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που αυτή τη στιγμή τμήματά του, συρρικνώνονται και δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση».

AVGI.GR

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα για την πορεία μνήμης σημειώνοντας: «Εμείς οραματιζόμαστε μια κοινωνία πραγματικά δημοκρατική και ασφαλή για όλες και όλους».

«Μια χώρα όπου δε θα δολοφονούνται άνθρωποι στους δρόμους, όπου οι μειονότητες δε θα αντιμετωπίζονται με τρόπο βάναυσο, αλλά θα έχουν ίδια δικαιώματα με όλους. Για αυτήν την κοινωνία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

AVGI.GR
AVGI.GR

Στις 9 το βράδυ διοργανώνεται σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στο ύψος της Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επίσης δύο συγκεντρώσεις, μια μαθητική στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα και μια στις 6 το απόγευμα πάλι από την Καμάρα. Ήδη η πρώτη πορεία έχει φτάσει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις είναι επίσης προγραμματισμένες στην Πάτρα, τον Βόλο, το Αγρίνιο, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Χαλκίδα και την Καβάλα.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της ΕΛΑΣ κλείνουν σήμερα οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι». Ο πρώτος θα παραμείνει κλειστός από τις 9:00 και μέχρι νεωτέρας, ενώ ο σταθμός «Μοναστηράκι» από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 και μέχρι νεωτέρας.

«Φρούριο» θα είναι η Αθήνα, καθώς στο δρόμο θα είναι περίπου 4.000 αστυνομικοί

αύρα Γρηγορόπουλος
(avgi.gr)

Στα Προπύλαια και στους γύρω δρόμους, εκτός από τις αύρες, τα ΜΑΤ, τους ΟΠΚΕ, τους τροχονόμους, νέα παρουσία έκαναν άνδρες και γυναίκες της ασφάλειας φορώντας κίτρινα γιλέκα με διακριτικά της αστυνομίας. Οι ίδιοι πραγματοποιούσαν σωματικούς ελέγχους.

αστυνομικοί κίτρινα γιλέκα Γρηγορόπουλος
(avgi.gr)

Φωτογραφίες/βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL