Με ανακοινώσεις καταδίκης των φυλετικών διακρίσεων και έμμεσες ή άμεσες αιχμές κατά της Χρυσής Αυγής και αναφορά στη συνεχώς αυξανόμενη ρατσιστική βία όλα τα κόμματα, πλην φυσικά της Χρυσής Αυγής, τίμησαν τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, μίλησε για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και υπενθύμισε την ίδρυση από τον ίδιο των Τμημάτων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της Χρυσής Αυγής, χωρίς πάλι να την κατονομάζει, επαναλαμβάνοντας ότι "τάγματα εφόδου και αυτόκλητοι δήθεν 'υπερασπιστές' του νόμου δεν χωράνε σήμερα στην ελληνική κοινωνία".
"Απαιτείται η απομόνωση της 'κουλτούρας της βίας', από οπουδήποτε και εάν προέρχεται, εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί αυτή η νοοτροπία είναι τελικά που εκτρέφει σήμερα τα αποκρουστικά φαινόμενα του ρατσισμού και του νεοναζισμού" είπε, μεταξύ άλλων, στο σχετικό του μήνυμα.
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων κατά μεταναστών στις οποίες, όπως σημειώνεται, συμμετέχει μερίδα αστυνομικών.
"Δυστυχώς παραμένει ισχυρός ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης που συνεπάγεται έλλειψη υποδομών, απουσία των δημόσιων υπηρεσιών, άρνηση του κράτους να αντιμετωπίσει την κατάσταση που γεννάει το αυγό του φιδιού με τη Χρυσή Αυγή, ενώ τα προσχηματικά 'γραφεία για την αντιμετώπιση', των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας δεν αποτελούν πρακτική λύση" τονίζει μεταξύ άλλων.
Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ μιλά για νεοναζί που έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας και επισημαίνουν "στους νεοναζί απαντούμε με περισσότερη και πιο δυνατή δημοκρατία. Στον ρατσισμό απαντούμε με αλληλεγγύη και δικαιώματα". Χθες επίσης το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.
"Συμπεριφορές ή 'ιδεολογίες' που εκτρέφουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι καταδικαστέες και η συντεταγμένη πολιτεία και η δικαιοσύνη οφείλουν να θωρακίζουν τις παραπάνω αξίες και να στηλιτεύουν κάθε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή ιδεολογίας", αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι εχθροί της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ που επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή και οι άλλες εθνικιστικές-ρατσιστικές οργανώσεις είναι "οι κολαούζοι και οι μπράβοι των αφεντικών, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών", ενώ τονίζει τη συμβολή της Ν.Δ. και των κομμάτων της συγκυβέρνησης στην άνοδο του ρατσισμού.