Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C24.2°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.1°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.0°C22.1°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.7°C21.1°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C25.0°C
5 BF 37%
Οχι koroidia pass και το 2023
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οχι koroidia pass και το 2023

13274729a.jpg

Άραγε τι θέλουμε για το 2023; Τι ευχόμαστε για ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για τους πιο κοντινούς μας;

Πρώτα απ’ όλα να τελειώσουν οι πόλεμοι που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν τον μόχθο εκατομμυρίων πολιτών. Η ευχή δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. Κάποια στιγμή ας σταματήσει η υποκρισία. Πολεμικές συγκρούσεις διεξάγονται σε πολλά μέρη του κόσμου, απλά δεν τυγχάνουν της ίδιας επικοινωνιακής προβολής, ας μην το ξεχνάμε. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι όσοι ζητούν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη που έχουν βιαίως και παράνομα κατακτήσει (και εγώ ανάμεσά τους), καλό θα ήταν να θυμηθούν ότι υπάρχουν και αλλού κατακτημένα με βία εδάφη, ας πούμε στην Κύπρο (προσυπογράφω).

Δεύτερο, να αποκτήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανάλογη των διεθνών προκλήσεων και των πολιτικοκοινωνικών οραμάτων μας. Μια Ευρώπη ειρήνης, ευημερίας, δίκαιης ανάπτυξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος. Και για να γίνει αυτό, πρέπει με ειλικρίνεια να μιλήσουμε για το σήμερα: το περιβόητο Qatargate δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Το lobbing δεν ξεκίνησε χθες, όλοι το γνώριζαν, όλοι καταλάβαιναν ότι δεν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας της Ε.Ε. από όλα αυτά τα συμφέροντα που συνωστίζονται στις Βρυξέλλες. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, το «χειρότερο lobbing» αφορά μεγάλα και πλούσια κράτη που θέλουν να ελέγχουν οικονομικά (και πολιτικά...) τα υπόλοιπα.

Τρίτο, να διεκδικήσουμε για τη χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μας ταιριάζει η θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου. Δεν επιτρέπεται να πληρώνουμε πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους την ενέργεια. Δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με koroidia pass. Δεν γίνεται μετά από τόσες θυσίες του λαού μας, αυτοί που μας οδήγησαν στη Μνημόνια να συνεχίζουν να ελέγχουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, εφαρμόζοντας πολιτικές σαν αυτές που μας οδήγησαν στα Μνημόνια.

Τέταρτο, να επανέλθει η δημοκρατική κανονικότητα στη χώρα. Η ομάδα κυβερνητικών και παρακρατικών που μας παρακολουθεί πρέπει να απομακρυνθεί και να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Εδώ δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός. Επιπλέον, η λέξη Δικαιοσύνη να αποκτήσει πάλι το ουσιαστικό της περιεχόμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάκριση και η ανεξαρτησία των εξουσιών. Οι παρεμβάσεις που όλοι γνωρίζουμε των τελευταίων χρόνων πρέπει να σταματήσουν. Η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της εντός των ορίων νομιμότητας και να σταματήσει η ανοχή και τα «αθωοδικεία» για όσους νομίζουν ότι είναι «ράμπο» και υπεράνω των νόμων. Η Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα μας θα συνεργαστούν για να απομακρυνθεί η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Να μπει τέλος στη δεξιά διακυβέρνηση και στα δεινά που μας σώρευσε. Είμαστε αισιόδοξοι, ξέρουμε όμως καλά ότι «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»! Κι εμείς αυτό κάνουμε...

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL