Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Προσφυγικό / 15 οργανώσεις στο πλευρό του Δημητρά - Καταγγέλλουν «απόπειρα φίμωσης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / 15 οργανώσεις στο πλευρό του Δημητρά - Καταγγέλλουν «απόπειρα φίμωσης»

Βάρκα στην ακτή
EUROKINISSI

Σφοδρή επίθεση κατά όσων στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και απέναντι στις παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο και στον Έβρο χαρακτηρίζουν 15 οργανώσεις την απόφαση της ανακρίτριας και της εισαγγελέως να επιβάλουν στον Παναγιώτη Δημητρά απαγόρευση ενασχόλησής του με την οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος

Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών». Την Τρίτη μετά την απολογία του, εισαγγελέας και ανακρίτρια, διαφώνησαν ως προς τους λοιπούς όρους.

Η μεν πρώτη πρότεινε τον κατ' οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις, ενώ η ανακρίτρια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στις 1 και 15 κάθε μήνα και εγγύηση 10.000 ευρώ. Για τις εν λόγω προτάσεις θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο Παναγιώτης Δημητράς αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς ο ίδιος και η οργάνωση της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος από το 1993 αποκαλύπτουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Στο πλευρό του Π. Δημητρά στέκονται 15 οργανώσεις οι οποίες με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν σκληρές και εξαντλητικές τις προτάσεις της ανακρίτριας και της εισαγγελέως, «εναντίον ενός ανθρώπου που είναι γνωστός για την παρουσία του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα επί πολλές δεκαετίες».

Οι ίδιες οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι εν λόγω προτάσεις «εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέα θύματα συστηματικών και παράνομων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας».

«Επισημαίνουμε ότι ο όρος για κατ’ οίκον περιορισμό είναι όρος ισοδύναμος με την κράτηση (στέρηση φυσικής ελευθερίας) ενώ ο όρος της μη ενασχόλησης με θέματα ασύλου είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ καθώς και όλες τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις που επιφυλάσσουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς και τη σωματειακή και συνδικαλιστική ελευθερία όσον αφορά οργανώσεις και ενώσεις που υπερασπίζονται αιτήματα ασύλου, πέραν βέβαια του ότι και οποιοσδήποτε άλλος περιοριστικός όρος δεν δικαιολογείται ενόψει του γνωστού της διαμονής όσο και της παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου», τονίζουν μεταξύ άλλων οι 15 οργανώσεις.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η απόπειρα φίμωσης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνεχίζεται. Δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί οι όροι που θα τη συνοδεύουν.

Την Τρίτη 20.12.2022 ολοκληρώθηκε η απολογία του Παναγιώτη Δημητρά μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών». Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας η Ανακρίτρια και η Εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του όρου της απαγόρευσης ενασχόλησής του με την Οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, της οποίας είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος από το 1993, ενώ διαφώνησαν ως προς τους λοιπούς όρους που θα συνοδεύουν αυτή, με αποτέλεσμα η διαφωνία τους να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας πρότεινε επιπλέον και κατ' οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις, ενώ η Ανακρίτρια πρότεινε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στις 1 και 15 κάθε μήνα και εγγύηση 10.000 ευρώ.

Οι προτάσεις εξαντλούν την σκληρότητα και αυστηρότητα εναντίον ενός ανθρώπου που είναι γνωστός για την παρουσία του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα επί πολλές δεκαετίες, ενώ εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέα θύματα συστηματικών και παράνομων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας.

Επισημαίνουμε ότι ο όρος για κατ’ οίκον περιορισμό είναι όρος ισοδύναμος με την κράτηση (στέρηση φυσικής ελευθερίας) ενώ ο όρος της μη ενασχόλησης με θέματα ασύλου είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ καθώς και όλες τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις που επιφυλάσσουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς και τη σωματειακή και συνδικαλιστική ελευθερία όσον αφορά οργανώσεις και ενώσεις που υπερασπίζονται αιτήματα ασύλου, πέραν βέβαια του ότι και οποιοσδήποτε άλλος περιοριστικός όρος δεν δικαιολογείται ενόψει του γνωστού της διαμονής όσο και της παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου.

Το πεδίο της ενασχόλησης με θέματα ασύλου δεν είναι  γεωγραφικοί χώροι για να μπαίνουν γεωγραφικοί περιορισμοί, ενώ το ενδιαφέρον για τα κοινά και η αλληλεγγύη, ως  πεδία της σφαίρας  του φρονήματος  και της  ενδιάθετης βούλησης αφενός  και  ως αναγνωριζόμενα  θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά αφετέρου δεν μπορούν να συνιστούν παράνομη δραστηριότητα, ώστε να απαγορεύεται η ενασχόληση μ’ αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και όλα τα όργανα των Διεθνών αλλά και Εθνικών φορέων και Οργανισμών που έχουν καταγγείλει παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να ελεγχθούν, ως εγκληματικές οργανώσεις (εφόσον έχουν δομή, ιεραρχία, διάρκεια, ρόλους).

Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό της υποστήριξης όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και ειδικότερα των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις (αλφαβητικά):

  • ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (http://arsis.gr)
  • Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών (http://migrant.diktio.org)
  • Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (https://greekhelsinki.wordpress.com)
  • Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (http://www.gcr.gr)
  • Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (https://www.migrant.gr/)
  • Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (http://www.refugees.gr)
  • Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία (https://www.kosmosxorispolemous.gr/)
  • Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών (http://www.omadadikigorwn.blogspot.com)
  • «Το Μωβ» Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων (http://tomov.gr)
  • Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) (http://rsaegean.org/el)
  • Equal Rights Beyond Borders (https://equal-rights.org/)
  • HIAS (https://www.hias.org/where/greece)
  • Fenix Humanitarian Legal Aid  (https://www.fenixaid.org)
  • Legal Centre Lesvos (https://legalcentrelesvos.org/)
  • Refugee Legal Support (https://www.refugeelegalsupport.org)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL