Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κιβωτός του Κόσμου / Στο μικροσκόπιο η τύχη ανήλικων τροφίμων και η πορεία των εκατομμυρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κιβωτός του Κόσμου / Στο μικροσκόπιο η τύχη ανήλικων τροφίμων και η πορεία των εκατομμυρίων

Κιβωτός του Κόσμου
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Ξετυλίγεται σταδιακά το κουβάρι των πληροφοριών για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου, τόσο στις δομές της Οργάνωσης όσο και στην διοίκησή της, που την τελευταία πενταετία φέρεται να είχε εισροές κεφαλαίων της τάξης των 27,5 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Αντίστοιχα ελέγχεται και η μεγάλη ακίνητη περιουσία που είχε συγκεντρωθεί, με περίπου 280 διαφορετικά ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές συνεχίζουν την συλλογή μαρτυριών και καταθέσεων από πρώην τροφίμους των δομών που είναι πλέον ενήλικές, από πρώην και νυν εργαζόμενων σε αυτές, αλλά και από παιδιά που σήμερα παραμένουν φιλοξενούμενα εκεί. Κατά την ίδια πηγή, είναι αξιοσημείωτη δυσκολία των ειδικών της ΕΛΑΣ και της Δικαιοσύνης να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλο βάρος δίνεται στην πορεία του χρήματος, που φέρεται να έρεε άφθονο προς την Κιβωτό του Κόσμου. Η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 15 εμπλεκόμενων, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση: του π. Αντώνιου Παπανικολάου και της συζύγου του Σταματίας Γεωργαντή, των μελών του πρώην δ.σ. της Οργάνωσης (αντικαταστάθηκαν από προσωρινή διοίκηση) και των υπευθύνων των δομών της οργάνωσης.

Παράλληλα, οι Αρχές εξετάζουν την τύχη κάθε παιδιού που φέρεται να είναι ή να βρέθηκε στις δομές αυτές. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, έχει εντοπιστεί ασυμφωνία μεταξύ των δηλωμένων και των πραγματικών αριθμών παιδιών στις δομές της Κιβωτού. Παράλληλα, η Κιβωτός του Κόσμου φέρεται να απέδιδε τον μικρότερο αναλογικά αριθμό αναδοχών τροφίμων, σε σχέση με όλες τις άλλες δομές και ιδρύματα της Ελλάδας.

Οι έρευνες για περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας έχουν μεταξύ άλλων στραφεί και σε ένα σοβαρό περιστατικό στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, στη δομή του Βόλου σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο διάρρηξη, με λεία που είχε τότε προσδιοριστεί στις 30.000 ευρώ σε μετρητά, ακόμη 15.000 ευρώ σε δωροεπιταγές, καθώς και άλλα τιμαλφή και αντικείμενα. Οι τότε έρευνες της ΕΛΑΣ φέρεται να κατέληξαν στην εμπλοκή τριών τροφίμων της δομής, για τους οποίους σχηματίστηκαν δικογραφίες. Τον Αύγουστο, παιδαγωγός της συγκεκριμένης δομής και πρώην μέλος του δ.σ. της Κιβωτού του Κόσμου, φέρεται να ξυλοκόπησε τον έναν από τους τρεις εμπλεκόμενους τροφίμους. Για τον ίδιο, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν υπάρξει και άλλες καταγγελίες στο παρελθόν, επίσης για ξυλοδαρμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL